"JURIŠAO JE PRVI, NOSEĆI INSULIN U DŽEPU!" Predsednik Srbije održao emotivan govor u čast Đenerala: Akcija oslobođenja Orahovca se i dalje izučava, njegovo herojstvo se pamti
Printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je emotivan govor na otkrivanju spomenika Veljku Radenoviću Đeneralu.

Vučić je opisao herojski podvig koji je Veljko Radenović Đeneral izveo boreći se na Kosovu i Metohiji protiv albanskih terorističkih bandi iz OVK i NATO zlikovaca koji su ih svesrdno podržavali u ubijanju Srba.

- Hvala vam što ste u ovolikom broju danas u Lazarevom gradu, gde smo otkrili spomenik đeneralu Radenoviću. "Su čim ćete pred Miloša?" Radenović će pred Miloša čista obraza, i uvek praćen pesmom "Đenerale nek je tvojoj majci hvala". Ta pesma ga je stavila u red junaka poput Starine Novaka i Marka Kraljevića. Biće on pred Milošem u dobrom društvu, ravnopravan sa Toplicom i Kosančićem - rekao je predsednik.

Vučić je podsetio da je đeneral uvek išao ispred svojih boraca, i da je u jednom džepu nosio insulin, a u drugom čokoladu.

- Bio me je stid pred porodicom Radenović, pošto su mnogi brisali sećanje na njegovo junaštvo. Ovaj predivni spomenik, koji je Toma Komatina uradio, kasni. Mnogo kasni, i pomalo sramotno kasni. I kao narod i država, naša obaveza je da negujemo sećanje na velike ljude, koji su zadužili državu. Neki su je gradili, neki su je branili, a pokojni đeneral Veljko je i gradio i branio - dodao je predsednik.

On kaže da je sudbina želela da spomenik bude na stotinu metara od porodične kuće.

- Porodica će znati da se nešto kod nas Srba promenilo. Posle mnogo godina i decenija, Srbija je počela da pamti i da se seća, i Srbija nikada neće zaboravljati svoje junake - rekao je Vučić, na šta je pozdravljen gromkim aplauzom.

Predsednik je rekao da se akcija oslobađanja Orahovca i dalje izučava, i da je izvedena na maestralan način.

- I niko ne može da kaže da se ogrešio, i da je bilo šta loše uradio. Mi danas ispravljamo istorijsku nepravdu, i prema Srbiji i prema nama samima. Moram da vam kažem i da se danas kao zemlja nalazimo u jednoj od najtežih istorijskih situacija. Ne znamo šta donosi noć, a šta dan. Ali mi danas dobro znamo da naša politika mora biti politika mira i stabilnosti, ali i čuvanja onoga što je naše. I nismo tražili ništa drugo osim da budemo svoji na svome - kaže on.

Vučić je rekao i da zna da je Vukašin, sin Veljka Radenovića, uvek spreman da se bori za Srbiju, a citirao je i đeneralovog unuka Iliju, koji je rekao da će uvek braniti svoju zemlju Srbiju.

- Uradićemo sve da to sine ne moraš da radiš, ali znamo da su Radenovići uvek tu za Srbiju, i da su spremni da je brane. Hvala vam na tome, hvala vam za Veljka i na svemu što ste dali za našu predivnu zemlju. A naše je da budemo mudri i pametni, i ne treba da se stidimo da kažemo: "Da, bićemo i sve jači". Ne da bismo bilo koga napadali, već da nikada nikome ne bi palo na pamet da ovu zemlju napadne - rekao je Vučić, i zaključio:

- Neka živi đeneral Radenović, neka živi Kruševac. Živela Srbija.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading