PRESUDNA 2022. GODINA Referendum krajem januara, promena Ustava u februaru godine koja sledi
Printscreen

"Prvi i osnovni cilj promene Ustava je postizanje maksimalne nezavisnosti pravosuđa - nezavisnosti sudstva i samostalnosti javnog tužilaštva. To će se na prvom mestu postići isključenjem političkih vlasti-izvršne i zakonodavne, iz odlučivanja o izboru sudija, predsednika sudova i javnih tužilaca, kao i iz odlučivanja o prestanku njihove funkcije.

Na taj način biće ojačana vladavina prava i povećana pravna sigurnost u našoj zemlji", precizirala je ministarka pravde Maja Popović, 


Takav pravni ambijent, prema njenim rečima, uticaće povoljno i na razvoj ekonomije, a naročito na još veći priliv stranih investicija, jer strani investitori traže države u kojima vlada pravna sigurnost.

"To će imati za posledicu kontinuirani porast standarda građana", istakla je ministarka pravde.

Pored toga, promene Ustava u oblasti pravosuđa su od značaja i za dalji proces evropskih integracija Srbije, reformu pravnog sistema, kao i uslov za ispunjavanje značajnog broja preporuka Grupe država protiv korupcije (GREKO), čime bi se omogućilo da Srbija više ne bude na listi globalno nezadovoljavajućih zemalja u oblasti sprečavanja korupcije.

Ona je potvrdila da je usvojena većina preporuka Venecijanske komisije Saveta Evrope iz pozitivnog mišljenja o predloženim ustavnim amandmanima i Nacrt ustavnog zakona za njigovo sprovođenje, te da je novi tekst poslat 26. oktobra na urgentno mišljenje toj komisiji.

Ukazala je, da je pre razmatranja Predloga akta o promeni Ustava neophodno da bude donet novi Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi za koji je u toku pribavljanje novog urgentnog mišljenja Venecijanske komisije, jer je pretodno sadržalo određene pohvale, ali i brojne preporuke za unapređenje teksta.

Nacrt ovog mišljenja Venecijanska komisija će pripremiti najverovatnije oko 10. novembra 2021. godine, pa se, kako je navela, očekuje da do kraja novembra ili početkom decembra Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi bude usvojen u Narodnoj skupštini, u zavisnosti od toga da li će taj zakon biti upućen na razmatranje i odlučivanje skupštini po hitnom ili redovnom postupku.

Prema njenim recima, novi Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi će sadržati znatno preciznije načelne odredbe, kao što su načelo vladavine prava, zabranu sprovođenja referenduma i ostvarivanja narodne inicijative u periodu ratnog i vanrednog stanja, odredbe o slobodi izjašnjavanja i slobodi učešća, biće precizno propisane vrste referenduma, kao i pitanja koja mogu da budu predmet referenduma.

Takođe, Zakon će sadržati odredbe o referendumskoj kampanji, a najveća promena će biti produžavanje rokova za izjavljivanje prigovora, odlučivanje o prigovoru, kao i izjavljivanje i odlučivanje o žalbama u upravnom sporu koji je pokrenut protiv rešenja Republičke izborne komisije kojim se odbija prigovor, naglasila je Popović.

Da bi bio potvrđen, Akt o promeni Ustava treba da bude potvrđen na referendumu većinom glasova izašlih birača, a ministarka pravde očekuje da bi, s obzirim na rokove koji su predviđeni Ustavom, kao i rokove koji će biti propisani Zakonom o referendumu, on biti održan u januaru 2022. godine.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading