petronijev prenosi pismo radojičića
Foto: Alo/Alo!/Masanori Jošida

Petronijević danas čita obraćanje javnosti Milana Radoičića:

Petronijević je najavio da će pročitati obraćanje njegovog klijenta,i da je danas tu u svojstvu punomoćnika:

"Ja, Milan Radoičić, od oca Rajka, rođen 1978, u Peći na Kosovu i Metohiji u Republici Srbiji, zbog mnogobrojnih spekulacija koje su se pojavile, ovim putem obaveštavam celokupnu javnost, da sam zajedno sa mojim sunarodnicima sa severa KiM dana 24. septembra 2023. došao na sever KiM u predelu sela Banjska. Razlog našeg vraćanja je bio da ohrabrimo srpski narod sa tog područja u pružanju otpora teroru Kurtijevog režima, zaštiti našeg naroda koji je tom teroru svakodnevno izložen i stvaranju uslova za ostvarenje sna o slobodi mog naroda na severu Kosova i Metohije. 

Obaveštavam sve dežurne progonitelje srpskog naroda, od Kurtija do njegovih brojnih inostranih pomagača, da sam lično obavio sve logističke pripreme za odbranu našeg naroda od okupatora. Ovaj moj čin nije imao nikakav drugi karakter, niti nameru i nema nikakve veze sa mojim ranijim političkim angažmanom. 

O ovome nisam obaveštavao nikoga iz struktura vlasti Republike Srbije, niti iz lokalnih političkih struktura sa severa Kosova i Metohije, niti sam od njih imao bilo kakvu pomoć, jer smo već do tada imali različite stavove po pitanju dosadašnjih metoda otpora Kurtijevom teroru. 

Nakon što je narod u više navrata pružio otpor teroru Kurtijevog režima, zbog povinovanja političkim razlozima smirivanja situacije smo se u više navrata povlačili bez ostvarenog vidljivijeg rezultata jer nam je govoreno da ćemo na taj način doprineti deeskalaciji, a da će Kfor i međunarodna zajednica preduzeti sve što je neophodno u zaštiti srpskog naroda. Međutim, ovako naše smirivanje situacije druga strana nije shvatila kao dobru volju i stvaranje uslova za pregovore, već kao slabost. Kao rezultat toga iz dana u dan su se pojačavale aktivnosti Kurtijevih snaga koje su nelegalno okupirale sever Kosmeta u vidu upucavanja, prebijanja civila, bezrazložnog hapšenja, demonstracije sile i zastrašivanja srpskog naroda. Jednostavno, sve ove metode otpora koje su do sada primenjivane nisu dale nikakvo poboljšanje života srpskog naroda, već, naprotiv, pojačanje brutalnosti Kurtijevog režima. 

U takvoj atmosferi sam se odlučio za ovaj čin jer su Kosovo i Metohija moja zemlja, moja kuća, sastavni su deo moje države Republike Srbije i nasilno se od nas otimaju, a srpski narod se proganja sa konačnom namerom da se etnički Kosovo i Metohija od Srba potpuno očisti. Zato smo bili primorani da pokušamo da zaustavio proganjanje srpskog naroda i zaštitimo živote naših porodica i naših sugrađana i istovremeno skrenemo pažnju i prištinskom režimu i međunarodnoj zajednici da ovakav Kurtijev teror srpski narod neće više da trpi.

Do stradanja policajca je došlo slučajno, nakon čega je počeo žestok okršaj sa obe strane u kojem su poginula naša trojica drugova - heroja, koji su svoj život dali za slobodu i očuvanje Kosova i Metohije.

Njihova plemenita žrtva nikada neće biti zaboravljena.

Neka svima bude jasno da nismo nikakvi teroristi, već borci za slobodu sopstvenog naroda.

Podnosim ostavku na mesto potpredsednika Srpske liste. Živela Srbija!", naveo je Radoičić u obraćanju javnosti.

Petronijević odgovara na pitanja: 

- Što se tiče zdravstvenog stanja informacija da je bio povređen ili ranjen nije tačna i nije bio na VMA - kratko je odgovrio Petronijević na pitanje da li je Radoičić bio na VMA.

- Kosovo i Metohija su deo Republike Srbije i po rezoluciji SB 1244 i u okviru države republike Srbije. Na severu KiM borave naoružane specijalne jedinice (tzv.) kosovske policije koje po Briselskom sporazumu tu ne mogu da borave. Ako je neko ilegalno bio naoružan na severu KiM onda su to bile Kurtijeve jedinice i još po nekim informacijama i druge, ali otom potom - rekao je advokat.

Petronijević ističe da on smatra da na strani Radoičića i ostalih nema nikakve odgovornosti u pravcu preduzimanja ovih aktivnosti i čina koji je učinio.

- Da li će to tako smatrati nadležni organi Republike Srbije ostaje da vidimo, ja lično mislim da su oni došli da spreče teror koji je evidentatan sa kojim je suočen srpski narod na tom prostoru.

Na pitanje da li ima informaciju ko je "pucao" na albanskog policajca Petronijević je odgovorio:

- Ja nisam bio tamo, tako da detalje ne znam ali ono što sigurno mogu da vam kažem da po prethodnim informacijama, da je albanski policajac stradao od eksplozije a ne od metka. I to od eksplozije koja nije bila namenjana niti njemu niti bilo kom drugom. - kaže Petronijević.

- EU koja je garant primene Briselskog sporazume nije preduzela nijednu meru kojom bi naterala prištinske vlasti da primenjuju odredbe tog sporazuma - naveo je Petronijević.

Kako je dodao, dupli standardi koji se primenjuju na Kosovu i Metohiji doveli su do bezizlazne pozicije. 

Takođe je naveo da nema saznanja da se protiv Radoičića i njegovih sunarodnika koji su učestvovali u akciji vodi postupak. 

- Postoje  samo postupci u Prištini vezani za obdukciju poginulih i maltretiranja njegovih porodica, rekao je Petronijević, napominjući da smatra da nema osnova za vođenje postupka.  

Istakao je da vlasti privremenih prištinskih institucija nisu dozvolile stručnjacima iz Srbije niti Euleksa da prisustvuju obdukciji nastradalih Srba, što, kako je ocenio, jasno ukazuje da se nešto "ozbiljno prikriva". 

- Neka saznanja idu ka tome da dvojica Srba nisu stradali na regularan način.... Jedan od njih naknadno nakon predaje streljan, a drugi overen. Tragovi toga mogu da se nađu analizom, ali prištinske vlasti to ne dozvoljavaju ni našim stručnjacima, ni Euleksu, naglasio je Petronijević. 

Petronijević je apelovao na medije da objavljuju samo proverene informacije, piše Tanjug.
 

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (9)

Loading
Nikola

29.09.2023 14:16

Niko nije pomogao srpskom narodu koji je svakodnevno trpeo i trpi Kurtijev teror i to je prouzrokovalo zlo u Banjskoj.

Mila

29.09.2023 14:16

Dozlogrdilo je narodu da trpi Kurtijev teror, Vucic se bori svim silama da svi shvate ozbiljno situaciju na KiM

Nikola

29.09.2023 14:46

Sve radimo i cinimo kako bi zastitili svoj narod na KiM.

Milan

29.09.2023 14:48

Vucic se bori da sacuva svoj narod na KiM i da bude mir i stabilnost.

Vax

29.09.2023 16:23

Srbima je bitno da ima neko ko im čuva leđa

Ena

29.09.2023 16:52

Čovek se borio za svoj narod jer nije više mogao da trpi Kurtijev teror.

Andjelka

29.09.2023 17:40

Narod se mora organizovati i odbraniti.

Cica

29.09.2023 20:49

Radoicic je ljudina prava i uvek spreman da pomogne svojim ljudima na KIM ,i ne bezi od svojih odgovornosti