Milenko Jovanov
Foto: Alo/Alo/Vladimir Markovic

- Poslanici opozicije su tri puta nasrtali na mene, dva puta Bora Novaković i jednom Stefan Jovanović, kompletna desničarska opozicija je nasrnula na predsednika Republike. Poslanici Dveri su napadali premijerku Anu Brnabić i najstrašnije je vređali. Zoran Lutovac mi je pretio šamaranjem, a onda mi je poručio da to i dalje misli, ali da neće da me šamara u sali iz poštovanja prema Skupštini. Psovanja majke  više i ne brojim. O uvredama i najgorim mogućim rečima koje dobacuju tokom sednice ne vredi ni pričati. Ne znam šta treba da uradim da bi oni bili zadovoljni, verovatno da sam sebe počnem da šamaram, da sam sebe počnem da bijem. To je klasična priča „drž’te lopova“. Oni konstantno šire nasilje u parlamentu, a onda stvaraju sliku kakvu žele, a to je da od sebe naprave žrtve, a mene i poslanike SNS predstave kao nasilnike. To rade preko Šolakovog medija koji dnevno prati događaje u Skupštini i na taj način prave paralelan svet koji ne odgovara stvarnosti.

Zbog čega je opoziciji bitno da vas na taj način predstavi?

- Zato što gube u parlamentu. Pokazali su da su potpuno nesposobni da se izbore sa mnom, da odgovore na argumente, nesposobni da na bilo koji način budu u ravni sa onim što radimo mi kao poslanici poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – zajedno možemo sve“. Oni bi voleli da sa druge strane imaju nekoga sa kim bi mogli da se sprdaju ili nekoga ko će da ćuti dok oni nesmetano sipaju laži, vređaju i izmišljaju. Na njihovu žalost, imaju potpuno suprotnu situaciju.

Predsednik Srbije je nekoliko puta pozivao opoziciju na dijalog, niko se nije odazvao, šta vi mislite, zbog čega?

- Zato što su podigli lestvicu toliko da su doveli dotle da je svaki razgovor za njih kapitulacija i da je svaki razgovor nekakva izdaja njihovih opozicionih nazoviideala, što je van pameti. Oni ni u parlamentu ne razgovaraju. Oni i ovde žele da vode monologe, pa kukaju zato što im odgovaramo. Osnovna njihova postavka jeste - mi smo tu da govorimo šta nam pada na pamet, a na vlasti je da ćuti i da trpi. Mi niti hoćemo niti imamo pravo da ćutimo i trpimo da nas vređaju, i da nam lekcije drže oni koji su ovu zemlju doveli do potpunog rasula.

Milenko Jovanov

Alo/Vladimir Markovic

 

Rasulo se trenutno dešava i u Narodnoj stranci, tamo se vodi borba između Miroslava Aleksića i Vuka Jeremića oko čelne pozicije? Da li je to neslaganje vidljivo i u parlamentu?

- Jeste. To se videlo i na jednoj sednici kada je poslanica Ivana Parlić došla u parlament i držala banku satima, a Miroslav Aleksić nije smeo da joj se obrati... Na kraju je zakukao da dva sata čeka na red, ali nije smeo to da kaže Parlićevoj, već se obratio Orliću. On kao šef te poslaničke grupe izgleda više nema nikakvog uticaja i, koliko vidim, mi ćemo tu imati novu poslaničku grupu u bliskoj budućnosti. Ja im ovim putem poručujem da ne računaju na mene što se tiče novog rasporeda sedenja. Mesecima poslanici opozicije nisu mogli da se dogovore ko će gde da sedi, a sada ponovo da ulazim u tu priču, stvarno nemam snage. Ne mogu više da pohvatam ko se od njih kada s kim druži, ko se s kim posvađao, ko je kome dao stranku, pa se pokajao...

Biću tamo gde moja stranka proceni

Kakve su vam dalje političke ambicije, vaš prethodnik iz parlamenta je sada ministar, vidite li sebe u izvršnoj vlasti?

- Uvek ću biti tamo gde proceni moja stranka da je najbolje da dam doprinos. Naravno da svako od nas ima nekih svojih ličnih ambicija, međutim jedan tim mora da funkcioniše tako da na svakoj poziciji ima igrača koji najviše daje na toj poziciji. Čak i da ne budem ni na jednoj poziciji, ja ću svim srcem podržavati politiku u koju duboko verujem, a to je politika koju je definisao i trasirao predsednik Vučić u prethodnim godinama iza koje stoje zaista briljantni rezultati.

Na društvenim mrežama objavljujete slike Aleksandra Jovanovića Ćute.

- Mislim da je on, uz Srđana Milivojevića, najbolja slika propasti opozicije. Ima jedan video koji nisam objavio, a koji odlično pokazuje tu propast. Svi poslanici opozicije, uključujući tu doktore nauka, profesore univerziteta, po komandi ustaju, sedaju, podižu transparente, a komanduju im Milivojević i Ćuta. Ćutino ponašanje je sramotno za svaku birtiju koja drži do sebe, a ne za parlament. Vi ne možete ni da vidite šta sve on radi, to je ponašanje neodgojenog derišta u pubertetu. Ulazi sa cigarom, jedan dan sedne na jedno mesto, drugi dan na drugo, penje se na stolicu, šeta se po sali... On ne shvata šta je parlament.

Milenko Jovanov

Alo/Vladimir Markovic

 

Srpska napredna stranka je dobila novog predsednika Miloša Vučevića? Kako vi to komentarišete, kakvu saradnju imate sa njim?

- Godinama odlično sarađujemo. Miloš je čovek koji je prošao stranačku strukturu od najnižeg do najvišeg nivoa, zna kako stranka diše. U tom kontekstu neće imati problema jer odlično poznaje SNS. Ono što međutim, ne samo njemu nego svakome i danas i sutra je i biće problem, jeste to da je teško gaziti stopama kojim su gazili divovi. A predsednik Vučić je apsolutno dominantna politička figura i jeste div u tom smislu. On je lestvicu podigao na takav nivo da je to teško pratiti, a kamoli preskakati. Stranka na čelu sa predsednikom Vučićem nikada nije izgubila nijedne izbore, uvek je ubedljivo pobeđivala... Teško je tim stopama gaziti.

Opozicija i opozicioni mediji tvrde da rejting SNS-a pada.

- To vam je kao u stara vremena u našoj zemlji kada je bilo potrebno da pada kiša, a kiša ne pada, okupe se mlade devojke na nekom brežuljku i pevaju dodole po ceo dan u nadi da će kiša pasti. Ovo su neke političke dodole. Čak i da je to tačno, a nije, oni se i dalje ne hvale da njima rejting raste. Opozicija ima mnogo veći problem od rejtinga SNS, koji je, hvala na pitanju, dobro. Njihov problem je da čak i ljudi koji su protiv politike koju mi predstavljamo nisu za njih. Tu jednačinu oni nisu u stanju da reše, a čisto sumnjam da će je rešiti Ćutom i Milivojevićem.

 

 

Kakva je vaša saradnja sa koalicionim partnerima u Skupštini, stiče se utisak da su malo tihi?

- Ne mogu da kažem ništa loše što se tiče komunikacije i saradnje sa kolegama. Svaka stranka nastupa na neki svoj način i razumem da tu postoje razlike.

Palma i Dačić su smenili Radeta Bastu, kako to komentarišete?

- Da neko želi da bude deo Vlade, a da onda vodi neku svoju politiku koja nije dobila podršku građana na izborima, to je podvala narodu jer se na izbore nije izašlo s tom politikom i narod se o toj politici nije izjasnio.

Podići izborni prag i
uvesti stepenasti cenzus

Da li nas čeka vruća politička jesen i da li su pred nama izbori?

- Nas izbori čekaju pa čekaju. Imamo lokalne izbore sledeće godine, imamo i redovne pokrajinske izbore u Vojvodini. Da li će biti republičkih izbora, videćemo. Lično ne bih imao ništa protiv. Mislim da bi bilo dobro da se pre tih izbora konsultujemo i razmislimo o sve češćem zahtevu građana da se podigne izborni prag i da se uvede stepenasti cenzus koji bi važio za koalicije.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (73)

Loading
Ana

03.07.2023 08:12

Opozicija jedino sto zna je da plasira lazi.

mile

03.07.2023 08:13

Opozicija ne može da uspe u svojim namerama jer nema podršku naroda.

milos

03.07.2023 08:15

Opozicija na svakoj skupstini pokazuje svoje neobrazovanje i nekulturu.

Ana

03.07.2023 08:15

Opozicija nista drugo ne zna da radi sem da vredja i plasira lazi.

Ana

03.07.2023 08:16

Opozicija treba da se stidi svojih postupaka.

Ana

03.07.2023 08:18

Od opozicije se nista bolje i ne ocekuje, sramota.

Koja

03.07.2023 08:20

Odličan intervju, razobličuje se i ogoljuju postupci žute opozicije koja stvara napetost u skupštini kao i njihovi jalovi pokušaji nasilnog preuzimanja vlasti.

elektra

03.07.2023 08:20

Narod zna da trula bolesna opozicija nema neku ideju ni viziju za Srbiju, oni samo znaju da lazu, skrivaju i kradu

Jovana

03.07.2023 08:21

Opozicionari se ponašaju kao lešinari koji ne prezaju ni od čega.

tadic

03.07.2023 08:21

ekipa iz lažne opozicije nema ni malo stida

mare

03.07.2023 08:22

Opozicija ne shvata da su im ovi protesti bez podrske naroda cist promasaj.

tadija

03.07.2023 08:22

za svoj interes se itekako znaju boriti opozicionari, kakvi licemeri.

Divna

03.07.2023 08:23

Oni seu Skupštini ponašaju kao divljaci.

zigi

03.07.2023 08:23

nista ne iznenadjuje Kada je trula bolesna opozicija u pitanju,davno su pokazali svoje pravo lice

Sanja

03.07.2023 08:23

Ponaša je opozicije u skupštini je prava sramota

Hana

03.07.2023 08:24

Opozicija misli da lažima može da ostvari uspeh, ali varaju se.

urke

03.07.2023 08:24

Opoziciju ne zanima Srbija i srpski narod, već samo zahtevi koji im stižu od Amerike i EU

Sara

03.07.2023 08:25

Opozicija ne želi da razgovara, to se vidi i u skupštini jer svako svoje obraćanje koristi da napada vlast

Keti

03.07.2023 08:25

Opozicija je našla Skupštinu kao mesto da pokaže sav svoj bezobrazluk i nekulturu.

Bane

03.07.2023 08:25

Opoziciju finansiraju neprijateljske sile sa Zapada.

oklopnik

03.07.2023 08:26

kvazi bolesna opozicija uopšte ne brine o interesima naroda

Ika

03.07.2023 08:26

Dokle će opozicionari divljati po skupštini i praviti haos?

pan

03.07.2023 08:27

kvazi bolesna opozicija je ruglo Srpske političke scene

Ana

03.07.2023 08:27

Opozicija ništa drugo i ne zna samo da vređa...

Sara

03.07.2023 08:27

Opozicija u skupštini doživljava svoj propast i to najbolje vidimo u skupštini

šefika

03.07.2023 08:28

Nema smisla uopste kometarisati bagru od lažne opozicije

Rajko

03.07.2023 08:29

Ocigledno je da opozicija ne radi u interesu Srbije.

Jana

03.07.2023 08:29

Opozicionari su veoma nekulturni, bahato se ponasaju, remete skupstinski mir.

Laki

03.07.2023 08:29

Opozicija ne sme da izađe pered Vučića i da vode dijalog.

Janko

03.07.2023 08:29

Strasno je to sto opozicija radi sve protiv Srbije..

đovani

03.07.2023 08:30

bolesna opozicija je tragikomicna i nikada nece dobiti podrsku od naroda

Nevena

03.07.2023 08:30

Reziltati aktuelne vlasti govore ko je ko. Opozicija je na dnu.

Ena

03.07.2023 08:31

Opozicija je trula odavno, čim je predstavljaju Ćuta i Milivojević.

Vesna

03.07.2023 08:32

Opozicija se služi notornim lažima, a u laži su kratke noge.

Mile

03.07.2023 08:32

Boli uvo opoziciju za Srbiju, njima su samo pare bitne...

šiško

03.07.2023 08:32

Takve mozgove kojima raspolaze kvazi opozicija je tesko objasniti

Ana

03.07.2023 08:32

Niko ne sme trpeti da ga neko vređa,napada i maltretira...

Uroš

03.07.2023 08:33

Svi ovi iz opozicije ni u snovima ne mogu biti kao Vučić.

ankica

03.07.2023 08:33

Rekao bih da trenutno imamo najgoru opoziciju u istoriji

Ana

03.07.2023 08:35

Opoziciji su za sve krivi drugi,samo oni nikad nisu.

Tanja

03.07.2023 08:37

Opozicija u skupštini je generator nasilja

Tanja

03.07.2023 08:38

Opozicija ne želi da sarađuje i svaki poziv na razgovor odbija

Ana

03.07.2023 08:38

Narod dobro zna kosu i kakvi ovi iz opozicije,zato ih niko i ne podržava...

Sanja

03.07.2023 08:38

Politika opozicije se svodi na demagogiju

Tanja

03.07.2023 08:39

Podrška naroda je nešto o čemu opozicija može samo da mašta

Sara

03.07.2023 08:41

U opoziciji se skupio sav politički šljam

Ana

03.07.2023 08:41

Opozicija jedino što ume je da glumi žrtve,napada,vređa,laže...

Ana

03.07.2023 08:43

Opozicija na svakoj skupstini pokazuje svoju nekulturu i nevaspitanje...

Ana

03.07.2023 08:46

Onaj ko radi u interesu naroda se ne ponaša kao opozicija...

Ana

03.07.2023 08:52

Opozicija misli da će lažima postići uspeh, ali su se gadno prevarili...

nebojsa

03.07.2023 08:52

ne znaju oni jadni više ni gde su šuplji, ni šta rade, ni koja im je politika

Ana

03.07.2023 08:55

Ponašanje opozicije je za svaku osudu i sramotu,ali me uopšte ne iznenađuje tako su se oduvek i ponašali...

Ana

03.07.2023 08:57

Opoziciju uopšte nije briga za narod ,ona gleda samo sebe isvoje interese...

vidojkovic prasac

03.07.2023 09:20

borci za licni interes i unistenje Srbije i svega dobrog to su ovi iz trule opozicije

velizar

03.07.2023 09:21

bolesna opozicija treba da se stidi svega şto radi našoj državi

bole

03.07.2023 09:22

bolesna opozicija je sastavljena od lažova, stranih plaćenika i izdajnika

nadalina

03.07.2023 09:24

Izmedju kurtija i ovih nasih opozicionara nema nikakve razlike

Nikita

03.07.2023 09:25

Mnogi iz trule opozicije su na platnom spisku Kurtija

maja

03.07.2023 09:26

Lažnu opoziciju ne interesuje narod I Srbija, već lični interes

nedzad

03.07.2023 09:29

Niko ne blati svoju zemlju kao ova bolesna opozicija

Marko Rozman

03.07.2023 09:30

Lažna opozicija radi sve da bi došla po svaku cenu na vlast

verica

03.07.2023 09:32

Kvazi opozicionari ne prezaju ni od čega i da su na sve spremni, samo da ostvare svoje ciljeve

biba

03.07.2023 09:33

Umobolna opozicija nema ozbiljne političke ideje i planove

rada

03.07.2023 09:34

bolesna opozicija je od uvek bila neozbiljna, pa ne treba ni trošiti energija na njih

radašin

03.07.2023 09:35

opozicija u Srbiji je totalno izgubila kompas

radoslav

03.07.2023 09:36

opozicija bi radije da vidimo Srbiju u haosu i nestabilnosti, samo da bi oni došli na vlast

Tale surovi

03.07.2023 09:38

nemoc trule opozicije je sve veca i veca i to ne mogu da sakriju

zagorka

03.07.2023 09:39

Kvazi opozicija u nedostatku ideja stvara sve veće tenzije i svađe

ivica

03.07.2023 09:40

trula bolesna opozicija pokusava raznoraznim nacinima da zamaze oci javnosti

zelembać

03.07.2023 09:41

Nema ništa od srpske opozicije, izgubili su i ono malo poverenja što su imali