Albanci sa Kosmeta ratuju za talibane!
EPA/STRINGER

Mnogi su se vratili na KiM gde i dalje potpuno neometano zagovaraju i šire svoju ekstremističku ideologiju.

Poznato je da su u radikalnom pokretu u južnoj srpskoj pokrajni aktivna i pojedina verska lica iz tamošnje islamske zajednice. Dolaskom više hiljada Avganistanaca, među kojima može biti i na desetine, stotine, infiltriranih talibana, bezbednosna situacija na Kosmetu dodatno se komplikuje.

Direktor Instituta za međunarodne studije Bedri Eljezi otkrio je podatak da među talibanima u Avganistanu ima i kosovskih Albanaca.

- Postoje informacije da se talibanskom pokretu pridružilo oko 40 Albanaca sa Kosova. Prvi slučajevi pridruživanja zabeleženi su 2005. Neki od Albanaca koji su bili u talibanskom pokretu vratili su se na Kosovo, dok je deo njih emigrirao u zemljama EU - rekao je on, i dodao da je američka vojska neke Albance koji su ratovali na strani ekstremističkih grupa uhapsila i zatočila u zatvoru Gvantanamo.

Albanci sa Kosmeta ratuju za talibane!

EPA

 

- Jedan od Albanaca iz Makedonije, kojeg je američka vojska zatočila u Avganistanu, dugo je boravio na Kosovu, uhapšen je i izručen Makedoniji - rekao je Eljezi.

Priština je pre nekoliko dana zvanično prihvatila inicijativu Vašingtona o zbrinjavanju više hiljada Avganistanaca. Oni će, kako Alo! saznaje, biti smešteni u kampovima kod Prizrena, Vučitrna i Đakovice. Tu su ranije boravili Sirijci koji su, takođe, napuštali svoju zemlju zbog ratnih dešavanja.

Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević za Alo! kaže da je Balkan nova destinacija za radikalno delovanje ekstremističkih grupa. On kaže da je proces prihvatanja Avganistanaca počeo pre godinu dana.

- BiH je pre godinu dana počela prihvatanje Avganistanaca i Pakistanaca. Sada ih u BiH ima oko 12.000. Amerikanci žele da zbrinu ljude koji su sa njima sarađivali, a to su mudžahedini. Ti isti su ratovali i u BiH. Sada je Balkan njihova nova destinacija. Najverovatnije Evropa nije imala kompletne informacije da će se ovo dogoditi i tome svedoče izjave Angele Merkel i drugih zvaničnika - kazao je on.

Albanci sa Kosmeta ratuju za talibane!

EPA/M. SADIQ

 

Poznat je slučaj Mahmuda Abdul Aziza, poznatijeg kao komandant Barbarosa Riđobradi, koji je osnivač jedinice „El mudžahedin“ koja je ratovala u sastavu Trećeg korpusa Armije BiH. Komandant Barbarosa Riđobradi je jedan od najstarijih osnivača Al Kaide. U svojoj jedinici u BiH okupljao je džihadiste iz Avganistana, Pakistana, Arabije…

- Nama sada dolaze bojovnici koji su obučavani u ratu, ljudi koji su bili u vojnom sistemu. Kosovo bi trebalo da primi pet, a Albanija osam hiljada Avganistanaca koji su u funkciji američke politike. Pritom, među njima može biti i infiltriranih talibana. Al Kaida je partner talibanskog pokreta. Sve to predstavlja veliku pretnju za bezbednost regiona - kazao je Galijašević.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Jastreb

19.08.2021 05:12

Lepo neko reče da su talibani američki projekat, obuka, naoružanje... i tu se potpuno uklapaju i šiptari kao saborci jer su i oni američki projekat.