UKRAJINCI, JE L' TO HVALA ŠTO SMO VAS PODRŽALI?! Glasanje u Savetu Evrope pokazalo ko su pravi prijatelji Srbije - pale maske!
Foto: Tanjug/Tanjug/ Olivier Matthys

Glasanje na sednici Komiteta ministara Saveta Evrope o zahtevu lažne države Kosovo da aplicira za članstvo u toj organizaciji pokazalo je ko su pravi prijatelji Srbije. Takođe, razobličilo je i neke koji su se pretvarali da to jesu, poput Ukrajine, Grčke, federalnog dela BiH, a razočarali smo se i načinom na koji je glasao predstavnik Podgorice. Sve u svemu, maske su definitivno pale.

Od 46 zemalja koje čine Savet Evrope (Rusije u ovoj organizaciji nema otkako je počeo rat u Ukrajini), 33 su podržale zahtev Prištine. Neki su bili uzdržani, što mu otprilike dođe na isto, samo uvijeno u celofan navodne uzdržanosti (BiH, Grčka, Slovačka, Moldavija i Ukrajina), dok su uz Srbiju čvrsto stali Mađarska, koja je, inače, priznala Kosovo, ali je ovog puta bila veoma principijelna, kao i Rumunija, Kipar, Španija, Azerbejdžan i Gruzija. Predstavnik Jermenije izabrao je da ne bude uopšte u sali kad se glasalo.

Dobili nagrade

Najprijatnije su nas svakako iznenadili Mađari, a najneprijatnije, bez dileme, Ukrajinci, čiji teritorijalni integritet je Srbija podržala u nizu rezolucija u Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama.

Zbog svega ovoga predsednik Aleksandar Vučić juče je najavio da će biti dubinskih i suštinskih promena u spoljnoj politici naše zemlje. Kako je rekao, ne smemo da sečemo sami sebi ruku i prekidamo odnose sa svima u svetu. Međutim, mnogo toga će morati da se menja u odnosu prema nekim zemljama.

- Hvala Mađarskoj, Španiji, Kipru, Rumuniji, Azerbejdžanu, Gruziji, ljudima koji su podržali međunarodno javno pravo i povelju UN. Ne smemo da zaboravimo šta su učinili za nas i moramo uvek da znamo da su nam ove zemlje ispred svih drugih. U skladu sa tim biće doneti akti u vezi sa strategijom bezbednosti, ali i strategija spoljne politike. Radićemo na tome s elementima da u spoljnoj politici vodimo računa o bilateralnim odnosima, ne izlazimo iz granica recipročnosti, ako neko ne poštuje naš teritorijalni intergritet, zašto bismo mi poštovali njegov? Zašto bismo štitili nečiji teritorijalni integritet po svaku cenu ako su oni protiv našeg? To nisu tektonske promene, ali su dubinske i suštinske promene u politici i odgovoran odnos prema našoj zemlji - istakao je Vučić.

Šef države je naglasio da je biti uzdržan u Savetu Evrope kada se glasalo o zahtevu Prištine bilo isto kao da su glasali za članstvo lažne države.

UKRAJINCI, JE L' TO HVALA ŠTO SMO VAS PODRŽALI?! Glasanje u Savetu Evrope pokazalo ko su pravi prijatelji Srbije - pale maske!

Foto: Alo printscreen

 

 

- Zato od nalogodavaca imate nagrade, ali ne očekujte to od nas i ne očekujte da budemo kuče koje će da pezi pred vama i moli za milost. Biće dubinskih i suštinskih odluka po pitanju deklaracija i rezolucija. Na skupu SE između 15. i 20 maja očekuje se da se svih 46 članica jednoglasno izjasni o teritorijalnom integritetu Moldavije i Ukrajine, tu je i Gruzija, pa ćemo da vidimo našu odluku. Odluka mora da bude doneta konsenzusom, ne bi bilo lako da budemo protiv, ali da ne prejudiciram, još ćemo o tome da razmišljamo - poručio je šef države.

Tražili pauzu

Vučić je posebno istakao da je bezgranično zahvalan Mađarskoj:

- Neočekivana je bila odluka Mađarske. Zamolio sam Viktora Orbana za vikend da razmotri poziciju Srbije i očekivao da budu makar uzdržani. Oni su se pokazali kao najveći prijatelji i glasali protiv.

Nije Vučić, međutim, krio koliko je razočaran stavom Ukrajine.

- Mi nikada nismo bili uzdržani po pitanju teritorijalnog integriteta Ukrajine. Ukrajinski predstavnici su tražili pauzu u radu da bi se konsultovali i onda su doneli odluku da budu uzdržani. Naravno, zna se s kim su se konsultovali. Za Grčku je odluka da glasaju bila očekivana na osnovu poteza prethodnih meseci i godina.

Ovako se glasalo u SE

ZA

- 33 zemlje, među kojima su i gotovo svi u regionu, poput Hrvatske, Crne Gore, Severne Makedonije, Slovenije, Bugarske...

PROTIV

- Srbija

- Mađarska

- Rumunija

- Kipar

- Španija

Gruzija

- Azerbejdžan

UZDRŽANI

- BiH

- Grčka

- Slovačka

- Moldavija

- Ukrajina

* predstavnik Jermenije izašao je iz sale kad se glasalo

Knežević: Među najsramnijim

odlukama u istoriji Crne Gore

Burne su bile reakcije u Podgorici nakon što je predstavnik Crne Gore u Savetu Evrope glasao da se usvoji zahtev Prištine. Milan Knežević, jedan od lidera Demokratskog fronta, ocenio je da je to jedna od najsramotnijih odluka Vlade Crne Gore u crnogorskoj istoriji i da dodatno komplikuje društvenopolitičke prilike u zemlji i regionu.

„Da raspala vlast Dritana Abazovića nije imala ljudsku i političku hrabrost da joj se suprotstavi, mogla je da glasa uzdržano, i na taj način pokaže da joj je stalo do najboljih odnosa sa Srbijom. Ali očito je postalo pravilo da oni koji deklarativno najviše pričaju o dobrosusedskim odnosima u suštini dublje zabiju nož u leđa Srbiji kad god im se ukaže prilika“, napisao je Knežević na Fejsbuku.

PRATITE NAJNOVIJE VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading