SRĐA TRIFKOVIĆ POSTAVIO NA MESTO BAJDENOVOG "SPECIJALCA" ZA BALKAN Da li bi Jevrejima, Afroamerikancima i Apačima tražio da zaborave prošlost?
Foto: Printscreen Happy TV

- Januara 2008. u saradnji sa italijanskom NVO organizacijom 'Lepanto' organizovao sam u Rimu jedan skup o budućnosti regiona koji se sada naziva Zapadni Balkan. Bio je pozvan i gospodin Eskobar, koji je tada bio u svojstvu šefa političkog odeljenja ambasade SAD u Rimu. Učestvovao je i naš tadašnji ambasador Vladeta Janković. Nakon što je u svom uvodnom izlaganju, ispred fondacije 'Lepanto', dr Fabio Bernabei afirmativno govorio o Srbima kao demonizovanim žrtvama, ne samo ratova devedesetih već i onih prethodnih, i kada je u izlaganju upozorio na neuravnotežen odnos Zapadnih sila prema srpskim interesima, gospodin Eskobar je ljutito ustao i napustio okrugli sto, bez reči pozdrava ili komentara. Toliko o spremnosti na dijalog - rekao je profesor Trifković.

A, kada je u pitanju okrenutost prošlosti, istoričar je naveo da bi "trebalo zapitati gospodina Eskobara da li bi bila istovetna poruka jevrejskom narodu po pitanju holokausta".

- Da li bi na isti način i Afroamerikanci trebalo da zaborave na ropstvo, jer i to pripada prošlosti naravno. Da li bi apelovao na američke starosedeoce da zaborave istrebljenje čije su bili žrtve, jer i to je prošlost. Onda kada gospodin Eskobar jasno i glasno kaže da okrenutost budućnosti znači i da Jevreji treba da prestanu sa podsećanjem na holokaust, da Afroamerikanci treba da zaborave vreme ropstva i segregacije, a da Apači i Čiroki treba da potisnu iz sećanja sve što su im bledoliki učinili, onda će gospodin Eskobar možda imati pravo da i Srbima upućuje ovakve poruke usred srpske prestonice. Regionu trebaju ljudi sa svih meridijana spremni na dijalog, ali u tom pogledu imenovanje Kristofera Hila za ambasadora SAD u Beogradu ne obećava mnogo. On je bio aktivni saučesnik u pripremi agresije protiv Srbije u Rambujeu, gde nije bilo ni govora o pregovorima već je sprovođena 'diplomatija' po recepturi Firera nacističkog Rajha, iz Minhena septembra 1938. - Potpiši, ili ćemo te uništiti. To imenovanje predstavlja krajnje bezočni gest uvrede i potcenjivanje Srba, kome bi ekvivalent bilo imenovanje Harisa Silajdžića za ambasadora BiH u Beogradu. Bilo bi u interesu srpskog naroda i države Srbije, njenog dostojanstva i njenih interesa da se odbije agreman na Hilovo imenovanje - naveo je Srđa Trifković.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading