danilo
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Naime, urednik opskurnog portala Istraga.ba, iz Sarajeva je izvesni Avdo Avdić, ime za koje niko nikada u Srbiji nije čuo, a verujemo ni u samoj Bosni i Hercegovini. Međutim, pronašli smo medij u koji ne samo da je čuo sa pomenutog gospodina, već im je više puta bio legitiman sagovornik po mnogim temama. Pošto smo sigurni da nikada ne biste pogodili, pomoći ćemo vam - u pitanju je televizija N1.

Tako je ova medijska kuća gospodina Avdića više puta ugostila u svom studiju u Sarajevu u različitim emisijama. On je za njih, pozvan i potpuno legitiman sagovornik da komentariše teme poput „Da li Mađarska i/ili EU dolijeva ulje na vatru političke krize u BiH?”, komentarisao je za N1 hapšenje Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno sigurnosne agencije (OSA),  pa je u programu N1  “pojasnio” kako se kradu identiteti za glasanje poštom iz inostranstva… I tako u nedogled, na portalu N1 možete naći čitav sijaset tekstova, vesti, emisija u kojima ovaj čovek “tumači” razne teme. 

Ovaj čovek je juče objavio tekst pod nazivom: “Lov na Vučiće na paradi srpskog ponosa: Lični podatak kalibra 9mm”, koji počinje rečenicom “Prije nego je tata Vučić promijenio dlaku, u Sarajevo je dolazio sa oružjem kalibra 7.62 milimetara. Njegov prvenac Danilo nije nosio ništa. Umjesto njega, po 34 metka, kalibra 9 milimetara, donijela su peterica pripadnika MUP-a Republike Srbije”. I neko želi da nas ubedi da je ovo normalno? Da li postoji osoba koja misli da je ovaj čovek relevantan novinar ili medijski profesionalac čije se reči mogu uzimati za ozbiljno? Ovaj tekst zavraša se rečenicom: “I, zato, evo vam još jednom dokument zbog kojeg reaguje najviši državni vrh Srbije. Sa svim osjetljivim podacima.” Da li se iko oglasio iz međunarodne zajednice, udruženja novinara iz regiona ili nevladinih organizacija oglasio i makar spomenuo da je objavljivanje matičnih broijeva građana u medijima suprotno zakonu? Opet ste pogodili, nije, jer se radi o nekome ko se preziva Vučić i to je onda potpuno u redu.

Protiv pomenutog “novinara”, vodi se i jedan krivični postupak u sudu jedne od zemalja članica Evropske unije. U pitanju je Slovenija, gde je sud u Mariboru pokrenuo postupak protiv, urednika portala Istraga.ba Avde Avdića, koji se sumnjiči za krivično delo. Zamislite da se protiv nekog od novinara iz domaćih medija vodi KRIVIČNI POSTUPAK pred sudom zemlje EU. Da li bi on, potpuno opravdano, izgubio relevantnost, ugled i da li bi se njegove reči I tvrdnje I dalje uzimale za ozbiljno? Naravno da ne.

Ostaje da se vidi i koliko dugo će institucije Bosne i Hercegovine sa povezom na očima i rukama na ušima gledati i slušati iživljavanje medija nad sinom predsednika Republike Srbije. Podsećamo, objavljivanje matičnih brojeva, imena i prezimena članova bezbednosnih službi koji čuvaju štićenu ličnost, serijski brojevi njihovog naoružanja ni u jednoj normalnoj zamlji na svetu nije dopustivo i kažnjivo je zakonom. Evo idealne prilike da kolege sa N1, koje su poznate po deklarativnom zalaganju za vladavinu prava i poštovanja prava svih građana, pitaju svog omiljenog sagovornika šta je bio cilj ugrožavanja sigurnosti Danila Vučića i da li misli da je u redu objavlivati ovako osetljive lične podatke bilo koga, zvao se on Danilo Vučić, Avdo Avdić ili nekako treće. Da li mislite da će ga N1 televizija to pitati? I mi smo sigurni da neće.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading