VEĆE PLATE I PENZIJE, ŠAPIĆ ZA GRADONAČELNIKA Siniša Mali i Ana Brnabić predstavili odluke Predsedništva SNS (FOTO/VIDEO)
Alo!

Na sednici je, pored sumiranja izbornih rezultata i aktuelne političke situacije, kao i priprema za predstojeću zimu, jedna od tema bila i imenovanje kandidata za gradonačelnika Beograda.

Podsećamo, Gradski odbor SNS Beograda pre dva dana doneo je jednoglasno odluku da za gradonačelnika Beograda predloži prvog na listi "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", Aleksandra Šapića.


Taj predlog biće jedna od tema današnje sednice Predsedništva SNS, a to je potvrdio i sam predsednik Aleksandar Vučić.

On je u utorak na pitanje da li je SNS jedinstvena oko tog predloga, odgovorio:

"Ne znam, videćemo, biće i sednica Predsedništva".

17:40 - Javnosti se obraća predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

- Aleksandar Šapić je kandidat za grandonačelnika na listi SNS za Beograd. Kandidat za zamenika je Vesna Vidović, član SNS - rekla je premijerka.

Premijerka Brnabić je prokomentarisala da je sigurna da će kandidat Šapić i na samoj sednici gradskog Veća u ponedlejak izneti plan i govoriti o konkretnim projektima koje planira da preduzme.

Ona je dodala da je ponosna na to koliko je SNS promenila Beograd i da je uticao na njegovu istoriju u kojoj će ostati zapamćena.

Ona ističe da očekuje da u gradu bude dodatne nove energije, i da se započnu novi projekti i završe stari, kao i da će Šapić predstaviti svoje projekte na sednici Skupštine grada u ponedeljak.

- Linijski park je jedan od velikih projekata, kao i metro. Želim da podsetim da smo mi pokrenuli inicijativu o najvećoj parkovskoj površini u Beogradu, a to je linijski park. Imamo plan da napravimo čak pet postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, izgradnja kreativnog distrikta "Ložionica", i tako dalje - rekla je ona.

VEĆE PLATE I PENZIJE, ŠAPIĆ ZA GRADONAČELNIKA Siniša Mali i Ana Brnabić predstavili odluke Predsedništva SNS (FOTO/VIDEO)

Alo!

 

Premijerka je istakla da je sigurna da će tim dobro raditi posao, najbolje moguće i u interesu Beograđana.

- Beograd je danas savremen, moderan grad, koji pruža najbolje uslove za život svojih građana, ali i odlične uslove za investitore, privredu, startapove, mlade ljude. I taj trend mora da se ubrza - kazala je ona, i dodala:

- I jedno lično zapažanje. Danas sam gledala jedan prilog od šest minuta na "Dojče Veleu", i iako nije afirmativan prilog, vidi se koliko je Beograd napredovao i da je slika našeg grada danas potpuno drugačija. Beograd je danas najvažniji grad u regionu, najveći partner za EU, Nemačku i najveća investiciona destinacija za njihove kompanije.

Ona je dodala da smo od predsednika Srbije Aleksandra Vučića čuli izveštaj o situaciji u zemlji i izazovima koji su pred nama.

- Ono što želim da pomenem je ono na šta smo najponosniji i što pokazuje koliko smo se kao zemlja promenili - 19,1 odsto povećanje penzija u 4. kvatralu ove godine. Zato smo se borili osam godina i za to živeli.

Sve što radimo i planiramo ne kompromituje naš javni dug, on ostaje i sa najavljenim povećanjem penzija ispod 60 posto BDP-a i to je najveća stvar u ovom trenutku - istakla je Brnabić.

Povećanje plata biće, kako je rekla, tema razgovora sa sindikatima radnika. To je zbog uvežene inflacije i one u Evropi i svetu i ogromne cene rasta energenata. 

VEĆE PLATE I PENZIJE, ŠAPIĆ ZA GRADONAČELNIKA Siniša Mali i Ana Brnabić predstavili odluke Predsedništva SNS (FOTO/VIDEO)

Alo!

 

- Imamo stabilan kurs dinara i javni dug koji je pod kontrolom, i najavljeno povećanje penzija neće uopšte uticati na to. To je najveća i najvažnija stvar u ovom trenutku. Takođe, najavljeno povećanje minimalca, koje će biti između 12 i 14 odsto, biće svakako tema razgovora sa sindikatima i poslodavcima, s tim što će to pre svega biti razgovori sa sindikatima - dodala je Brnabić.

Ona je dodala da država ne želi da pravi dodatna opterećenja privredi, i zato će država preuzeti ovo povećanje minimalca na sebe, kroz smanjenje poreza.

- Kada se poredi sa drugim članicama EU, to nas čini dosta konkurentnima kao državu, Čitav teret povećanja minimalca prenećemo na sebe - kroz smanjenje poreza i dodatno povećanje neoporezivog ličnog dohotka - rekla je Brnabić, napominjući da ovakve stvari uspevamno da uradimo za naše penzionere i najranjivije kategorije u najtežim vremenima.

Pitanja novinara

Premijerka Ana Brnabić je istakla da je Šapić bio jedini kandidat kog je predložio i izglasao Gradski odbor SNS. Ona je rekla i da će SNS nastaviti da sarađuje sa SPS na gradskom nivou.

- Ali se nikako ne vezuje za bilo kakve koalicije na republičkom nivou, kako je predsednik Vučić rekao: "Nismo nikog želeli da molimo", imamo rezultate i zaista jasan i precizan plan, konkretne projekte. Nemamo nikakav problem da idemo na nove izbore u gradu, zato što znamo da će građani uvek glasati za rezultate. A i videli smo nakon izbora šta su ovi što su dobili poverenje građana uradili sa tim poverenjem. Najavili koaliciju sa desnim strankama, koalicije stranaka koje su za NATO i protiv NATO, koaliciju onih koji bi da priznaju Kosovo i oni koji smatraju da je to "srce Srbije" - rekla je premijerka.

Brnabićka je dodala i da je SNS spreman da radi sa svima koji su spremni da podrže njihovu viziju Beograda i Srbije.

- Želja nam je da imamo Vladu do kraja jula. Nažalost, na najgori način i u najkompleksnijim vremenima uvezene krize i rata u Ukrajini, videli smo kako izgleda kada imate neozbiljne i neodgovorne ljude koji po svaku cenu hoće da pregovaraju o nekim izbornim uslovima, ne razmišljajući na to kako će to uticati na okončanje tih izbornih radnji. Sada imate beskonačne žalbe i beskonačan izborni proces sa kojim SNS nema nikakve veze. Ne možemo da zaokružimo izborne radnje i predsednik ne može ni da krene u konsultacije - kazala je ona.

Na pitanje šta je sa Goranom Vesićem (u kontekstu zalaganja za Beograd i pozicije gradonačelnika, postavljenog od strane novinara FoNet-a), Brnabić je rekla da će možda preuzeti neku drugu funkciju u budućnosti.

Obraćanje Siniše Malog

Premijerka ističe da su mnogi pokazali svoju neodgovornost i neozbiljnost, i da cenu toga plaćaju svi građani Srbije.

VEĆE PLATE I PENZIJE, ŠAPIĆ ZA GRADONAČELNIKA Siniša Mali i Ana Brnabić predstavili odluke Predsedništva SNS (FOTO/VIDEO)

Alo!

 

Ministar finansija Siniša Mali šponovio je da nismo svesni kakav je uspeh uradila jedna mala Srbija ured jedne ekonomske krize.

- Opet je fržava rekla da, preuzećemo na sebe teret krize, i uz to sve zadržali smo i sačuvali stabilnost naših javnih finansija. To mi je veoma važno, ovaj trenutak danas, kada smo videli da imamo i dalje stabilne finansije, rešili smo da povbećamo životni standard i da u realnom iznosu utičemo da nadomestimo inflacijuu. Nikada neće biti više povećanje penzija. Mi ćemo sa ovim povećanjem ići na 320 evra, na korak ostvarenju cilja da prosečna penzija bude 450-500 evra.

- Samo da vidimo da li će povećanje biti od prvog oktorbra ili od prvog novembra. Između 18 i 20 odsto, nikad veće.

Siniša Mali je najavio da prosečna zarada ide do 710 evra do kraja godine. 

- To su velike vesti, pogotovo povećanje minimalne zarade. Kako im 2011. nije bila mala? Mi hoćemo 340 evra. To diže sve prosečne zarade u našoj zemlji, bez opterećenja privredi. Povećaćemo i neioporezivi deo dohotka, i preduzeti mere kako bismo sačuvali zaposlenost, radna mesta, i investicije privukli u budućnosti - rekao je ministar Mali, napomenuvši da se sprema za sutrašnji sastanak sa delegacijom MMF-a kojima će predočiti spomenute mere.

Nakon pitanja novinara, obraćanje javnosti je završeno.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Seka

16.06.2022 21:42

Veće plate i penzije pokazuju koliko se naša vlada angažuje u cilju povećanja životnog standarda svih građana.

Aca

16.06.2022 21:47

Plod dobre saradnje predsednika Vučića sa MMF-om je omogućila da Srbija može da poveća plate i penzije svojim građanima.