Lajčak i Eskobar
Foto: Alo/Foto: Tanjug

Lajčak je istakao da Kurti ima odgovornost da napreduje u normalizacija odnosa ukoliko tzv. Kosovo želi da napreduje na evropskom putu.

"Sada moramo da istaknemo potrebu da se bez odlaganja krene u osnivanje ZSO. Bez ovoga neće biti napretka Kosova na evropskom putu. Cenimo Kurtijevu spremnost da brzo nastavi naše razgovore. Nastavljamo za Beograd gde ćemo se sastati sa predsednikom Vučićem”, rekao je Lajčak.

Lajčak je i dodao da su predstavnici velike petorke pažljivo saslušali "Kurtijeve stavove i njegovu zabrinutost u vezi sa bezbednosnom situacijom na severu Kosova".

"Želim da kažem da je napad naoružanih pojedinaca na Kosovsku policiju jasna eskalacija. Izrazili smo saučešće premijeru Kurtiju i oštro osudili napad 24. septembra. Jasno smo stavili do znanja da svi napadači moraju biti privedeni pravdi i očekujemo punu saradnju Srbije i konkretnu posvećenost u tom pravcu. Događaji od 24. septembra jasno su pokazali da su deeskalacija i normalizacija hitnije nego ikada. Bilo kakvo uslovljavanje ili odlaganje je neprihvatljivo i očekujemo da Kosovo i Srbija ispune obaveze iz dijaloga”, rekao je Lajčak.

Lajčak je naveo i da Kurti ima odgovornost da unapredi takve odnose i da li će Kosovo napredovati ka EU i želimo da istaknemo potrebu da se krene ka uspostavljanju ZSO bez odlaganja“.

"Uvek imamo plan, tako da imamo plan. O tome smo razgovarali sa premijerom Kurtijem i razgovaraćemo o tome sa predsednikom Vučićem. U ovom trenutku ne mogu da ulazim u detalje. Nema alternative dijalogu jer dijalog donosi normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine i otvara im put u EU", istakao je Lajčak.

@alo_portal Vučić gromoglasno poručio: "Neću Srbiju nikome dati na poklon, ma koliko da ih ima, i koliko god da su jaki" #alo #sns #snsstranka #aleksandarvucic #fypシ ♬ original sound - Alo_portal

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading