VUČIĆ: Približavamo se najvećoj krizi posle korone!
Printscreen

- Iznenada se približavamo velikom, možda i najvećoj krizi posle korone sa kojom se svet suočava. Kina već ima restrikcije električne energije, gasa, a ta kriza pogađa i celu Evropu. Cena gasa je dostigla i 1.400 dolara za 1.000 kubnih metara. Da vidite kolika je to razlika - mi ga danas kupujemo po ceni od 270 dolara za 1.000 kubnih metara - rekao je Vučić dodavši da je bila veoma pametna odluka da izgradimo gasovod.

Vučić je rekao da Srbija gasa ima, kao i dovoljno struje za sebe, a dodao je da je jedan od razloga ove krize u Evropi uvođenje "karbon-taksi".

- Najbitnije je to da ćemo imati dovoljno struje i gasa. Ljudima će biti topli domovi - biće i struje i gasa, imaćemo više nego mnogi drugi u Evropi - istakao je predsednik.

Vučić je zatim naglasio da ne pamti kada smo se suočavali sa nekim ovako teškim.

- A setite se da sam bio tu i u vreme migracija, poplava, korone... A ovo izgleda teže nego sve ostale krize - dodao je.

VUČIĆ: Približavamo se najvećoj krizi posle korone!

Printscreen/ Pink

 

Podsetio je i da su Smederevo i Bor naša dva najveća izvoznika, te da treba da se vidi kako obezbediti struju i gas za njih, ali ne samo za njih, te da je već 14 turskih kompanija došlo kod njega i svi se žale na cene struje.

- Ali šta da radimo, cene se formiraju na slobodnom tržištu - dodao je predsednik.

Najavio je da će jedan od zahteva koje će sutra uputiti Angeli Merkel i Emanuelu Makronu biti taj da se i Srbiji pomogne kada je reč o energetici, kao što se već pomaže nekim evropskim zemljama.

Kada je reč velikim o infrastrukturnim projektima, Vučić je istakao da smo "imali sreće što smo sve ovo gradili i izgradili", kada se u obzir uzme to koliko je rasla cena građevinskog materijala, struje itd. Takođe, naveo je da postoji i mnogo velikih planova za budućnost.

- Ali, ako bude problema sa strujom - nema izvoza struje i tačka. Građani Srbije će imati struju i nećemo im povećavati cene, bar ne u dogledno vreme - rekao je Vučić.

Vučić je istakao i da je dolazak Ursule fon der Lajen u Srbiju izuzetno dobra stvar.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading