aljbin kurti
Foto: Tanjug

Vlada Aljbina Kurtija na sve načine izbegava da raspiše nove vanredne izbore na severu KiM, i uvlači Srbe u lavirint raznih procedura, pišu Novosti.

Uprkos pokušajima građana da predsednicima skupština opština, odnosno zauzetih srpskih lokalnih samouprava na severu, predaju peticije za smenu nelegitimnih gradonačelnika, ti zahtevi su, osim u Severnoj Mitrovici, odbijeni. I sve uz izgovor - peticije nisu tehnički dobre.

Predstavnici nelegitimne Skupštine opštine Severna Mitrovica dostavili su nove formulare za peticije građanima, koji su nedavno zahtevali da se u ovoj opštini smeni albanski predstavnik Erden Atić, koji je izabran sa oko 500 glasova, jer su Srbi bojkotovali prethodne izbore. Međutim, još je nepoznato kada će odgovore dobiti građani Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka, gde su od maja prošle godine, uz asistenciju ROSU, nasilno nastanjeni albanski gradonačelnici.

Kako za "Novosti" ističu predstavnici Srba u Kosovskoj Mitrovici, sada se razmatraju mesto i vreme prikupljanja potpisa za novu peticiju kojom traže smenu albanskog gradonačelnika Atića.

- Jedini način da se razreše gradonačelnici, prema važećim zakonima, jeste da oni podnesu ostavke, ili da barem 20 odsto biračkog tela potpiše peticiju. Dosadašnje peticije, koliko znam, nisu zadovoljile formu, odnosno nisu bile potpisane na valjani način, zbog čega su iz opštine Severna Mitrovica dostavili formulare koji treba da se popune da bi peticija bila u redu - pojašnjava politički analitičar Nedžmedin Spahiju, koji ističe da se peticije predaju predsednicima skupština, koji ih potom prosleđuju tzv. Ministarstvu lokalne samouprave, a koje potom peticiju šalju Centralnoj izbornoj komisiji.

Ono što, takođe, dodatno komplikuje situaciju oko lokalnih samouprava na severu KiM, jeste što smena graodnačelnika, po saznanjima "Novosti", ne znači i automatski odlazak i odbornika, a njih 99 odsto su Albanci. Izlaz je da odbornici sami podnesu ostavke (potrebno više od polovine članova lokalnog parlamenta), ali u taj scenario ne veruju ni politički analitičari, ni predstavnici civilnog sektora sa ovog područja. Spahiju pojašnjava da za razrešenje odbornika nije predviđena procedura, te oni mogu da ostanu do narednih redovnih izbora, osim ukoliko u dva navrata lokalni parlament ne izglasa predlog budžeta za narednu godinu. Tada se raspušta skupština opštine.

Glasanje na proleće 2025?

Kako bi proces smene gradonačelnika bio uspešan, neophodan je potpis 20 odsto građana od ukupnog broja glasača upisanih u biračke spiskove. Da bi se smenio "gradonačelnik" opštine Kosovska Mitrovica, neophodno je da se prikupi 3.640 parafa, u Leposaviću je potrebno da svoj potpis da 2.689 punoletnih građana, dok je za Zubin Potok neophodno 1.347. Imajući u vidu proceduru, ali i mahinacije prištinskih vlasti, procenjuje se da bi glasanje za gradonačelnika Severne Mitrovice, što je zasad jedino izvesno, moglo da se održi tek na proleće sledeće godine.

Španija: Prihvatanje pasoša nije priznavanje

Ministarstvo spoljnih poslova Španije naglasilo je juče da to što je ta zemlja prihvatila upotrebu pasoša tzv. Kosova ni na koji način ne znači da Španija priznaje tzv. Kosovo. Ministarstvo je tako odgovorilo na molbu Tanjuga da pojasne zašto je došlo do promena oko priznavanja pasoša, i dodalo da su sve države Šengenskog sporazuma koje ne priznaju tzv. Kosovo prihvatile upotrebu običnih kosovskih pasoša, kao i da bi bez te izmene "nosioci tih pasoša imali problema da legalno posećuju države koje nisu priznale tzv. Kosovo":

- Španija će nastaviti da favorizuje dijalog Beograda i Prištine kao način rešavanja tog pitanja i nastoji da minimalizuje njegov uticaj na građane. Oznaka "Kosovo" ne prejudicira stavove o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 SB UN i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading