aljbin kurti
Foto: Printscreen/Printscreen

Alijansa za budućnost Kosova, čiji je lider Ramuš Haradinaj, zatražila je od premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija da razmisli o međunarodnim zahtevima za deeskalaciju situacije na severu jer je, kako navode, "stvorena klima ide u prilog Srbiji", prenose mediji.

Potpredsednica ABK, ujedno i poslanica u Skupštini tzv. Kosova, Time Kadrijaj kaže da je Priština zaostala u procesu evropskih integracija i međunarodnih mehanizama, kao rezultat populizma premijera Kurtija.

"Trenutna situacija ne odgovara 'Kosovu'. 'Kosovo' treba da se kreće u procesu evropskih integracija i međunarodnih mehanizama, da se kreće prema evroatlantskoj agendi. Ovakav stav odgovara samo Srbiji, a ne 'Kosovu'. Dakle, gospodin Kurti mora da razmišlja u skladu sa stvorenom situacijom i mora da pokuša da popravi sve štete koje je naneo 'Kosovu'", kaže Kadrijaj.

Govoreći o sastancima premijera Kurtija u četvrtak u Briselu sa visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom, Kadrijaj kaže da Kurti mora da pronađe rešenje za situaciju na severu, pri čemu ističe da mora u potpunosti da primeni sporazum dogovoren u Briselu i Ohridu.

"Upravljanje je i odgovornost. Na osnovu toga, gospodin Kurti je takođe preuzeo odgovornost za vođenje države i ne bi trebalo da se bavi ovakvim populizmom i iskopavanjima kao što on radi. On mora da bude lider koji radi za dobro 'Kosova' i građana, pošto u ovom obliku ne pomaže procesu", navodi Kadrijaj.

Dodaje da je Kurti prihvatio sporazum i obećao da će taj sporazum primeniti na sastanku koje je imao u Briselu i Ohridu.

"Videli smo da su i naši saveznici izjavili da će primenom ovog sporazuma biti očuvan suverenitet i integritet, gde neće imati treću vlast i da će se poštovati ustav. To su garancije i ono što tražimo od ove vlade je transparentnost sa građanima, medijima i skupštinom", rekla je Kadrijaj.

Potpredsednica ABK izražava zabrinutost zbog posledica sa kojima se Kosovo može suočiti usled situacije na severu.

"Prvi put da 'Kosovo' dobija upozorenja i sankcije od Evropske unije, ali i od Sjedinjenih Američkih Država. Isključivanje iz 'Defender 2023' je kriza u odnosima 'Kosova' i SAD. Žao mi je što su ti kosovski vojnici mesecima trenirali da budu deo ovog takmičenja. Na kraju ove obuke veliki deo vojnika je sertifikovan i mi bismo kao 'Kosovo' bili bliže NATO-u nego što smo sada. Isključenje je ozbiljan događaj, zatim sankcije koje imamo od EU, da neće biti sastanka osim sastanaka na kojima će se razgovarati o deeskalaciji situacije", kazala je.

Naglašava da namerna izolacija 'Kosova' od strane Kurtija i njegove stranke ne odgovara građanima.

"Bila je i reakcija Evropske unije i SAD da se kosovski policajci bezuslovno puste. U ovom slučaju ne želim da krivim samo vladu 'Kosova' za eskalaciju situacije, već podstrekača u ovom slučaju. Nedostatak koordinacije sa našim saveznicima je doveo do takve situacije i sada su sve strele usmerene na vladu 'Kosova' i gospodina Kurtija za stvaranje takve krize. Na sastancima koje imamo, svetski zvaničnici govore da su vojnici Kfora povređeni zbog takvog populizma, a onaj ko je podstrekač je i dalje kažnjen", navodi Kadrijaj.

Za izglasavanje nepoverenja vladi u Prištini, kako kaže, intenzivno se radi na obezbeđivanju 61 poslanika za svrgavanje premijera Kurtija.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading