BOŽA SPASIĆ O PREBACIVANJU MITROPOLITA I PATRIJARHA IZ PODGORICE NA CETINJE: Helikopterom i s pancirima sleteli na ustoličenje!
Tanjug

 

Zbog blokiranih puteva i visokog rizika da stignu kopnom patrijarh i novoizabrani mitropolit sleteli su helikopterom i time potvrdili pisanje Alo! od pre nekoliko dana.

Penzionisani pripadnik službe državne bezbednosti Boža Spasić ekskluzivno za Alo! je objasnio kako je izgledao transfer Porfirija i Joanikija od Podgorice do Cetinja.

- Operacija je izvedena uz pomoć specijalnih antiterorističkih jedinica iz Crne Gore, uz konsultaciju sa srpskim tajnim službama u smislu bezbednosnih procena, pružanja podrške ako je potrebno... Kada je uočeno da ne postoji mogućnost da se ide zemljanim putevima, doneta je odluka da se prebace helikopterom. Reč je o laganom helikopteru koji su Amerikanci koristili u Vijetnamu, može da leti nisko, brzo i bezbedan je. Pred ulazak u avion, po naređenju obaveštajnih službi, patrijarh i mitropolit su obukli pancire. Bez toga se ne ulazi u taj helikopter. A poletela su dva helikoptera. Jedan helikopter je poleteo da bi zbunio i zavarao trag - ispričao je Boža Spasić, i istakao da je mali broj ljudi znao u kom helikopteru je patrijarh.

BOŽA SPASIĆ O PREBACIVANJU MITROPOLITA I PATRIJARHA IZ PODGORICE NA CETINJE: Helikopterom i s pancirima sleteli na ustoličenje!

Tanjug

 

 

Kako je objasnio, razmatrala se ideja da se do manastira dođe i borbenim vozilom, međutim uvidelo se da to nije bezbedno.

- Kada helikopter sleti, na zaštićenim ličnostima ostaju panciri, a specijalno obučeni agenti koriste zaštitno, balističko ćebe. Ono je od istog materijala kao i pancir, teško ga je probiti. Ako ga držite iznad ličnosti koju štitite, teško je da će je nešto pogoditi. Zaštićeno je od metaka, eksplozije, bilo kakvog udara. Uvek je jedan agent zadužen za jednu zaštićenu osobu. Pored dvojice agenata koji štite patrijarha i mitropolita, ide i treći agent koji je tu da uskoči u slučaju da bude pogođen jedan od agenata koji nosi balističko ćebe. Vrlo je važno da je izdata naredba kojoj moraju da se povinuju i patrijarh i mitropolit, da se kreću izuzetno brzo, što je brže moguće do zaštićenog mesta - ispričao je Spasić.

Kako je istakao, širile su se glasine da na Cetinju ima i snajperista, da postoje planovi da se bace eksplozivne naprave na patrijarha, te se iz tih razloga tražila velika brzina.

- Pre puta za Podgoricu patrijarh Porfirije je dobio zvanične podatke od naših obaveštajnih službi šta se događa u Podgorici i dobio je procenu bezbednosne situacije. Obavljen je brifing gde se detaljno pravi plan bezbednog kretanja. Patrijarh je imao jasnu bezbednosnu sliku i plan pre nego što je došao - ispričao je Spasić.

Milove izjave su sramne

Boža Spasić je prokomentarisao izjavu Mila Đukanovića

da bi samo čovek bez dostojanstva sebi dozvolio da helikopterskim desantom na crnogorsku prestonicu i pod zaštitom pancirskih ćebadi bude uveden u Cetinjski manastir.

- Đukanovićeve izjave su sramotne. Papa i drugi visoki crkveni zvaničnici koriste helikoptere upravo iz bezbednosnih razloga.

Jedan iskusan političar sigurno nije mogao da poveruje da patrijarh i mitropolit neće biti zaštićeni. To je prostačka nemoć Đukanovića. Bio je iznenađen, nije mogao da sanja da će na takav način patrijarh da mu prođe ispred nosa, da će mu iznad glave sleteti u manastir - kazao je Spasić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading