INTERVJU NEDELJE PREDSEDNIK SKUPŠTINE VLADIMIR ORLIĆ O AKTUELNIM TEMAMA: Srbija treba da gleda samo svoje interese
Printscreen

 

Vladimir Orlić, predsednik Skupštine Srbije, u intervju za Alo! najpre je govorio očekivanjima od odgovora Kfora na zahtev Beograda za povratak srpske vojske i policije na KiM, u skladu s Rezolucijom 1244. S njim smo razgovarali i o brojnim drugim aktuelnim temama...

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić već je jasno saopštio kakav odgovor dobijamo na pitanje: važi li za Zapad Rezolucija 1244, ili bilo koji drugi dokument, i koji tačno? Njihov je odgovor - ne važi ništa, samo njihova volja i samo njihova sila. Dok drugi više i ne kriju da za njih nikakvo pravo ne važi, Srbija  je jedini čuvar principa međunarodnog javnog prava. Pošto je tako, sada je svakome u Srbiji jasno koliko su ispravne reči našeg predsednika: da i mi samo svoje interese treba da gledamo i da se borimo za sebe.

 

Na Kosovu i Metohiji je uhapšen još jedan srpski policajac, kako to komentarišete?

- Kurti i njegovi zlikovci nastavljaju svoj teror nad srpskim narodom, jedini cilj im je da Srbe potpuno proteraju sa KiM. To nećemo da im dozvolimo. Ni teroristima iz Prištine, ni njihovim „rent-a-Srbima“ za koje ne glasaju ni ukućani, niti ovdašnjim političkim karikaturama iz bivšeg režima i tajkunskim medijima koji zdušno podržavaju sve što Kurti radi, samo zato što vide priliku da tako još jednom udare na predsednika Vučića i sopstvenu državu. Od naroda su, svi skupa, dobili prezir kao jedini komentar.

 

U parlamentu vlast i opozicija nisu uspeli da imaju jedinstven stav kada je KiM u pitanju, da li je moglo drugačije?

 

- Naravno da je moglo, ali nije isključivo zato što bivši režim i njegovi saradnici, svih boja, nisu hteli da pruže čak ni simboličnu podršku svojoj državi. Od jedinstva na temu KiM važnije im je bilo ko je kome seo na stolicu, ko će bolji kadar da zauzme i ispadne veći „lider opozicije“. Dok je predsednik Vučić dva dana i dve noći bez prestanka bio u Skupštini, pozivao na jedinstvo, oni jedva da su svratili u salu, u pauzama između tvitovanja i poziranja pred kamerama. I oni levi, i ovi kvazidesni, pokazali su da su u katastrofalnom odnosu prema državi - potpuno isti.   

 

Borko Stefanović, koji je predsednik Odbora za spoljne poslove, rekao je da ukoliko ne usaglasimo spoljnu politiku s EU po pitanju sankcija Rusiji, moramo biti svesni da slabimo svoju poziciju u odbrani Kosova, šta vi kažete na to?

 

- Dok se ovi što traže da radimo samo ono što od nas traži Zapad svađaju s onim drugima, koji bi najsrećniji bili da zaratimo, dok se laktaju međusobno u borbi za mesto „lidera“ na margini - narod pamti da su baš oni rasturili državu i sve naše pozicije po pitanju KiM u ono vreme kad su bili zajedno na vlasti, svi skupa. I tada su gledali, kao i danas, samo sebe. Zašto nisu pre izbora govorili ovo što govore danas? Još su lažno optuživali Aleksandra Vučića da će promeniti politiku posle izbora, a to rade sada upravo oni. Država, s druge strane, svoju politiku nije menjala. Sve vreme vodimo borbu samo za naše državne i nacionalne interese. A ko brani KiM, zna najbolje srpski narod koji živi tamo. I oni daju plebiscitarnu podršku - Aleksandru Vučiću.

 

INTERVJU NEDELJE PREDSEDNIK SKUPŠTINE VLADIMIR ORLIĆ O AKTUELNIM TEMAMA: Srbija treba da gleda samo svoje interese

Foto: Alo!

 

 

 

Čini se da je atmosfera na skupštinskim zasedanjima jako napeta, da li će tako biti i na narednim zasedanjima?

- Ako se tako čini - samo se čini. Osim, u proseku, nekih sat vremena dnevno, kada pojedinci iz partija koje se otimaju za cenzus izvode svoj uobičajeni rijaliti-program s urlanjem, psovanjem i pretnjama - Skupština radi vrlo efikasno. Ozbiljna i odgovorna većina narodnih poslanika ne naseda na provokacije i jeftine predstave za javnost. Tako će, izvesno, biti i ubuduće. Svako radi i radiće - ono što ume i što mu priliči.

 

Opozicija vas kritikuje da kažnjavate samo njihove poslanike, kako to komentarišete?

 

- Opomene su izricane samo onima koji baš insistiraju da im budu izrečene, uporno odbijaju da se ponašaju pristojno i nakon što ih više puta zamolite. Kome takvi pripadaju, čije partije predstavljaju - samo je njihov problem. I samo njihova slika.

 

Da li ćete kažnjavati i poslanike vladajuće većine ako se ne ponašaju u skladu s pravilnikom?

- Poslovnik važi jednako za sve. Poslanici većine nisu se zaletali u tuđe redove, pretili fizičkim obračunom ili „udaranjem šamarčine” bilo kome, psovali majku drugim poslanicima, upućivali najprimitivnije uvrede na nacionalnoj osnovi i koristili sličan govor mržnje, besomučno urlali na sve oko sebe van bilo kakve kontrole, svesti o mestu na kom se nalaze ili trunke obzira što ometaju druge narodne poslanike… To su radili isključivo poslanici Demokratske stranke, Jeremićeve stranke, Dveri, takozvani ekolozi u raznim varijantama… Svi kojima su opomene i izrečene. Zato su im i izrečene. 

Kraj je godine, da li ste zadovoljni radom Skupštine Srbije?

- Sama činjenica da je Skupština usvojila budžet za 2023. kojim se obezbeđuje novi znatan rast zarada i rekordno povećanje penzija, nastavlja izgradnja auto-puteva i modernih pruga kakvu nema niko u Evropi u ovom trenutku bila bi dovoljna da se odgovori - potvrdno. A uz to obavila je Skupština još dosta drugog, dobrog posla od početka novog saziva. Nastavićemo i u narednoj godini da sprovodimo politiku koja je najbolja za Srbiju i koja ima istorijsku podršku naroda. Svih 2,25 miliona direktnih glasova za pobedu predsednika Srbije u prvom krugu izbora održanih ove godine znače upravo - podršku toj državnoj politici koju vodimo.

 

 

Držite me da ga ne udarim

Da li je moguće sprečiti tuču u parlamentu, dva puta ste to uspeli?

- To što se vidi u prenosu više su bile varijante „držite me da ga ne udarim“ nego stvarni pokušaj izazivanja tuče. Mnogo ozbiljnije su situacije kad se grupe međusobno obračunavaju zbog sedenja, ili čak pojedinci unutar sopstvenih grupa - kada jedni drugima potroše vreme za raspravu. Nadam se da se neće još i tući zbog toga. To bi bilo veoma loše

 

Svi smo se smejali

Opozicioni poslanik Radomir Lazović vas je imitirao kako trčite, da li je uspela ta imitacija?

- Ako je namera bila da Lazović deluje smešno u direktnom prenosu - uspelo je. Svi smo se smejali. Doduše, slične „ozbiljnosti“ su i sva druga „izlaganja“ pomenutog poslanika, pa i efekti na one koji ih slušaju. Valjda im je to i cilj - da se dobro zabave. Bar dok traje mandat.  

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading