NEBOJŠA BAKAREC Zašto je Srbiji potreban Vučić na čelu SNS-a?
Foto: Tanjug Milos Milivojevic

Svi postavljaju pitanje kako da se izbegne glad u siromašnim zemljama sveta, i kako Evropa energetski da preživi predstojeću zimu. Srbija je u tom pogledu mirna zahvaljujući mudroj politici predsednika Vučića. Međutim, Srbija je od izbijanja rata u Ukrajini izložena teškim pretnjama, pritiscima i ucenama Zapada da uvede sankcije Rusiji, i da sebi puca u nogu. Zapad preti i na KiM, i u BiH. Situacija na KiM, ubrzano metastazira na štetu Srba, gde je ekstremista Kurti, predsednik vlade lažne države Kosovo, za oktobar najavio konačni obračun sa preostalim Srbima na KiM. Isto važi za situaciju u BiH. Pokušaji ukidanja Republike Srpske su sve učestaliji i vode ih Zapad, zapadni namesnik Šmit i Federacija BH.

Predsednik Vučić već izvesno vreme najavljuje da je vreme da ga na čelu SNS zameni neko drugi. To je najavljivao davno pre početka rata u Ukrajini. Međutim, taj svoj stav je ponovio i nedavno 13.7.2022. na TV Pink. Rat u Ukrajini je destabilizovao ceo svet. Taj rat je promenio sve. U opisanoj krizi, najvećoj od kraja drugog svetskog rata, u trenutku kada se u Evropi, na samo 600 km od Srbije vodi strašan rat, koji je po svojoj suštini, uticaju i posledicama, svetski rat, Srbija mora ostati jaka, stabilna i jedinstvena. Predsednik Vučić je na izborima dobio gotovo 60 odsto glasova građana, a već 10 godina je predsednik SNS. To je najbolji dokaz da građani žele da Vučić ostane na čelu SNS.

Imperativ ostanka na čelu SNS, pre svega, zahteva svetska kriza izazvana ratom u Ukrajini. Interes države je da predsednik Vučić sada kada je dobio drugi mandat od građana, ostane na čelu SNS. Svetska kriza, svetski rat, pretnje Srbiji, i interes države Srbije, zahtevaju od predsednika Vučića da ostane na čelu SNS, barem dok ne prođu rat i kriza. Ako se odluči da ostane na čelu SNS, predsednik Vučić neće prekršiti reč. Reč je data u potpuno drugačijim okolnostima, mira u svetu, stabilnosti u Srbiji, koja nije bila izložena posledicama rata u Ukrajini i višestrukim pretnjama.

Upravo je predsednik Vučić 13.7.2022. u intervjuu na „Pinku“ rekao: „Kao što vidite, bio sam u pravu kako će da se odvijaju stvari u Ukrajini i plašim se da sam u pravu da će to da traje mnogo više od godinu dana i da ćemo da idemo u mnogo širi i veći svetski sukob nego što je to do sada“. Istakao je da nam je potreban vek mira. Opominje da smo već uveli vanredno stanje, ali ga nismo proglasili. Rekao je: „Znam šta nas čeka. Onog trenutka kada ruski predsednik Vladimir Putin bude završio stvari koje je planirao uslediće njegova ponuda zapadu. Ukoliko tu ponudu zapad ne prihvati, ući ćemo svi u pakao. A neće je prihvatiti“.

To šta je interes same SNS, je u ovom trenutku manje važno. A šta je interes SNS najbolje je iskazala Nevena Đurić, potpredsednica SNS-a, u intervjuu za list „Alo“ 17.07.2022. Ona je iskazala stav ogromne većine u SNS, kada je rekla: „Za nas postoji jedan i jedini lider - Aleksandar Vučić, i sigurna sam da velika većina, a rekla bih slobodno i svi, ne želimo po tom pitanju nikakvu promenu“. Na poslednjem sastanku predsedništva SNS, 16.6.2022., javio sam se za reč i zamolio predsednika Vučića da još jednom razmotri svoju odluku da više ne bude predsednik SNS. Rekao sam da interes države Srbije, od njega traži da ostane na čelu SNS, u ovoj najtežoj svetskoj krizi.

U prilog argumentima o ostanku Vučića na čelu SNS, govore i problemi koje je SNS imala u gradskom odboru Beograda 2021. i problemi koje izazivaju pojedini bivši potpredsednici SNS, a sada ministri. Afera „Prisluškivanje predsednika Srbije“, takođe. Malobrojni, ali uticajni pojedinci u SNS su svoj interes stavili ispred interesa države. Izgubili su kompas. Ostankom na čelu SNS, predsednik Vučić će preduprediti sve moguće probleme unutar SNS. I ne radi se o tome da smo mi u SNS infantilni. Nismo. Nije u pitanju ni to da li je predsednik Vučić postao naš svojevrsni talac. Nije postao. Pre ove krize, većina nas se nevoljno pomirila sa tim da predsednik Vučić odlazi sa čela SNS. Međutim, sada u ovoj užasnoj ratnoj, ekonomskoj i energetskoj krizi, više nismo bitni mi iz SNS. Bitna je Srbija. Srbija i SNS će ostati jake, stabilne i jedinstvene, ako predsednik Vučić ostane na čelu najveće i najmoćnije stranke. Tada će svi konci biti u njegovim rukama, kao i do sada.

Vučić je Državnik. Stabilna država je jedina zaštita narodu, i jedino sredstvo za očuvanje mira. Vučić je živi dokaz reči proskribovanog, ali velikog učitelja svih Državnika, Makijavelija: „Volim svoju otadžbinu više nego sebe“. Upravo zbog toga što voli Srbiju više nego sebe, predsednik Vučić će pojmiti da je potrebno da i dalje vodi SNS. Od Državnika Vučića treba učiti kako se živi Država, kako se ostaje uspravan, kako se čuva obraz i dostojanstvo nacije. Srbija mora u ovim teškim i neizvesnim vremenima da sačuva mir, stabilnost i ekonomski rast. Mir znači da Srbija ne vodi tuđe ratove. Stabilnost znači da nam nisu potrebne svađe i potresi u zemlji u vreme dok u Evropi bukte rat i kriza. Vreme koje je pred nama neizvesno je. Srbija ima snažnog predsednika, Državnika koji je spreman da donosi teške odluke da bi narodu bilo bolje i da bi sačuvao živote, predsednika koga poštuje svet i predsednika koji je spreman da se bori za svakog od nas. Teška vremena traže hrabre ljude, lidere i velike državnike. To je Aleksandar Vučić. Aleksandar Vučić je Otac jedne nove, bolje Srbije, koju je izgradio u poslednjih deset godina. Predsednik Vučić uzdiže Srbiju, gradi Srbiju, i leči Srbiju. Leči prošlost u sadašnjosti, radi budućnosti.

Autor je poslanik i član predsedništva SNS

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
zdenko

21.07.2022 15:40

predsednik je čovek od reči i ja mu se zato divim rekao je da neće biti više na čelu sns-,a ovi što se boje za svoje položaje i funkcije nek pričaju šta hoće