KOSOVO OSTAJE U PREAMBULI USTAVA Promene najvišeg pravnog akta u tom delu neće biti
Printscreen

Ona je objasnila i da se važeći zakon o referendumu ne menja da se "lakše proguraju škakljiva pitanja poput Ro Tinta", kao što govore oni koji žele da unesu uznemirenje u javnost, već zato što je po mnogim svojim rešenjima prevaziđen i nije u saglasnosti s opredeljenjima važećeg ustava, kao i preporukama Saveta Evrope u ovoj oblasti.

Zbog toga se pristupilo donošenju novog zakona, a u toku izrade zatraženo mišljenje o njegovoj usklađenosti sa evropskim standardima. To mišljenje je pripremila Venecijanska komisija, kao savetodavno telo Saveta Evrope u ovoj oblasti. NJegovo usvajanje u Narodnoj skupštini očekuje se 25. novembra.

Cilj ovog zakona nije da se proguraju škakljive teme, već da omogući građanima Srbije da efikasno ostvaruju svoje pravo na učešće u vršenju vlasti putem narodne inicijative i referenduma, naglasila je ministarka.

Primera radi, objasnila je,  ono više neće biti ograničeno neprimereno kratkim rokom za prikupljanje potpisa, kao i obavezom prethodnog prijavljivanja prikupljanja potpisa organima unutrašnjih poslova. Time se poštuje i jedan od osnovnih principa svakog demokratskog društva da suverenost potiče od građana i da je oni vrše između ostalog i putem referenduma i narodne inicijative.

Kako je dodala, završetak procesa usvajanja ustavnih izmena možemo da očekujemo u januaru.

Precizirala je da se najpre Skupština izjašnjava o Aktu o promeni Ustava i ,ako ga usvoji, dvotrećinskom većinom glasova svih narodnih poslanika, biće stavljen za potvrđivanje na referendumu.

On bi mogao da se sprovede najranije 45 dana od dana raspisivanja, a najkasnije 60 dana od dana usvajanja Akta o promeni Ustava u Narodnoj skupštini, pa se očekuje njegovo održavanje 16. januara.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading