USPEŠNA SARADNJA UPRKOS EKONOMSKOJ KRIZI Ministar Popović i ministar Patrušev traže rešenja za nastavak odlične saradnje
Foto: mbpi.gov.rs

Ministar Popović i ministar Patrušev složili su se da trenutna ekonomska kriza u Evropi donosi poteškoće u spoljnotrgovinskoj razmeni, ali kako su naše dve zemlje decenijama uspešno pronalazile rešenja za postojeće probleme, tako i u ovoj situaciji se traže rešenja za nastavak ove odlične saradnje. 

Ministar Popović je podsetio da je u 2021. godini vrednost ukupne razmene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iznosila je blizu 419 miliona dolara, od čega je izvoz bio 303,5 dolara, a uvoz u vrednosti od 115,5 miliona dolara. U 2021. godini jabuke su bile najznačajniji izvozni proizvod u vrednosti od 94,1 miliona dolara. 

Izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u periodu januar-april 2022. godine iznosio je 96,5 miliona dolara, dok je vrednost uvoza bila 37,5 miliona dolara, istakao je Popović.

USPEŠNA SARADNJA UPRKOS EKONOMSKOJ KRIZI Ministar Popović i ministar Patrušev traže rešenja za nastavak odlične saradnje

Foto: Sajt predsednika Rusije

 

Ministar Patrušev je ukazao na to da postoji veliki interes ruske strane za povećanjem uvoza poljoprivrednih proizvoda i to pre svega: voća, povrća, pilećeg i svinjskog mesa, proizvoda od mesa, sireva, mlečnih proizvoda, koncentrata za sokove i veterinarskih preparata.

Ministar Popović je rekao da je veoma važno uspostaviti vezu i intenzivniju saradnju naših privrednika sa najvećim trgovinskim lancima u Ruskoj Federaciji. 

Popović je zaključio da je Srbija jedan od evropskih lidera u oblasti digitalizacije poljoprivrede. Srpski institut Biosens razvija inovaciona rešenja za poljoprivredu zasnovana na veštačkoj inteligenciji, virtuelnoj realnosti, internetu stvari i ”big data”. Primena tih rešenja omogućava maksimalnu iskorišćenost potencijala zemljišta, precizno planiranje prinosa, koji nekada variraju dva do četiri puta, kao i uštede do 30 odsto u đubrivu, pesticidima i gorivu. Naši partneri iz Rusije zainteresovani su da ova rešenja primene u svojoj zemlji.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading