Milan Krkobabić
Foto: Alo/Amir Hamzagić / Ministarstvo za brigu o selu

Lepotu i autentičnost seoskog života objektivom svog fotoaparata zabeležio je Dalibor Ilić iz sela Orašje i osvojio prvo mesto na ovom konkursu. 

Najlepše stihove koji slave seoski život „Sd da pogledaš moje selo, lepotinja. Nov, ubav, golem mos, crkva lepa trešti. Crkveno sređeno, čk i letnjikovac ima. Nigde lepše ko u Konopnicu za Miholjske susrete nije....“ ispevala je Vesna Jovanović, učiteljica iz Konopnice.

„Osim fotografijom, bavim se i planinarenjem, pa mi je velika strast da beležim posebne momente na svojim putovanjima. Najviše me inspiriše seoski život. Istovremeno i prelepa, darežljiva priroda i velika muka i trud seljaka“, rekao nam je Dalibor Ilić čiji je snimak pobedio u konkurenciji od 55 pristiglih.

„Moje selo Konopnica“, napisana autentičnim prizrensko-timočkim dijalektom, osvojila je glasove i žirija i publike. Rečnikom predaka, na duhovit način Vesna Jovanović opisala je kako se nekada živelo u Konopnici. 
„Ovogodišnji Miholjski susreti podsetili su na najlepše dane u ovom selu kada je sve vrvelo od naroda, smeha i graje“ rekla je ona.

Ovom svojevrsnom trijumfu kreativnosti, u ljupkom mestu kraj Vlasine, protekle nedelje prisustvovalo je gotovo 5.000 posetilaca. Osim takmičenja za najfotografiju i pesmu inspirisanu selom, organizovane su i tradicionalne sportske i narodne igre, muzički nastupi i gastronomski specijaliteti.
Hiljade gostiju i učesnika uživalo je u izložbi dečijih radova, slušanju zdravica, izvornih pesama i foklornom nastupu. Najviše smeha izazvalo je takmičenje mališana u tradicionalnim sportskim igrama – nadvlačenju konopca, stonom tenisu i malom fudbalu. 

Odličnom raspoloženju, doprineo je nastup proslavljenih Vlasotinčana Mateje Stanisavljevića, najboljeg mladog trubača na saboru u Guči, kao i Davida Antića čiji je orkestar ove godine osvojio drugo mesto u Dragačevu.

Prethodne nedelje okupljali su se i seljani Nove Varoši, Sokobanje, Babušnice, Paraćina, Rače, Varvarina, Boljevca i Vladimiraca i proslavljali svoje Miholjske susrete. Svako u skladu sa tradicijom svog kraja. Takmičili su se frulaši i guslari, trčalo se u džaku, takmičilo u klisu, nadvlačenju konopca, pikadu, a nezaobilazni su bili i gurmanluci poput gulaša, kotlića i svih vrsta kolača.

Ovog vikenda svi putnici namernici i slučajni prolaznici imaju šarenolik izbor manifestacija širom Srbije. U Kosjeriću ih očekuju boćanje, streličarstvo, društvene igre, folklor, recitovanje, izvorno pevanje. Bačka Palanka planira izlužbu rukotvorina, suvenira i izbor najlepše nošnje, dok će se meštani belopalanačkih sela takmičiti u pripremanju proje. U Knjaževcu goste će dočekati pevači, besednici, frulaši, gajdaši, dok Ljubovija obeležava Miholjske susrete uz Drinsku regatu. Pirot, Prijepolje, Irig, Krupanj i Knić nude ovog vikenda takođe bogat kulurno – umetnički i sportski program.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading