INTERVJU NEDELJE Vladimir Đukanović:  Opozicija nam je super, kao da je debelo plaćamo
Alo!/Aleksandar Nalbantjan

 

PIŠE: ANA ILIĆ

Vladimir Đukanović, poslanik i član Predsedništva SNS, za sebe kaže da je politički penzioner koji je posvećen advokaturi i porodici, ali se čini da uspeva da isprati svaki događaj na političkoj sceni mnogo revnosnije od onih koji su fokusirani samo na politiku i da bude prva linija odbrane predsednika i stranke. Pa kako to, pitali smo ga na početku intervjua. S njim smo razgovarali i o brojnim aktuelnim temama, o kojima je govorio kao i uvek bez dlake na jeziku.

- To što sam penzionisani političar ne znači da politiku ne pratim. Pratim je, bavim se istom koliko mi prija u smislu što pišem kolumne, iznosim stavove na društvenim mrežama i kada me neko pozove negde da gostujem, ali bez ikakve ambicije da moje stavove neko usvoji. Apsolutno me ne zanima da li se neko s njima slaže ili ne slaže. Nemam ambiciju da se kandidujem za bilo šta, pa da moram da vodim računa da li se dopada nekom ono što izjavljujem ili mu se ne dopada. Moji stavovi su samo moji, nemaju veze sa zvaničnom politikom SNS koju svakako volim i čiji sam formalni funkcioner, ali više pasivni nego aktivni. Što bi se reklo, dajem punu podršku, ali samo verbalnu, jer za aktivan stranački rad nisam baš mnogo sposoban, a iskreno nemam ni vremena pored svojih obaveza. I kao poslanik sam veoma loš, jer slabo se javljam, neaktivan sam. Prosto ne stižem. Prevashodno sam advokat, za to sam se školovao i želim da umrem kao advokat. Naravno, branim politiku predsednika države na svakom koraku, i to srcem i dušom, jer je ispravna i jedina moguća. Ne vidim da ima šta bolje u ponudi, a mislim da zadugo neće ni biti. Ne vidim da konkurencija nudi neki plan, program, šta god. Osim „ua, Vučiću“ ne vidim da je nešto konkretno i pametno predloženo. 

Zbog toga ste stalno i na meti napada i uvreda?

- Ne bunim se. Ko me napada, verujte, to osećam kao odlikovanje. Gomila zgubidana koji nikada ništa nisu radili u životu, dve knjige pročitali nisu i jedino što umeju je da mlate praznu slamu po Tviteru. Nisam čuo, a ni pročitao, da su predložili koliko će puteva oni da naprave. Koliko će novih bolnica da izgrade, koliko će dovesti novih investitora, kako će rešavati probleme oko Kosova i Metohije. U svojoj nemoći oni jedino što umeju je da vređaju, pljuju, psuju, ali to je dokaz da Vučiću mogu samo da pljunu pod prozor.

 

INTERVJU NEDELJE Vladimir Đukanović:  Opozicija nam je super, kao da je debelo plaćamo

Alo!/Aleksandar Nalbantjan

 

 

Šta je, po vama, obeležilo ovo leto kada je reč o političkim događajima?

- Bez dileme, otvaranje obilaznice oko Beograda. Decenijama to Beograd čeka i dočekao je. Bogu hvala. Takođe, najava velikih ulaganja povodom organizacije EKSPO 2027 koje je predsednik Srbije obelodanio je nešto što je ozbiljno ostavilo utisak. Odmah su se javili dežurni kritizeri iz opozicione žabokrečine, baš kao kod Domanovića u „Mrtvom moru“ da kritikuju i pre početka radova. Neverovatni likovi. Galerija ludaka. 

Kako je biti u stranci na čijem čelu nije Vučić?

- Neobično, ali sve je to život. Mada, kažem vam, odavno nisam preterano prisutan u stranačkom životu, pa i ne bih mogao da vam kažem kako to sve funkcioniše. Verujem u snagu SNS i imam ogromno poverenje u Miloša Vučevića. Sjajan tip i iskreni rodoljub. Od Novog Sada je napravio istinski Srpsku Atinu. Vodiće super i SNS.

Kakva je sudbina opozicionih protesta protiv nasilja? Najavljena je radikalizacija od septembra...

- Niko tako fantastično nije te proteste uništio do oni sami. Slobodno neka rade šta god hoće. To se raspalo kao jogurt na suncu i deluje kao sekta, što u suštini ovi zeleni levičari i jesu. Svuda u Evropi ti savremeni komunisti koji su marksizam dopunili zelenim agendama zaista aktivnosti sprovode kao najgori sektaši.

Svakakvih dešavanja ima kod njih, raspala se Narodna stranka, svaki dan se međusobno napadaju, čini se da idealniju opoziciju ne možete poželeti?

- Kao da ih plaćamo. Zaista tako deluje. Ovakva gomila bezidejnih i krajnje netalentovanih političara nije do sada viđena. Zaista, super su po SNS, ali to nije dobro za državu. Ipak, moraš da imaš neku kudikamo ozbiljnu opoziciju. Ovo nije bilo ni u čuvenoj „Šoder listi“.

INTERVJU NEDELJE Vladimir Đukanović:  Opozicija nam je super, kao da je debelo plaćamo

Alo

 

 

Ima li, pak, među njima nekoga koga stvarno cenite i da vam je žao što nije u vašim redovima?

- Ima, ali nisu u prvom planu. U zapećku su „velikih lidera“.

Američke sankcije opet stižu, prvo Vulinu, pa državnom vrhu Srpske, zašto baš sada?

- Zato što mora da se izvrši dodatni pritisak na Vučića da popusti oko Kosova i Metohije i Republike Srpske. Verujem da će oni širiti te liste. Doduše, verujem da je dobar deo tog pritiska iniciran odavde iz Beograda. Možemo kada hoćete da se opkladimo da onog momenta kada bi Vučić uveo sankcije Rusiji i priznao nezavisnost Kosova, sve bi se te sankcije ukinule, a Vučića bi nominovali za Nobelovu nagradu za mir. No, kao što vidite, on ipak odoleva njihovim „nagradama“ i ne menja politiku. Nema sankcija Rusiji, nema priznanja nezavisnosti Kosova, borimo se za Republiku Srpsku i tako će se nastaviti.

Kako vidite to što Zorana Mihajlović, vaša dojučerašnja partijska koleginica, bivša ministarka, napada predsednika i vlast na momente i žešće od opozicije?

- Ko beše dotična?

Da li se nazire rešenje krize na Severu KiM? Hoće li neko zaustaviti Kurtija?

- Kera kada pustite s lanca, jako je teško kasnije ga ponovo privezati. Tako su i ovi što navodno ne mogu da ga zaustave svog kera prethodno pustili s lanca i sada on laje, ujeda, a njegovi dreseri sležu ramenima jer su ga tobože loše dresirali. Kada je već tako, možda je rešenje da dreseri promene kera. S nekim drugim imaće možda više uspeha.

Kada će kraj rata u Ukrajini?

- Kada s vlasti u SAD siđe vojni i naftaški lobi koji obilato finansira Bajdena i odlično živi i posluje od ovog rata. Oružje se šalje u Ukrajinu, doduše pitanje je šta tamo zaista stigne, ali bitna je faktura koja se ispostavi za plaćanje. Naftašima takođe odgovara da se cena nafte svako malo podigne. Dakle, rat je unosan biznis, ljudi koji ginu su dobar resurs i dok se finansijski apetiti gorepomenutih monstruma dovoljno ne zasite, taj rat će trajati. Setite se da dok je Tramp bio predsednik nijedan rat se nije dogodio, a takvi su bili udaljeni od Bele kuće. Zato je Tramp morao da bude pokraden i sklonjen. Čim je došao Bajden, ratovi su krenuli da niču svuda po svetu. Zato su naredni izbori u SAD verovatno ključni za čovečanstvo.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading