BRNABIĆ I MALI SE OBRTILI JAVNOSTI Neverovatan uspeh Srbije! Svetska banka poručila - Srbija je u svetskom vrhu! (VIDEO)
Foto: Printscreen/Alo

Konferencija je održana u zgradi Vlade Srbije.

Obraćanje Brnabić

Srbija je četvrta u Evropi, a 11. na svetu po GovTech Indeksu zrelosti tehnologija u javnoj upravi koji utvrdjuje Svetska banka, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da je to ogroman uspeh.

"Pokazuje drugačije lice naše zemlje, da možemo da se takmičimo sa najboljima, da budemo u svetskom vrhu, i da imamo još mnogo potencijala i prilika za budućnost", rekla je premijerka.

Dodala je da je Srbija među govtek liderima u svetu, kao zemlja sa najvećim indeksom, da smo u Evropi četvrti a u široj jugoistočnoj "Evropi apsolutni lideri“.

BRNABIĆ I MALI SE OBRTILI JAVNOSTI Neverovatan uspeh Srbije! Svetska banka poručila - Srbija je u svetskom vrhu! (VIDEO)

 

 

Rangirano je 198 država, svetski lider je Južna Koreja, Brazil je na drugom mestu, Saudijska Arabija treća, Francuska šesta, Indija sedma, Mongolija na 9. a Rusija na 10. mestu.

Indeks meri unapredjenje svih aspekata državne uprave kroz digitalizaciju. Sa 89,5 posto zrelosti, Srbija je četvrta u Evropi posle Estonije, Francuske i Litvanije.

Daleko je najbolja u regionu, a za dve godine Srbija je napredovala 40 pozicija, što je svrstava u najbrže i najagilnije digitalne vlade u svetu.

Index meri državne IT sisteme, dostupnost elektronskih usluga, interakciju države sa građanima i kapacitet za dalju digitalnu transformaciju.

Brnabić je istakla da je Srbija treća u svetu po digitalnoj interakciji sa građanima.

"To je zbog naše upotrebe portala javnih podataka. Jedinstveni smo da građani mogu da tamo pogledaju čitav sistem prosvete kako izgleda, recimo. Kao i zbog portala eKonsultacije koji radi od marta i gde omogućavamo svima da učestvuju u konsultacijama o propisima", rekla je ona.

Po kapacitetima za dalju digitalnu transformaciju Srbija je napredovala za 59 mesta.

Obraćanje Malog

- Srbija je 5. u Evropi i 11. u svetu.

- Novi sistem fiskalizacije uveden je 1. maja. Proces koji je prošao bez mnogo problema. Sve fiskalne kase platila je država. Videli ste da imamo 191 milijarde veću naplatu tokom odbrane rebalansa budžeta.

BRNABIĆ I MALI SE OBRTILI JAVNOSTI Neverovatan uspeh Srbije! Svetska banka poručila - Srbija je u svetskom vrhu! (VIDEO)

 

 

- Zato pozivam sve građane da se i dalje borimo protiv sive ekonomije.

- I sa nagradnom igrom više nema slanja koverata, sve je digitalno.

- Pozivam građane, skinite aplikaciju, skenirajte. Da podignemo svest koliko je važno boriti se protiv sive ekonocije, uzmite račune.

Pitanja medija

O KiM

Na pitanje novinara o nemačko-francuskom predlogu sporazuma između Beograda i Prištine, Brnabić je rekla da pre toga moraju da se implementiraju već potpisani sporazumi.

- Ukoliko se to ne desi ko nama može da garantuje da će Priština te dogovore implementirati, ako do sada nisu ispoštovali ni jedan dogovor - rekla je Brnabić.

Ko će to da garantuje i kako , pitala je Brnabić. 

O EPS-u

- Krenuli smo u izgradnju prvog velikog kapacitetea, Kostolac B. Što smo krenuli u gasifikaciju Srbije, izgradili Balkanski tok. Krenuli smo da gradimo gasnu interkonekciju koji će nas povezati sa LNG izvorima u Grčkoj.

Tako da ko god da nas pita što nešto nismo uradili, pitala bih vas a šta ste to uradili vi koji nam spočitavate zašto nije bio profesionalni menadžment u EPS-u.

O Junajted grupi

Istina je da je registrovana u Luksemburgu. Istina je da nisu srpski mediji, kao i da ne plaćaju porez, jer se samo reemituju u Srbiji. Kažu mi smo luksemburška televizija, i ne plaćamo u Srbiji ništa.

Nacionalnu frekfenciju ne dajem ja, a Dragan Šolak vrši veliki pritisak da se njegovoj televiziji dodeli.

Šta ako kosovska policija nasilno uklanja barikade?

- Ne bih volela ni da pomislim šta u tom slučaju, jer bi to direktno značilo da napadaju ljude na barikadama. A tamo su kao što znate i žene i deca, i stariji, i nastavnici.

- Verujem da postoji dovoljno razuma. Ne kod Kurtija, on nema razuma što je pokazao kreiranjem liste za hapšenje Srba. Ali mislim da ima kod međunarodnih partnera, pre svega mislim na KFOR. Oni su zaista korektni.

O povratku vojske Srbije na KiM

I dalje razmatraju naš zahtev i to je dobro, jer pokazuje da ga razmatraju i da su ozbiljni. Nisu ga odbacili niti se oglašavali, za razliku od nekih drugih.

- Čekamo da se KFOR oglasi, verujem da će nešto reći.

Predviđeno je da se premijerka obrati u 9 časova u zgradi Vlade Srbije, a na konferenciji će govoriti i potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali, ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, kao i koordinator Svetske banke za digitalne vlade i GovTech za Zapadni Balkan Tiago Pieksoto.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading