Ramuš Haradinaj udario na Aljbina Kurtija - Šiptari zaratili oko ZSO!
Foto: EPA/EPA/MILAN KAMMERMAYER

Albanci sa KiM, građani i političari iz dana u dan sve više shvataju da je politika Aljbina Kurtija čist promašaj i da ih on vodi u sunovrat. Na ovo više puta su ukazivali lideri albanskih stranaka, a među njima je i Ramuš Haradinaj, predsednik Alijanse za budućnost Kosova, koji je rekao da je Kurti veoma neuspešan i da je klasični populista.

Haradinaj je kazao da se više ne protivi osnivanju Zajednice srpskih opština, kao što je to činio godinama, a da je razlog odluka tzv. ustavnog suda Kosova u kojoj se navodi da „ZSO može biti osnovana po Briselskom sporazumu iz 2013. godine“.

- Što se tiče ZSO, imamo olakšavajuću okolnost. Na sreću, kada je o tome reč, odluke ustavnog suda utišale su primedbe jer je najviša pravosudna instanca dala odgovor - rekao je Haradinaj, uz ocenu da Aljbin Kurti nije uspešan u dijalogu.

Ramuš Haradinaj udario na Aljbina Kurtija - Šiptari zaratili oko ZSO!

EPA/MILAN KAMMERMAYER

 

 

Haradinaj je dodao da ni njegovo opredeljenje nije bila Zajednica srpskih opština, već spas tzv. Kosova i da je siguran da Kurti nema snažnu podršku Amerike.

- Imamo premijera Kurtija koji nije bio uspešan u dijalogu. Da sam na Kurtijevom mestu, bio bih uspešniji. Zašto? Zato što bih u dijalogu obezbedio bližu saradnju Amerike - kazao je on, i dodao da je Kurtijeva vlada štetna i da ne radi u interesu tzv. Kosova.

S druge strane, Aljbin Kurti ističe da je bio spreman da sam napiše nacrt statuta Zajednice srpskih opština, ali da tako nešto nije prihvaćeno na sastanku u Ohridu. Dodao je da mu je rečeno da taj posao pripada upravljačkom timu jer je to bio deo prethodnog dogovora u dijalogu.

Ramuš Haradinaj udario na Aljbina Kurtija - Šiptari zaratili oko ZSO!

Printscreen

 

 

- Na ohridskom sastanku prihvatio sam da ja napišem nacrt statuta, ali uz tri principa koja treba da budu prihvaćena. Tako nešto je odbijeno, a posrednici su mi rekli da to treba da uradi upravljački tim kao rezultat prethodnih dogovora u briselskom dijalogu od pre deceniju - rekao je Kurti.

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković kazao je da je Kurti, izjavom da je bio spreman da napiše nacrt statuta Zajednice srpskih opština, ali da mu nisu dozvolili, priznao da nema pojma o dijalogu i postignutim sporazumima.

- Aljbin Кurti nam iz dana u dan pokazuje svoje autokratsko lice, a sada je pred svima javno priznao da pojma nema o dijalogu i postignutim sporazumima. Umesto da sakrije svoju sramotu, on se još javno time hvali da nije dorastao dijalogu i pregovorima sa predsednikom Aleksandrom Vučićem - naveo je Petković.

On je konstatovao i da Kurti, ako za 10 godina nije naučio da statut ZSO piše upravljački tim, a trebalo je to da nauči još iz perioda kada je slao Briselski sporazum na Ustavni sud - neće ništa naučiti ni za još 10 godina. 

Novi napad na srpsku svetinju

Nepoznati vandali obili su i opljačkali kancelarije Crkve Svetog Nikole u Štrpcu, a provalu je prva primetila popadija Ljubica Klisarić, koja je o tome odmah obavestila sveštenika Sinišu Milenkovića.

Na crkvenoj kancelariji obijen je prozor, a lopovi su odneli 100.000 dinara i 200 evra, prikupljenih na vaskršnjoj liturgiji.

Lopovi su pokušali da obiju i glavni crkveni sef koji se nalazio u istoj prostoriji, ali nisu uspeli.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading