kosovska mitrovica
Foto: Tanjug/FOTO TANJUG/ DOPISNIK KIM/ bg

Kajtazi upozorava na stravičan scenario u slučaju da tzv. Vlada Kosova ne posluša zahteve SAD i Evropske unije, i dodaje da je čudno kako je lažni premijer Aljbin Kurti doveo Kosovo do ove tačke.

On dodaje da je tzv. Kosovo došlo u situaciju da Kfor vraća ministre iz tzv. kosovske vlade iz opština na severu.

„Put kojim Kurti je rizičan i može sever sa pretvori u punu međunarodnu kontrolu, a ako se to desi onda nema više države. Ako Kfor ne dozvoli specijalnim jedinicama da idu na sever, čemu ovo stanje. Da li kontrolišemo celu teritoriju, da li upravljamo čitavom teritorijom? Došli smo u situaciju sukoba sa državom koja nam garantuje naše političko blagostanje i sigurnost zbog četiri predsednika koji ne postoje. Neko ko je dobio tri odsto glasova ne može biti predsednik. Srpsko odbacivanje je političko i na njega ne možete odgovoriti nasiljem, jer kada nemate kontrolu ne možete vladati", rekao je Kajtazi.

Kako je naveo, privremene kosovske institucije ne mogu da upravljaju Srbima na severu, ma šta god da učine.

"Možemo da odvedemo svu policiju Kosova na sever, možemo čak i vojsku da pošaljemo, ali ne možemo da upravljamo Srbima, ne možemo da namećemo predsednika. Došli smo u situaciju da ne možemo da nastavimo dalje, a ni da se povučemo. To su Kurtijeve greške, koji je trenutno preuzeo kontrolu nad objektima opština. Trebalo je da ih preda američkom Kforu do sledećih izbora. Na taj način bi posao bio olakšan, i ne bismo došli do ovu krizu u kojoj se suočavamo sa sankcijama”,dodao je Kajtazi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading