BAJDENU PREKIPELO! Vašington uvodi ozbiljnu kontrolu u Ukrajini
Foto: AP/PATRICK SEMANSKY

Navodno, američka ambasadorka u Kijevu Bridžit Brink je 6. septembra, u „osetljivom, ali nepoverljivom“ dokumentu na devet stranica se žali da „aktivna borba između ukrajinskih i ruskih snaga stvara okruženje u kojem su standardne mere verifikacije ponekad neizvodljive ili nemoguće."

Stejt department je odbio da komentariše sadržaj dokumenta, samo navodeći da "veoma ozbiljno shvata odgovornost da obezbedi odgovarajući nadzor nad celokupnom pomoći SAD“.

Ideje Vašingtona za uvođenje reda u vezi sa nekontrolisanom potrošnjom u Ukrajini navodno uključuju „ aplikaciju za pametne telefone koja učitava sve fotografije i video medije na na mestu primopredaje“, delegirajući inspekciju opreme ukrajinskoj vojsci u odsustvu zapadnih izvođača koji su voljni da rade u oblastima „visokog rizika“ i zahtevaju fotografski dokaz da je pomoć primljena, posebno u „teško dostupnim oblastima“. Takođe je preporučeno korišćenje konsultanata za „pregledanje [i] identifikovanje nedostataka“ u nadzoru.

Pošto članovi obe stranke zahtevaju strožiji nadzor nad finansiranjem Kijeva, Vašington navodno sastavlja namenski program fokusiran isključivo na nadgledanje pomoći Ukrajini pod naslovom MERA (Usluge za praćenje, procenu i reviziju za izveštavanje u Ukrajini). Ovo će očigledno delovati zajedno sa mnogim inspektorima koji su zaduženi da nadgledaju trošenje pomoći. "Politiko" navodi mart kao rok za lansiranje MEASURE-a, sa trogodišnjim ugovorom.

Zapadno oružje namenjeno Ukrajini navodno se pojavilo u rukama militantnih grupa čak do Afrike, na šta je nigerijski predsednik Muhamadu Buhari upozorio druge regionalne lidere ranije ovog meseca.

PENTAGON SE OGLASIO O UKRAJINI Američka vojska progovorila o vojnoj pomoći

Čak i kada pošiljke pomoći stignu do ukrajinske vojske, često se koriste za ilegalne napade na civile, posebno u odsustvu američkog ili međunarodnog nadzora, rekao je profesor ljudskih prava na Univerzitetu u Pitsburgu Danijel Kovalik Savetu bezbednosti UN ranije ovog meseca. Ruski izaslanik pri UN Vasilij Nebenzja upozorio je prošle nedelje SAD i njihove saveznike da će postojati „konkretne pravne posledice“ za one koji su isporučivali oružje koje je Kijev koristio u krivičnim delima.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading