VUČIĆ SE SA OSMEHOM NA LICU OBRATIO JAVNOSTI Srbija saznala šta je Putin odlučio: Ovo će biti cena gasa!
Printscreen/ Pink

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ruskog predsednika Vladimira Putina trajao je duže od predviđenog i potom su prešli na planirani ručak.

Vučić je pred članovima delegacije rekao da je veoma srećan zbog toka razgovora, što verovatno znači da je dobio dobre uslove za gasni aranžman.

Cena gasa 270 dolara

Predsednik Srbije je javnosti saopštio ishod svog sastanka sa Putinom.

- U narednih šest meseci dobićemo cenu gasa od 270 dolara po kubnom metru, kao i povećanje količine gasa i fleksibilnost za koju sam posebno molio, dakle, cena se neće menjati - rekao je Vučić.

Bajatović je, kaže Vučić, skakao od sreće, a Putin je pred predsednikom Srbije zvao sve redom kako bi se rezultati postigli što pre.

- Putin mi je rekao: "Aleksandre, biće dobro rešenje i bićete zadovoljni." Dobili smo garancije da ćemo i posle teških zimskih meseci imati veoma povoljnu cenu, a podsetiću vas da je u svetu cena preko 1000 dolara. Za nas je to neverovatnih 270 dolara - kaže Vučić i dodaje da je Srbija, zahvaljujući Putinu, dobila sigrunost, ali i uštedela više od 300 miliona evra, novca koliko je potrebno za jedan nacionalni stadion.

Vučić se još jednom zahvalio Putinu koji je prihvatio da produži Srbiji povoljne uslove u trenutku kada je cena gasa na istorijsko visokom nivou.

- Ovo je za nas kao spas, nećemo imati problema ni sa strujom ni sa gasom - rekao je Vučić i ponovio da je Vladimir Putin mnogo pomogao našoj zemlji.

Energetska bezbednost bila je jedna od tema i procenat je da Evropi nedostaje 70 milijardi kubnih metara gasa, ali Srbija neće imati problema sa grejanjem i sveukupnim snabdevanjem.

Vučić je otkrio da je cenu gasa predložio on, a da ju je Putin prihvatio.

- Bio je više nego fer. Kapa dole i veliko hvala. Ja sam već rekao da, da sam na njegovom mestu, ne znam da li bih prihvatio ovakav predlog. Za gušu smo se hvatali od nervoze, a sada je sve drugačije - istakao je Vučić.

Kosovo i Metohija

Vučić je sa Putinom razgovarao i o situaciji na Kosovu i Metohiji, ali i u regionu.

- Razgovarali smo o situaciji na Kosovu i Metohiji, nepostojanju želje kod Albanaca za realnim dijalogom, ali i odnosima u regionu - kaže Vučić.

Ekonomska i vojna saradnja

- Pažljivo i detaljno smo razgovarali o tome, ali i našoj saradnji u izgradnji železnica, ali i beo voz linija koje su od velikog značaja. Razgovarali smo o radio farmaciji, o vojno-tehničkoj saradnji - rekao je predsednik Srbije i napomenuo da je zamolio Putina, da se ubrza realizacija određenih dogovora, posebno dopremanje tzv. korneta (lansirne rampe) u Srbiju.

- Rekao sam da ne žalimo i ne kukamo kada naše komšije dobijaju naoružanje na poklon i kupuju najmodernije avione. To je njihov posao i čestitamo im, ali naš posao je da ne smemo da budemo slabi i džak za udaranje. Moramo da budemo veoma, veoma snažni - rekao je Vučić.

Očekuje se i veća razmena u kulturi, konkretno muzejima, a na današnjem sastanku reči je bilo i o sportu.

- Kada tri sata sa nekim razgovarate, ne postoji tema koju ne dotaknete - kaže Vučić.

Putin dolazi u Srbiju

Ističe da je razgovor bio odličan, s obzirom na to da je u Rusiji težak dan zbog tragedije u rudniku.

- U jednom takvom danu, našao je vremena za Srbiju. Svaka mu čast na tome - rekao je Vučić.

Istakao je da je Putin potvrdio da će doći u Srbiju, a očekuje da će se to desiti između maja i septmebra sledeće godine.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
kokan

25.11.2021 16:15

Bravooooo! Žuti će da pobele od jada...