TURCI NAORUŽAVAJU PRIŠTINU! Stigli moćni protiv-oklopni sistemi OMTAS
Foto: privatna arhiva

Novo sredstvo u naoružanju tzv. KBS prikazano je 27. novembra, tokom obeležavanja „Dana Snage-Vojske Kosova“ u kasarni „Adem Jašari“ u Prištini.

Sistem OMTAS ima domet od 0,2 do četiri kilometra i opremljen je tandem kumulativnom bojevom glavom koja probija oklop svih savremenih tenkova i oklopnih vozila, navodi se na sajtu proizvođača, turske kompanije „Roketsan“.

Poput američkog sistema „Džavelin“, turski OMTAS može da pogodi cilj udarom odozgo ili spreda.

Ima dva modela gađanja – „ispali i zaboravi“ gde posle lansiranja raketa leti do cilja bez navođenja operatera, i „ispali i ispravi“ kada operater može da promeni cilj koji gađa.

Raketa se navodi na cilj na osnovu infracrvenog zračenja, odnosno toplote koju emituju motori tenkova i vozila, lansiranje može da se obavi i iz zaklona, a raketa se kontroliše putem radio linka.

Brzina projektila nije navedena, a činjenica da se do cilja navodi putem radio linka, ostavlja bar teoretsku mogućnost da se raketa „zbuni“ elektronskim dejstvima ili infracrvenim mamcima.

Težina sistema sa tronošcem, upravljačkom stanicom i raketom u lansirnoj cevi iznosi 36 kilograma.

Samoproglašene vlasti u Prištini su i prvi vidljivi korisnik protivoklopnog sistema OMTAS van Turske iako su iz kompanije „Roketsan“ još u martu 2022. godine objavili da je sistem kupilo više korisnika u Evropi i Africi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading