Prtljag na aerodromu
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ekonomista Erton Begaj kaže da tzv. Kosovo godinama ne uspeva da privuče strane investicije, što bi uticalo na privredni rast.

„Dugo nije uspelo da privuče jake strane investicije, one koje se stalno predstavljaju su ulaganja dijasporu i u nekretnine koje ne generišu privredni rast, već utiču samo na sektor građevinarstva i stoga nemamo jaka ulaganja u privredu koja bi rasla, otvarala stabilna radna mesta, nudila pristojne plate. Generalno, direktne strane investicije su okarakterisane u sektoru nekretnina i finansijskih usluga”, rekao je Begaj.

Ujkan Bajra, takođe ekonomista, smatra da su zbog nepostojanja razvojne politike strane investicije na rtv. Kosovu nedovoljne i da zbog toga ne može biti privrednog rasta.

„Strane investicije treba da budu promoter kao faktor koji doprinosi ekonomskom rastu i tzv.  Kosovo nije uradilo mnogo u ovom aspektu, jer učešće stranih investicija u bruto domaćem proizvodu tzv. Kosova nije moglo da pređe pet odsto”, rekao je Bajra.

Centralna banka je takođe ocenila da je došlo do smanjenja stranih direktnih investicija na tzv. Kosovu.

Prema proceni CBK-a za treći kvartal 2023. godine, direktne strane investicije su pretrpele pad od 17,5 odsto, dostižući vrednost od 236,7 miliona evra.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading