BILI SMO U ŽIVOM PESKU Mali odgovorio Nikeziću: "Danas Srbiji ne preti bankrot kao u vreme prethodne vlasti"
Tanjug/Rade Prelic

- Srbija je u vreme vladavine prethodne vlasti bila u finansijskom živom pesku, na ivici bankrota upravo zbog takvih kao što ste Vi, koji uporno isključivo traže razloge za slavlja. Kada je država na putanji ukrštanja svetskih interesa, izmorena borbom sa koronom, potom nadolazećim energetskim tenzijama, nema mnogo prostora za ramišljanja o slavljima. Odgovorna vlast razmišlja o sigurnosti njenih građana, a upravo odobreni kredit Srbiji u UAE je baza finansijske sigurnosti Srbije - ističe Ministar.

On kaže da je to baza koja će pružiti podršku refinansiranju obaveza koje nam stižu u januaru i to bez povećanja apsolutnog iznosa duga.

- Iskreno, sasvim mi je svejedno da li ćete Vi nešto slaviti ili ne, bitnije mi je da građani Srbije imaju obezbeđen novac za energente i finansijski stabilnu zemlju. Na izborima oni već više od decenije pokazuju koji su njihovi izbori u ovakvim dilemama koje Vas stalno muče. Moram da pohvalim, ipak, spremnost da priznate veliki uspeh dogovorene cene po kojoj smo obezbedili pozajmicu jer ste, nadam se, ipak svesni koliko je u vremenima kriza ograničen proistup kapitalu i kako tražnja utiče na vrtoglavi skok cene tog neophodnog novca za normalno funkcionisanje svake zemlje - rekao je Mali.

Ministar se zahvaljuje na tom priznanju, i kaže da jeste veliki uspeh izboriti se za kamatu od tri odsto u trenutku kada prinosi državnih obveznica SAD dostižu 3,5 odsto.

- Veliki je uspeh i to učiniti apsolutno bez ugrožavanja stabilnosti odnosa javnog duga i vrednosti svega onoga što proizvedemo u toku jedne godine. Tako Vas podsećam da je učešće javnog duga Srbije u BDP-u 54,7% što nas čini zemljom koja odgovorno upravlja javnim finansijama u zoni sigurnosti za njene građane. Da li je nešto drugo našim građanima važnije od toga? Građanima koje ste decenijama držali u strahu od bankrota, zaduženosti, malih plata, niskog kvaliteta života nedostojnog čoveka. Ne. Reći ću Vam ja - ističe ministar.

On kaže da danas građani ne moraju da brinu da li će plate biti isplaćene, već očekuju informacije koliko će biti povećane.

- Danas naši penzioneri ne strahuju da li će penzije stići, već gledaju uvećane iznose na čekovima. Danas Srbiji ne preti bankrot, već spremno dočekujemo sve udare koji nas očekuju, dovoljno likvidni, dovoljno finansijski snažni da nabavimo energente, dovoljno pametni da sve to uspevamo ne usporavajući započete investicije, bezgranično odgovorni jer želimo da održimo dalji rast privrede. Kad malo bolje razmislim, gospodine Nikeziću, možete misliti o slavlju. Neko je sve ovo već uradio za Vas - zaključio je ministar Siniša Mali.

Siniša Mali: Sporazum o kreditu sa UAE omogućava da što lakše prebrodimo ovu krizu - Alo.rs

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading