Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti
Foto: Alo/Alo/EU

U noti mu zameraju da nije reagovao na "kršenje sporazuma od strane Srbije, jer se Srbija nije suočila sa bilo kakvim posledicama EU za tako očigledno kršenje sporazuma".

Dodaju da je tzv. Kosovo u potpunosti angažovano i posvećeno procesu normalizacije, te da je Kurti, preko glavnog pregovarača, Besnika Bisljimija podneo “tri konstruktivna predloga” za Plan implementacije i komentarisao sve nacrte koje je predložio Lajčak, dok Srbija “nije podnela nijedan”.

- Naša stalna briga je, međutim, bila to što je Lajčak odbio da u Plan uključi članove koji nameću obaveze Srbije, koje su bile presudne za pristanak Kosova na sporazum. To je krajnje nepravedno - insistirati da Kosovo ispuni svoj kraj pogodbe bez insistiranja na tome Srbija ispunjava svoje, pogotovo što se predsednik Srbije više puta zaklinje da to neće učiniti, javno - stoji u kosovskoj noti.

Aljbin Kurti

ARBEN LLAPASHTICA

 

 

Navode i da je posrednik u dijalogu “generalno prihvatio stavove Srbije”, koja je “odbacila uravnotežen pristup”.

- Ovaj neuravnotežen pristup remeti fer nagodbu u središtu francusko-nemačkog predloga i stoga bi ugasio svaku nadu u normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije još dugo. Pristup Lajčaka je bio da se u potpunosti uskladi sa insistiranjem Srbije da ne ispuni nikakve obaveze po članovima 1–5. Osnovnog sporazuma koji obuhvataju najvažnije elemente onoga što bi bile evropske vrednosti dobrosusedskih odnosa, mirnih rešavanje sporova, i međusobno priznavanje teritorijalnog integriteta i međunarodnog jurisdikcije - navodi se u noti Prištine.

Za njih je “neobjašnjivo” da je Lajčak insistirao da ti članovi ostanu van Plana implementacije.

Zamerke na Lajčaka imaju i kada je u pitanju poslednji sastanak, 14. septembra u Briselu, jer je, kažu, i pored konstruktivnog predloga Kurtija, “od početka odbio da nastavi diskusiju, prerano izjavivši da je strane nisu mogle da pristanu na sveobuhvatan plan i da je predlog Srbije odbijen takođe”.

KURTI POTPUNO POLUDEO Žalio se svim članicama EU, brutalno udario na Lajčaka: Sve vreme podržava Beograd

Tanjug

 

 

Ističu i da je od 18. marta samo Priština bila angažovana na donošenju konkretnih predloga o Planu implementacije sporazuma, dok je Srbija insistirala na ZSO. I, umesto da Srbija donosi kontrapredloge, to je, tvrde, činio Lajčak koji je podneo sopstveni predlog “protiv predloga Kosova”.

- Na ovaj način, dijalog između Beograda i Prištine pretvorio se u dijalog između Kosova i Lajčaka. Posrednik se čak upustio u lažno predstavljanje, lažno tvrdeći da su ovaj dokument delili sa Kosovom u prošlosti - stoji u noti.

Dodaje se i da postaje očigledno da Srbija i Lajčak “dele istu logiku” – prvo ZSO, kao preduslov, a zatim obaveze Srbije za sprovođenje Sporazuma.

- Došli smo do tužne spoznaje da je evropski posrednik prihvatio stav Srbije. To podrazumeva prećutno odustajanje od Osnovnog sporazuma i to će prirodno izbrisati sve što smo postigli tokom prošle godine - dodaje se u dokumentu.

Prema Prištini, EU ne treba da podržava delimično i neuravnoteženo tumačenje sporazuma, več da se otvoreno zapita “da li se Srbija drži sporazuma u ​​celini ili ne”.

- Ukoliko bude uspeha u dobijanju potvrde do Lajčaka i Srbije da imamo neupitan sporazum, koji treba primeniti u celini, Kosovo ostaje spremno da započne razgovore o samoupravljanju kosovskih Srba, kao deo procesa implementacije u kome se i Srbija obavezuje da će ispuniti svoje obaveze. Zarad stabilne budućnosti zapadnobalkanske šestorke, svi treba da udvostručimo napore da dođemo do normalizacije. Kosovo još jednom garantuje da će verno sprovesti svoj deo pogodbe. Traži samo slične garancije druge strane - zaključuje se u noti poslatoj na adresu svih stalnih predstavnika u Briselu.

Ovo nije jedino pismo koje je iz Prištine, sa primedbama, poslato stranim predstavnicima. Kurti je ranije danas na pres konferenciji u Prištini rekao da je poslao pismo sa obrazloženjem nemačkom kancelaru Olafu Šolcu, francuskom predsedniku Emanuelu Makronu, italijanskoj premijerki Đorđi Meloni i američkom sekretaru Antoniju Blinkenu u vezi sa dijalogom održanim 14. septembra u Briselu, u kojem je naveo da Lačak ne vodi proces kako treba.

- Prvo što sam uradio 15. septembra je to da sam poslao pismo sa obrazloženjem u Pariz, Berlin, Rim i Vašington. Pariz i Berlin su potvrdili da su prihvatili pismo. Zato sam poslao pismo i kancelaru Šolcu, predsedniku Makronu, premijerki Meloni i sekretaru Blinkenu. Ovde imamo posla sa izaslanikom koji je iskrivio proces, ne fokusirajući se na potpunu primenu osnovnog sporazuma, već dozvoljavajući da se kola stave ispred konja - rekao je Kurti.

Ipak, šef evropske diplomatije Đuzep Borelj, u obraćanju nakon poslednje runde dijaloga u Briselu, rekao je da Kurti nije hteo da prihvati kompromisni predlog EU, već je insistirao na odredbi o priznanju tzv. Kosova od strane Beograda. Sa druge strane, naveo je da je Vučić prihvatio kompromisni predlog EU o putu normalizacije odnosa.

Kako je preneo Borelj, Kurti nije bio spreman da krene napred i započne kredibilan proces uspostavljanja Zajednice srpskih opština, već je insistirao da se "de fakto" priznanje uspostavi kao prvi korak.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading