Aleksandar Vučić
Foto: Tanjug/Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavlja danas posetu Republici Srpskoj gde prisustvuje obeležavanju Dana sećanja na stradale i prognane Srbe tokom akcije "Oluja" koje se održava u Prijedoru. Na obeležavanju dana sećanja prisustvuju su i njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, predsednici Srbije i Republike Srpske Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, i drugi zvaničnici Srpske i Srbije.

Obeležavanje 28 godina od ovog velikog srpskog stradanja i najvećeg etničkog čišćenja u Evropi nakon Drugog svetskog rata organizuju odbori vlada Republike Srpske i Srbije za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Obraćanje Milorada Dodika

Okupljenima se obratio predsednik RS Milorad Dodik:

- Bio je to udruženi zločinački poduhvat SAD da zajedno sa hrvatskom vojskom koja je to jedva dočekala, etničko čišćenje. Na svako nemoćno dete, ženu, starca, angažovan je po jedan vojnik sa doniranom opremom od strane SAD.

- Odlaskom napih ljudi komandovao je američki ambasador u Zagrebu, gospodin Galbrajt, koji je sve učinio da to bude uspešna akcija, kako su oni to nazvali. Može Amerika da bude velika koliko hoće, ali je unižena i mala - istakao je Dodik.

- Amerika je od prvog dana krenula da ruši RS u suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom. Učili su nas mnogo puta da u našim stradanjima ćutimo. Pre devet godina, zahvaljujući Aleksandru Vučiću, počelo je obeležavanje. Deveti put smo ovde da obeležimo zločin. Ovo je srpski narod koji je isteran, ovo je srpska republika, Srbija, zato što ste ubili naše civile. Pa nam govore, šta ćemo u Prijedoru. Nismo došli ovde da uvredimo nekoga, ni Vučić ni ja. Mi smatramo da treba tako da bude. Zašto vi smatrate da nemamo pravo na to? Ko ste vi da govorite šta mi smemo i nesmemo? - upitao je Dodik.

On je rekao da je Prijedor grad stradalnih.

- Udruženi zločinački poduhvat SAD i Hrvatske na nebranjeni srpski narod. Znam da im niko neće suditi. Ali računam da će ih neka generalna ljudska prvda možda stići. Ali nikada neću oprostiti, i nikada neću dozvoliti da bilo ko omalovažava naša stradanja. Ne zanima mene Bećirović, ona luda koja razmišlja šta bi mogao da zameri Srbiji - napomenuo je Dodik.

- Danas smo odlučili da borcima vojsci Republike Srpske krajine izjednačimo status sa borcima RS. Zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zaključili smo dosta dobrik poslova. Živela Srbija i živela Republika Srpska! Živeo predsednik Vučić koji garantuje bezbednost!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
KKK

04.08.2023 19:50

Zasto vec jedanput to ne nazovemo pravim imenom.!? To je bio GENOCID nad srpskim narodom, a poznato je ko je u tome ucestvovao.!!!