KFOR SE SPREMA ZA NEREDE I SUKOBE?! Letonski i Poljski vojnici uvežbavali tehnike kontrole uličnih nemira na skupovima
Foto: Tanjug/Vežba Kfor - Tanjug

Vežbu su izvela dva kontingenta Kfora, letonski i poljski, a uvežbavali su tehnike kontrole uličnih nereda, kao i mase na javnim skupovima, protestima.

Ova vežba ostala bi u tajnosti da javnost nije primetila pomeranje Kforovih jedinica i tehnike ove misije. Tada je Kfor ukratko saopštio da se radi o vežbi.

- Letonski i poljski vojnici su radili s inženjerima Odreda za slobodu kretanja, vežbajući svoje sposobnosti, smanjujući i uklanjajući prepreke u okolnim oblastima - saopšteno je iz Kfora.

Prema saznanjima Alo!, Kfor je uvežbavao protokol koji se odnosi na više situacija, ali je poseban akcenat stavljen na razbijanje demonstracija i uklanjanje prepreka sa puteva.

Takođe, uvežbavan je i nadzor iz vazduha, kao i kontrola važnih tačaka u gradskim područjima.

Inače, kamp Novo Selo nalazi se u opštini Vučitrn, na dvadesetak kilometara od Severne Mitrovice, u kojoj pretežno živi srpsko stanovništvo.

KFOR SE SPREMA ZA NEREDE I SUKOBE?! Letonski i Poljski vojnici uvežbavali tehnike kontrole uličnih nemira na skupovima

Alo

 

Kontraobaveštajac Ljuban Karan je za Alo! poručio da ga ne iznenađuju sve češće vežbe Kfora jer je, kako je ocenio, još uvek aktuelan rezervni plan Zapada koji se ogleda u vojnom rešenju pitanja tzv. Kosova.

- Kosovsko pitanje može da ide u dva pravca, ili kao rešenje diplomatskim putem ili vojnom intervencijom Zapada. Ukoliko Zapad ne bude zadovoljan diplomatskim rešenjem, onda će aktivirati rezervni plan, a to je vojno rešenje. Upravo zbog toga još uvek drže Aljbina Kurtija na vlasti. Zato Kfor vežba i trenira - istakao je Karan.

On je rekao da bi, u slučaju da dođe do vojne intervencije, Kfor delovao do onog momenta dok NATO ne rasporedi svoje snage.

- E sada je pitanje da li bi im ciljevi bili srpski civili ili bi čekali vojni odgovor Srbije. Poznato je da Kurti i deo Zapada žele da uvuku Srbiju u vojni obračun, odnosno u nekakvo vojno rešenje kosovskog pitanja - naveo je Karan.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading