Kafići smrti sve popularniji u Hrvatskoj!
Shutterstock

Ova ideja potekla je iz Švajcarske i proširila se Evropom, a odnedavno je postala popularna i u Hrvatskoj. Udruženje „Mudro drvo“ jednom mesečno organizuje ove susrete po kafićima, a odgovora na pitanja o strahu od bolne smrti, kremaciji, eutanaziji, dostojanstvenoj smrti i drugim srodnim i sličnim temama daje tim stručnjaka iz područja savetodavne terapije, obrazovanja i dramske pedagogije.

- To je koncept laičkog okupljanja građana koji žele na mirnom mestu na siguran način, bez ismevanja, bez oklevanja, da razgovaraju o pitanjima oko smrti i umiranja - rekla je prof. dr Karmen Lončarek, načelnica Zavoda za palijativnu medicinu KBC Rijeka i jedna od pokretačica inicijative u Hrvatskoj i organizatorka razgovora.

Kako je objasnila, inicijativa je krenula iz Koprivnice i proširila se po Hrvatskoj, pa se tamo već dve godine održavaju ova druženja.

- Ima dosta tinejdžera. Mi smo vodili takve razgovore, moj tim i ja, razgovarali smo od tinejdžerskog doba pa do devete decenije života. Čak bih rekla da ih zanimaju slične stvari. Od toga da li je bolje kremirati se ili ukopati ili šta misle o tome šta će se dogoditi nakon smrti - rekla je Lončarek.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading