OVO (NI)JE SLUČAJNO Šesti ozbiljan incident za samo mesec dana otvorio mnoga pitanja: Sabotažama bi da uruše EPS?
Alo

Šest havarija, požara i drugih incidenata unutar sistema EPS za manje od mesec dana. I to na kopovima i u pogonima koji su od strateške važnosti. Čudno da čudnije ne može biti...

Alo! je istraživao šta se to dešava u elektroenergetskom sistemu u kojem tinja rat ministarke Zorane Mihajlović protiv maltene svih drugih u tom sistemu (EPS, Elektromreže, Agencija za energetiku...) i da li su pomenuti incidenti posledica slučaja, nemara ili možda sabotaže, o čemu je ranije govorila i premijerka Ana Brnabić.

Poslednji u nizu incidenata dogodio se preksinoć, kada je oko 21 čas na površinskom kopu Tamnava zapadno polje izbio požar na traci odlagača, mašine koja je novije proizvodnje. Proizvodnja uglja, srećom, nije ugrožena. Kako je saopštio EPS, oštećeni su gumeni deo trake dva i prateći delovi, kao i 40 metara odložne trake koja je ukupno dugačka 60 metara. 

Sve se ovo dogodilo od 11. decembra

1. Ugalj pun blata dopremljen u TENT, zbog čega su zaribale važne mašine, pa je bilo velikih problema sa snabdevanjem strujom u vreme najvećih decembarskih hladnoća

2. Izgoreo veliki bager u Kostolcu

3. Eksplodirao autoklav za sušenje uglja u sušari u Vreocima, utvrđeno da je poklopac iskrivljen pajserom

4. Požar na mazutnom punjaču u bloku B1 TENT

5. Eksplodirao jedan od osam mlinova u bloku B2 TENT

6. Požar na polju Tamnava

UKLJUČENA I BIA

O uzrocima havarije više će se znati posle istrage unutar EPS, ali će, kao i u slučaju prethodnih incidenata, morati da se izjasne i tužilaštvo i policija. Zašto? Razlog je, kako je za Alo! nezvanično rečeno u EPS, to što se previše sumnjivih incidenata desilo u izuzetno kratkom roku. Kako nam je rekao sagovornik koji je u EPS duže od 15 godina, u sve je uključena i Bezbednosno-informativna agencija.

- Iz ličnog iskustva mogu da kažem da je teško održiva teorija koju zastupa ministarka Mihajlović da je sve ovo posledica javašluka i navodnog dugogodišnjeg nerada. Naprotiv. Mnogo je verovatnije da je ovde neko iznutra ili sa strane debelo umešao prste. Moram da vam skrenem pažnju i na činjenicu da je serija incidenata usledila onda kada su počela sindikalna previranja u EPS, odnosno kada je smenjen Milan Đorđević Đokin, koji je godinama vedrio i oblačio u firmi. Ne kažem da to nužno ima veze, međutim, nijednu mogućnost ne bi trebalo isključiti - smatra naš sagovornik, i napominje da se pominjalo i da je Đokin Zoranin čovek u EPS, ali da za to nema nikakve potvrde.   

OVO (NI)JE SLUČAJNO Šesti ozbiljan incident za samo mesec dana otvorio mnoga pitanja: Sabotažama bi da uruše EPS?

Alo

 

S druge strane, narodni poslanik SNS Vladimir Đukanović direktno je pozvao ministarku na odgovornost posle požara na kopu Tamnava.

„Hoće li tužilaštvo uhapsiti nekog za učestale havarije u Kolubari? Ima li neke istrage? Hoće li ministarka podneti ostavku ili Vlada da zatraži njeno razrešenje? Gde se izgubila reč odgovornost? P. S. Ubeđen sam da su havarije namerno izazvane. Voleo bih da nisam u pravu“, napisao je Đukanović, i objavio još jedno zapažanje:

„Zanimljivo je da kada postavim pitanje o potencijalnoj odgovornosti ministarke Mihajlović odjednom ka meni krenu suludi napadi od strane botova koji brane i podržavaju Đilasa ili lažne ekologe... Vrlo zanimljivo.“

Da u svemu ima mnogo toga sumnjivog, za Alo! potvrđuje Ljuban Karan, bivši potpukovnik KOS.

- Ne da je sumnjivo, veoma je sumnjivo. Problem je što je te sumnje veoma teško razjasniti kada su požari u pitanju. Istraživati požare veoma je teško i zato su požari vrlo često izbor onih koji vrše sabotažu ili diverziju. Po meni je mnogo važniji operativni rad policije i BIA, skloniji sam uverenju da će se na taj način lakše doći do istine šta je ovde posredi - objašnjava Karan.

Kako nam je još nezvanično rečeno iz EPS, nadležni organi vode istragu o svim prethodnim havarijama, a isto će biti i u slučaju požara na polju Tamnava.

Mihajlovićeva tužaka Srbe Amerima

Ministarka Mihajlović je 29. decembra 2021. godine uputila zvanično pismo Američkoj komori u Srbiji, u kojem navodi da je učinila sve da se u Srbiji sprovede Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije. Međutim, navodi u pismu, ima u Srbiji i onih koji pružaju otpor realizaciji pomenutog zakona, te moli Amerikance da joj pomognu da otkloni taj otpor.  Da ne bude nikakve zabune, ona je i nabrojala glavne „ometače“: EPS i EMS.

OZBILJNA GLUPOST

S druge strane, Mihajlovićeva izričito tvrdi da je izbijanje čestih havarija u EPS posledica dugogodišnjeg nerada rukovodstva preduzeća.

- Svaki dan smo u Vladi Srbije i svaki dan rešavamo kratkoročno probleme ne zato što neko nije radio mesec dana, već zato što neko godinama nije na pravi način planirao, održavao, investirao, rukovodio - rekla je ministarka.

Ona za Alo! komentariše i navode da je sve usledilo nakon smenjivanja sindikalca Đorđevića kojeg povezuju sa njom.

- Ozbiljna glupost, ali zaista. I zamena teza. Informacije nisu tačne, moji ljudi u EPS su svi građani ove zemlje zbog kojih radimo i treba da smo servis građana, a ne da ćutimo na javašluk i nerad – rekla je ministarka.

OVO (NI)JE SLUČAJNO Šesti ozbiljan incident za samo mesec dana otvorio mnoga pitanja: Sabotažama bi da uruše EPS?

Alo

 

 

Rat ministarke protiv svih

Mihajlović, koju su, doduše iz drugih razloga, u zajedničkom pismu optužili i EPS, Elektromreže Srbije (EMS) i Agencija za energetiku. Kako tvrde, ministarka ugrožava ceo elektroenergetski sistem i preti opasnost da pomenute kompanije dovede do bankrota. To je navedeno u dopisu koji su uputili Ministarstvu energetike, tražeći hitnu izmenu Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije.

Kako je za Alo! objašnjeno u EPS, suština je u tome da Zorana hoće naglo u sistem da ubaci veliki broj proizvođača obnovljive energije, iako su sve druge zemlje to radile postepeno.

- To bi dovelo do raspada sistema, takozvanog blekauta. Obaška što, mimo toga, nemamo uslove da uskladištimo 1.000 megavata električne energije koje bismo morali da ubacimo u sistem svaki put kad nema dovoljno vetra i sunca - kažu u EPS nezvanično.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading