OTVORENA BIRALIŠTA U CRNOJ GORI Prvi put bez Mila, ovo su stranke koje će lomiti koplja za vlast u Podgorici
Foto: Shutterstock/Shutterstock

U Crnoj Gori danas se održavaju prevremeni parlamentarni izbori koje je sredinom marta raspisao sada već bivši predsednik susedne zemlje Milo Đukanović. On je to učinio u poslednjem danu svog mandata, želeći na taj način da napakosti novoj skupštinskoj većini i vladi, nad kojom nije imao nikakav uticaj.

Učestvuje ukupno 15 predizbornih lista čiji su se lideri poslednjih dana kampanje smenjivali na televizijama, pokušavajući da ubede birače da su baš oni pravi i najbolji i da bi im trebalo ukazati poverenje. Međutim, kako stvari stoje, u tome i nisu mnogo uspeli jer među građanima ne vlada veliko interesovanje za ovaj izborni ciklus.

- A jesu li ti izbori ove ili sledeće nedelje? Nisam znao da su sutra, mislio sam da je to nešto kasnije. Do sada me nijedna stranka nije zvala, inače to redovno rade, obećavaju i nude - kazao je Saša L. iz Podgorice.

Slično je i u Baru, gde su građani odbili da govore o izborima.

- Pustite me te priče, gledamo da nam sezona bude dobra, od turista živimo. Nemam ja ništa dobro od izbora i političara, od njih samo neka šteta - rekla je Vesna M.

Na ovim izborima pravo glasa ima 542.468 birača koji svoje biračko pravo mogu iskoristiti sutra od sedam do 20 sati.

Ovo su dvanaesti parlamentarni izbori od uvođenja višestranačja, a šesti nakon proglašenja nezavisnosti Crne Gore.

Crna Gora ima proporcionalni izborni sistem u kome je cela zemlja jedna izborna jedinica u kojoj se bira 81 poslanik. Izborni cenzus iznosi tri odsto.

Izbore u Crnoj Gori pratiće domaći i strani posmatrači, a akreditovan je i veliki broj medija iz regiona.

Centar za demokratsku tranziciju pozvao je organe za sprovođenje izbora da ostave po strani političke i partijske razlike i da se posvete zakonitom sprovođenju izbornog postupka. Izvršni direktor CDT Dragan Koprivica pozvao je sve partije da se uzdrže od nasilja i da omoguće biračima da slobodno i neometano donesu odluku da li i za koga žele glasati na ovim izborima.

„Nadamo se da se Uprava policije proaktivno odnosi prema potencijalnom ugrožavanju prostora u kojima se nalaze biračka mesta i da preventivno deluju na sprečavanju onemogućavanja održavanja izbora. Nesmetano odvijanje izbora, bezbedan proces i bezbedni građani moraju biti prioritet ove institucije“, navodi se u saopštenju CDT.

- 542 hiljade građana upisano u birački spisak

- 81 poslanik bira se za parlament

- 15 lista učestvuje na izborima

Milo puca do kraja

Prema poslednjim istraživanjima, Evropa sad Milojka Spajića osvojiće trećinu glasova, stranka Mila Đukanovića oko 25 odst, a koalicija Milan Knežević i Andrija Mandić 15-18 odsto. Demokrate i Dritan Abazović mogu da računaju na desetak odsto.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading