SRBIJA POSTALA CENTAR SVETA Mnogo važnih poseta našoj zemlji u kratkom roku
Luka Šarac

Upravo tako, glavni grad Srbije je ugostio ili hteo da ugosti (Lavrov) ove državnike, s izuzetkom Erdogana, čija nam poseta tek predstoji. A šta se tačno krije iza ovakve više nego žive diplomatske aktivnosti?

RAZNI ZAHTEVI

Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku za Alo! ističe da je Srbija oduvek bila važna kao centralna zemlja na Zapadnom Balkanu, ali je postala značajnija izbijanjem ukrajinske krize i činjenicom da se pravi nova politička i bezbednosna arhitektura.

SRBIJA POSTALA CENTAR SVETA Mnogo važnih poseta našoj zemlji u kratkom roku

Foto: Printscreen/instagram

 

- Nisu sve posete iste, ali su sve važne. Neki dolaze sa zahtevom da se Srbija opredeli između Istoka i Zapada i uvede sankcije Rusiji, drugi poručuju da to nipošto ne čini jer će imati posledice u ekonomskoj i socijalnoj sferi, treći bi da prizna takozvano Kosovo, četvrti da se pozicioniraju u regionu, peti da iskoriste krizu za mešetarenje, i tako dalje - navodi naša sagovornica.

SRBIJA POSTALA CENTAR SVETA Mnogo važnih poseta našoj zemlji u kratkom roku

Tanjug

 

Grubješićeva podseća i da raste broj specijalnih izaslanika za Zapadni Balkan.

- Uskoro će ih biti sedam, a verovatno ni to nije konačan broj. Sve ovo zajedno ima dobre i loše strane i Srbiju stavlja pred mnoge izazove, ali ne sumnjam da ćemo proći sa što manje štete samo ako je svima Srbija na prvom mestu, pa tek potom pojedinačni interesi - zaključuje Suzana Grubješić.

SRBIJA POSTALA CENTAR SVETA Mnogo važnih poseta našoj zemlji u kratkom roku

EPA/ERDEM SAHIN

 

Uz sve važne posete, s posebnim interesovanjem se očekuje skori Erdoganov dolazak. Razloga je više, a glavni su to što ova zemlja, kao ni Srbija, nije uvela sankcije Rusiji (samo zbog toga trpi mnogo manje pritiske) i to što bi Turska mogla biti ključni faktor za kakvu-takvu koheziju i zakopavanje sekira u Bosni i Hercegovini pred jesenje izbore.

VIŠE OPCIJA

Kako je rekao Nemanja Starović, državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova, datum posete Erdogana se intenzivno dogovara. On ocenjuje da će ta skora poseta biti veoma značajna.

- Ne mogu sada da otkrijem koji su datumi u pitanju, radi se naravno o narednih nekoliko sedmica i ukoliko ti planovi budu realizovani, a sva je prilika da hoće, Redžep Tajip Erdogan bi mogao biti prvi šef strane države koji će posetiti Beograd u drugom predsedničkom mandatu predsednika Vučića - kazao je Starović, naglašavajući da su interesi u odnosima dve države nesporni, ali da je tu važan i poseban odnos poverenja dvojice predsednika.

BILI U BEOGRADU

 

- Olaf Šolc, nemački kancelar

- Analena Berbok, šefica diplomatije Nemačke

- Šarl Mišel, predsednik Evropskog saveta

- Karl Nehamer, kancelar Austrije

- Aleksander Šalenberg, ministar evropskih poslova Austrije

- Nikos Dendijas, šef grčke diplomatije

- Karen Donfrid, pomoćnica državnog sekretara SAD

- Leonid Slucki, predsednik međunarodnog komiteta ruske Dume

- Viktor Orban, mađarski premijer

- Kris Marfi, Džin Šahin, Tom Tilis, uticajni američki senatori

- Mevlut Čavušoglu, šef turske diplomatije

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading