VUČIĆ IZVOJEVAO POBEDU ZA SRBIJU Specijalci ROSU odlaze sa severa Kosova! (VIDEO)
Printscreen

Vučić je najavio da će se do 16 časova 2. oktobra specijalci ROSU povući sa severa Kosova, a istovremeno će biti i uklonjene barikade.

- Previđeno je povlačenje ROSU i to je pokazatelj da u budućnosti takve akcije Albanca će naići na otpor srpskog stanovništva. Dogovoren je povratak KFOR-a u skladu sa rezolucijom 1244, što je značajno i pokazuje da je moguće obezbediti garancije bezbednosti za Srbe. KFOR će svoje snage postaviti i pre same implementacije na Jarinje i Brnjak i ostaće oko dve nedelje da bi sačuvao sigurnost okruženja i slobodu kretanja - istakao je Vučić.

On je istakao da neće biti skidanja srpskih tablica, odnosno naplaćivanja privremenih RKS tablica.

Pod tačkom dva je dogovoreno da se umesto tablica pređe na stiker režim do konačnog rešenja, a pod tačkom tri da će se do rešenja doći kroz pregovore i razmatranje najviših standarda.

- Pod tačkom dva, od 4. oktobra od 8 sati uspostavlja se "stiker", odnosno režim nalepnica, kao privremena mera do konačnog rešenja koje je odloženo na neko vreme, a o čemu se će se tek voditi razgovarati u Briselu. To smatram velikim uspehom naše strane - rekao je Vučić.

Takođe, kao tačka 3 dogovorena je Radna grupa koju će činiti predstavnici EU, Beograda i Prištine, i tražiće trajno rešenje za tablice, na osnovu evropskih standarda i praksi.

- Prvi sastanak će biti 21. oktobra, a u šest meseci Radna grupa će predstaviti svoje nalaze i konačno rešenje za najviši nivo dijalogškog formata. To je ono što je postignuto - rekao je Vučić.

On je naveo i da postoje mane postignutog sporazuma što će dovesti do težeg rešenja, do kog će se doći u nekom periodu od šest meseci.

- Mi smo ti koji su uveli stiker režim za njih, oni ne mogu da uvode probne tablice, ali će na srpski grb da stave stiker i nema nikakvih troškova - objasnio je Vučić.

- Da li mozete biti srećni posle svega sto se desavalo, ne možete, ali smo reagovali kao drzava ozbiljno i pametno, bili uz svoj narod, jasno rekli sve i Prištini i međunarodnim faktorima - istakao je Vučić na konferenciji za novinare u Nišu.



On je napomenuo da ima nešto još o čemu ne može javno da govori, a to je rečeno i NATO-u, da ćemo, ukoliko bi bila ugrožena bezbednost, a drugi ne urade svoj posao, kao sto je KFOR i sami bili spremni da zaštitimo svoj narod.

- Dosta je dobrog posla urađeno, ali kakav god posao bio, nama situacija na KIM nikada nece biti dobra. Svako realan i objektivan zna koliko sam u pravu, koliko je fer ovo sto sam rekao, zato se ne ponašam slavodobitno - naveo je Vučić.

Zajednica srpskih opština

Vučić je najavio i da će tokom prvih narednih pregovora Beograda i Prištine tema biti formiranje Zajednice srpskih opština i poštovanje dogovora postignutih Briselskim sporazumom.

- Predstoji nam teški period razgovora i teška borba oko ZSO. Ne verujem da žele da priznaju na to. Moguće je da dođu i kažu: 'A mi nećemo'. Moguće je da će da nastave kampanjom protiv Srbije. Važno je da razgovaramo i ne pravimo odnos neprijateljstva. To pokazuje nečiju nervozu. Ne prihvatate svoje obaveze, samo uzimate svoje pravo - objasnio je on.

- Pročitao sam sporazum i izneo i dobro i loše. Mislim da je to fer prema građanima. Za pola sata, sat, optuživaće jedni druge. Voleo bih da pronađemo neka trajnija rešenja, ali da to ne podrazumeva priznanje Kosova - dodao je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije ponovo je izrazio zabrinutost zbog presude Ivanu Todosijeviću koji je osuđen na dve godine zatvora, protivno Briselskom sporazumu, zbog izjave da u Račku nije bilo masakra nad Albancima.

Hvala Kurtiju

Govoreći o napadima premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija, Vučić je istakao da je vodio računa o pregovorima u Briselu, interesu srpskog naroda i Srbije i izrazio zahvalnost što je baš njega označio kao najveći problem tzv. nezavisnog Kosova.

- 30 puta dnevno sam se čuo sa Petkovićem i Srpskom listom. Ne mogu da vam kažem koliko sam malo spavao. Hvala Kurtiju što on ima problem sa mnom. Niko nije mogao da mi pruži takav kompliment da je najveći problem tzv. nezavisnog Kosova jedan čovek po imenu Aleksandar Vučić - istakao je predsednik Srbije i naveo da će da nastavi da radi na očuvanju srpskih interesa i da održava bezbednost u regionu.

- Mogu u lice da mu kažem, ali ne da budem heroj pred novinarima. Nije sve u jednom potezu. Ne možete jednostranim aktovima da donesete sebi korist. Sada je jasno ni na Valaču Albanci neće moći da sprovode jednostrane akcije - kazao je Vučić.

Uskoro Opširnije na Alo.rs

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Pera Detlic

30.09.2021 15:06

Sad moze da se ide na izbore....Zivela Srbija!

Una

30.09.2021 16:17

Ovo je sjajna vest za Srbiju i srpski narod!