Pups
Foto: Alo/аутор Амир Хамзагић

Ovim je broj novouseljenih seoskih kuća iz programa Ministarstva za brigu o selu došao do 2100.

„Ovo je sjajna mera koja daje vetar u leđa mladim ljudima da počnu samostalan život, da počnu nešto sami da rade i stvaraju“ izjavila je Emilija Vujić, rešena da u vojvođanskom selu Mol počne da se bavi voćarstvom.

I bračni par Knežević će od sada živeti u selu Mrmuš u okolini Aleksandrovca. „Radujemo se samo svom domu, jer smo do sada živeli u zajednici. U novoj sredini planiramo da otvorimo restoran i bavimo se ugostiteljstvom. Imamo jedno dete i drugo na putu, a za odrastanje dece nema zdravije sredine od seoske“, rekao nam je Danijel.

Današnjim potpisima na ugovore novi dom steklo je blizu 300 odraslih i stotinu dece. Tako u selima ostaje ili iz grada u selo prelazi 94 para, 30 samohranih roditelja i 61 pojedinac.

 

Motivi i zanimanja su šarolika, ali svima je zajedničko uzbuđenje koje prati svaki novi početak.

Diplomirani teolog Vasilija Ičin živeće sa svojim suprugom u selu Mol opštine Ada „Godinama smo živeli u Beogradu, ali privlači nas ipak mirniji život od ovog stresnog i haotičnog u gradu. Ja ću tamo raditi u školi, a suprug je vozač, ali ćemo se sigurno oprobati i u poljoprivredi jer sada imamo veliku okućnicu “.

U Vojvodini ovoga puta prednjači opština Sombor sa 13 kupljenih kuća, sledi Kanjiža sa 12 i Šid sa deset, a Senta se može pohvaliti sa sedam kuća koje će sve biti useljene u istom selu Tornjak.

Rekorder po broju kuća ostaje opština Bačka Palanka koja je, sa današnjih sedam, uselila nove stanare u 130 kuća u svojim selima. U selu Silbaš ove opštine za 1,19 miliona dinara kupljena je i najveća kuća od 297 metara kvadratnih.

Na jugu se od danas potpisanih po broju ističu Vladičin Han, Merošina i Pirot, a u Centralnoj Srbiji Jagodina.

Kako su i članovi Komisije potvrdili, od kako je Program pokrenut, prosečno svakog dana stigne 10 do 15 zahteva za kupovinu kuća na selu, a interesovanje ne jenjava, već raste. Novac se dodeljuje po redosledu pristiglih prijava do utroška sredstava opredeljenih za ovu namenu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading