Rajko Lalić
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Poznati muzičar Rajko Lalić (63), član grupe „Srpska tromeđa“ koja izvodi popularne krajiške pesme, uhapšen je na povratku iz Knina, odakle je rodom, u Srbiju. Razlog: u Australiji (da, dobro ste pročitali) izvodio je pesme o svojoj Krajini, svom Kninu i Krajišnicima, pa još, kakvog li greha, noseći na sebi obeležja Republike Srpske Krajine, koja je devedesetih proglasila autonomiju i postojala sve do zločinačke akcije „Oluja“.

ŠTURE OBJAVE

U šturim objavama o tome, hrvatski mediji pozvali su se na saopštenje policije, u kojem se ne navodi Lalićevo ime, ali se kaže da je „osumnjičeni, kao član muzičke grupe, izvodio pesme koje su nastale tokom 1995. godine, čiji su tekstovi Republiku Hrvatsku izvrgli ruglu, preziru i javnom omalovažavanju“.

- Takođe, prilikom nastupanja i izvođenja pesama je nosio određene znakove i odevne predmete koji prikazuju pripadnost nepostojećoj teritorijalnoj tvorevini, a što je javno objavljeno na društvenim mrežama, čime je prekršio i javni red i mir - precizirala je policija u Šibeniku, ne konkretizujući optužbe.

Kako se ispostavilo, policija je privela Lalića na osnovu snimaka koji su se pojavili na društvenim mrežama, na kojima, između ostalog, on izvodi pesmu „Spremte se, spremte, četnici...“. Takođe, na teret mu se stavljaju i pesme u kojima opisuje kako su ustaše opustošile Knin, kako su proterivani Srbi sa svojih vekovnih ognjišta i slično...

U međuvremenu, Lalić je ekspresno i po svemu sudeći bez prava na žalbu koja odlaže izvršenje osuđen na 15 dana zatvora i kaznu će odslužiti pre nego što se o žalbi njegovog advokata bude i odlučivalo.

Kako za Alo! kaže jedan od Srba koji su se vratili u Knin, a koji poznaje Rajka, ovo nije ni prvi, a verovatno ni poslednji ovakav slučaj.

- Jedini cilj hrvatskih vlasti je da u ovoj zemlji bude što manje Srba. Nije njima zasmetalo to što je Rajko pevao po Australiji, već su njega iskoristili da pošalju poruku svima koji eventualno pomišljaju da se vrate u Hrvatsku, jer ovde imaju imovinu. Poruka je brutalno jasna i ne sumnjam da smo je svi mi Srbi razumeli, a glasi da ovde nismo i nikada nećemo biti dobrodošli - priča naš sagovornik, i dodaje:

- Eh, kad bih vam ja opisao šta sam sve doživeo otkako sam se vratio pre deset godina. Ali, ja sam sam, nemam ni ženu ni decu i, pravo da vam kažem, baš me i briga šta bi mi se eventualno moglo desiti.

Osuđen zbog Dražine slike na Fejsbuku

Avgust je Hrvatima inače omiljeni mesec za ovakvu vrstu iživljavanja, pre svega zato što tada veći broj prognanih Srba iskoristi godišnji odmor da dođe u zavičaj i obiđe svoja najčešće pusta imanja, ako ih i dalje imaju. Tako je prošlog avgusta Srbin (55) iz SAD uhapšen i osuđen na 15 dana zatvora zbog fotografije Draže Mihailovića na svom profilu na Fejsbuku.

Hrvatski mediji su, ne navodeći identitet uhapšenog muškarca, javili da je „utvrđeno da je on tokom avgusta 2019. i jula 2021. godine na svom otvorenom profilu na društvenim mrežama objavljivao sadržaje koji vređaju nacionalne osećaje građana Republike Hrvatske“.

LINTINE REČI

Za hapšenje Lalića javnost u Srbiji saznala je putem društvenih mreža, a kako kaže Miodrag Linta, prvi čovek Saveza Srba iz regiona, ovo je najgrublje kršenje ljudskih prava krajiških Srba.

Linta je nabrojao i druge slučajeve poput Lalićevog, koji se, završavaju novčanim (ne tako malim) kaznama ili osuđivanjem na 15-30 dana zatvora. Mnogo je važnije, međutim, što se time šalje ozbiljna preteća poruka svim krajiškim Srbima proteranim iz Hrvatske.

A Kolinda ispod Pavelića?

Kod Srba Hrvatima smeta sve, međutim, kad oni promovišu ustaštvo, nikom ništa. Tako se ni jedna jedina reč osude iz te zemlje nije mogla čuti kada se njihova predsednica Kolinda Grabar Kitarović, prilikom posete SAD, u Čikagu fotografisala ispod slike ustaškog poglavnika Pavelića. To je, valjda, za njih super.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading