POTEZ OČAJNIKA Bakir preti džihadom!
Alo

Izetbegović je, nakon što se podigla ogroman bura zbog Inckovog zakona i reakcija koje su usledile iz Republike Srpske, ali i pošto su stvari u diplomatskim krugovima počele da se okreću na drugu stranu vodenice, izjavio da je međunarodna zajednica imala niz drugih i mnogo opasnijih žarišta od BiH i da joj ta zemlja nije bila u fokusu, dodajući da se nada da neće morati da dođe u situaciju da interveniše.

- Podiže se ta spremnost, vidimo reakcije Nemačke, Holandije, Velike Britanije, Amerike. Islamski svet se još nije digao, imaju i svoje probleme, ali ako zatreba, biće i oni tu za nas - poručio je Izetbegović, preneo je portal klix.ba.

On je prokomentarisao i najavu Narodne skupštine Republike Srpske i rok od pola godine koji se tiče usvajanja seta zakona oko prenošenja nadležnosti, ocenivši da je to antidejtonska delatnost.

- Kancelarija visokog predstavnika mora da reaguje ili ne treba da postoji. Mogu komotno da spakuju kofere ako na to ne bude reakcije. Tužilaštvo BiH, Ustavni sud BiH, SIPA i OSA takođe moraju da reaguju. Tužilaštvo se povlačilo pred jednim siledžijstvom Milorada Dodika. U slučaju napada na teritorijalni integritet BiH, moraju da deluju Oružane snage BiH i NATO - kazao je Izetbegović.

Ove vatrene izjave Izetbegovića došle su nakon što je u sredu obelodanjeno da čelnici EU rade na popravljanju Inckovog zakona, čije usvajanje je dovelo do najveće krize od potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Podsetimo, britanski „Gardijan“ objavio je da je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji ocenio je da je baš taj zakon uzrok najnovije krize u BiH, pozvavši evropske kolege da ga što pre ublaže, iako se u javnosti i dalje prvenstveno pojavljuju oštre osude Dodika i Republike Srpske, kojima se iz Vašingtona i Brisela preti sankcijama.

Ipak, da ta priča neće moći da prođe potvrđuje i to što su svojevrsnu podršku Republici Srpskoj dali zvanični Zagreb i Ljubljana.

I Komšić preti: Zaustavićemo Dodika!

Aktuelni predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je da, ukoliko stranci ne zaustave Milorada Dodika, neće biti drugog izbora nego da ga, kako je naveo, zaustave sami.

- Već sam jednom rekao i ponoviću to opet. Bolje da stranci Dodika - koji traži hleba preko pogače - zaustavljaju, nego da ga mi zaustavljamo. Ako ga oni ne zaustave, mi nećemo imati drugog izbora nego da ga sami zaustavljamo - rekao je Komšić.

Naime, zvanična uveravanja iz EU da „nema nikakvih promena u stavu Evropske unije“ i da „u Evropi nema mesta za negiranje genocida u Srebrenici, relativizaciji zločina i glorifikaciji ratnih zločina“ poljuljana su nakon što su diplomatski izvori uz Mađarsku, koja je najglasnija u EU, naveli i Hrvatsku i Sloveniju kao zemlje koje ne žele sankcije protiv Dodika i RS.

I dok se međunarodna zajednica zvanično „sukobljava“ oko podrške ili kritike Republike Srpske, britanski „Gardijan“ piše da se pojavio transkript razgovora koje je u Sarajevu imao komesar za proširenje iz kojeg se vidi da je on ocenio Inckov zakon kao razlog sadašnje političke krize u BiH, kao i da izmene Kaznenog zakona BiH predstavljaju opasnost za mir u regionu. Prema „Gardijanu“ međunarodna zajednica osuđuje poteze Milorada Dodika, ali Varhelji krivicu za krizu prebacuje na bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
KKK

24.12.2021 08:06

Sve je to potez jednog " politickog ocajnika" koji zeli da vlada po islamskoj deklaraciji kao njegov babo Alija.!!

Rada

24.12.2021 15:17

Zalosno sto bosance predstavlja covek bolesnog uma . Od njega vise stete no koristi .