PETKOVIĆ OBJASNIO Odbijanje Prištine da formira ZSO stvorilo zamrznuti konflikt
FOTO: TANJUG/SAVA RADOVANOVIC

"Kako bez formiranja ZSO objektivno nije moguće ostvariti bilo kakav suštinski napredak ni po kojem drugom pitanju od značaja za proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine, našli smo se, ne našom voljom, u nekoj vrsti zamrznutog konflikta, a on je pretio da preraste u pravi konflikt širokih razmera svaki put kada bi se neodgovornim i neuračunljivim političarima u Prištini za to ukazala prilika", naveo je Petković u autorskom tekstu za današnju Politiku.

Navodeći da je ZSO bila ključna i centralna tačka dijaloga koji je doveo do potpisivanja Briselskog sporazuma, Petković je naglasio da je osnivanje te zajednice za Beograd ostalo nešto na čemu svaka pomisao o normalizaciji odnosa i situacije na terenu mora da počiva.

"Ideja o ZSO nije politički luksuz ili kapric, već način da Srbi na Kosovu i Metohiji fizički opstanu i budu institucionalno zaštićeni od opasnog i agresivnog delovanja ekstremista u Prištini. Iskustvo nas uči da ono čemu se Priština snažno odupire, po pravilu je u interesu srpskog naroda", ocenio je Petković.

On je naveo da koncept ZSO ni na koji način ne ugrožava Albance na Kosovu i Metohiji i dodao da je ZSO samo ono što je dogovoreno u Briselu, sa jasno definisanim nadležnostima.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading