Vujović: Planskim dokumentima trasiramo put ka modelu cirkularne ekonomije
Eko Pres

 

 

Vujović je navela da je ovo značajan planski dokument, jer će trasirati pravac delovanja u narednom periodu, kako bi u Srbiji zaživeo model cirkularne ekonomije.

- Kako bismo što uspešnije prošli kroz tranziciju ka kružnoj ekonomiji, za nas su od velike važnosti strateška dokumenta. Zato je na našim partnerima, Tehnološko-metalurškom fakultetu, velika odgovornost, posebno imajući u vidu da ovaj koncept obuhvata više različitih sektora. Što više budemo radili na primeni ovog modela, to ćemo pre stići do krajnjeg cilja, a to su održiv razvoj i smanjenje klimatskih promena, uz očuvanje resursa i energetske stabilnosti Srbije i otvaranje novih, zelenih radnih mesta – rekla je Vujović.

Model cirkularne ekonomije je, prema njenim rečima, cilj kojem je Srbija posvećena i na koji se opredelila potpisivanjem Zelene agende za zapadni Balkan. Cirkularna ekonomija je jedan od pet stubova za dalji razvoj regiona.

Tehnološko-metalurški fakultet je u obavezi da izradi i dostavi Ministarstvu zaštite životne sredine Program za cirkularnu ekonomiju i prateći akcioni plan za period od tri godine, koji će biti u skladu sa Zakonom o planskom sistemu. Cilj je da se sa linearnog modela, prema kojem se nastali otpad odlaže na deponiju, pređe na cirkularni čija je suština u manjoj potrošnji sirovina i energije i samim tim manjoj količini nastalog otpada, koji se dalje reciklira i vraća u upotrebu kroz novi proizvod i novu vrednost. Ovaj princip je iznad procesa upravljanja otpadom, jer polazi od toga da se racionalno koriste resursi i energija na održiv način.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading