NAŠ NAROD OPET U OPASNOSTI Kurti hoće da zapali sever KiM 28. maja
Foto: EPA/EPA/GEORGI LICOVSKI

O tome je govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je kazao da je cilj poteza koje povlače prištinske vlasti odustajanje Srbije od otpora nezavisnosti tzv. Kosova.

- Smisao je da se Srbija spreči u pružanju svakog otpora nezavisnom Kosovu, pa i po cenu da srpski narod bude proteran s KiM. Oni 28. ulaze u kancelarije, oni su već sada ušli i naš narod je mirno posmatrao i okačio deset puta više srpskih zastava da se zna gde žive i kako žive - kazao je Vučić, i upozorio da prištinske vlasti samo gledaju kako da provociraju srpski narod - razmatraju gde koju zastavu da okače, gde kog policajca da pošalju, koga da maltretiraju i koga da hapse.

Tog dana, kako Alo! saznaje od izvora s KiM, planirano je nasilno uklanjanje srpskih zastava s institucija i sa šetališta u Severnoj Mitrovici, ali i sa preostale tri srpske opštine na severu i postavljanje tzv. kosovskih obeležja. Na taj način, kako kaže naš izvor, Kurti želi da demonstrira silu i da se pokaže kao navodni pobednik.

- Odmah po preuzimanju kancelarija i drugih opštinskih prostorija, novi gradonačelnici izdaće naredbe za uklanjanje trobojki i svega što ima veze sa Srbijom - kazao je naš izvor.

Uz to, potekla je i inicijativa za „otvaranje“ mosta na Ibru, što je još jedan bezbednosni rizik na severu pokrajine. To bi bio korak bliže albanskom cilju - spajanje severne i južne Mitrovice. Albanci su, mimo demokratskih standarda, održali izbore na severu gde su instalirali svoje skupštinske većine i gradonačelnike, ali žele da urade još nešto, a to je da spajanjem ova dva grada Srbe iz Severne Mitrovice svedu na manjinu.

Naime, u Južnoj Mitrovici živi oko 110.000 stanovnika, a apsolutnu većinu čine Albanci. U Severnoj Mitrovici živi oko 20.000 ljudi, Srba oko 19.000, a oko 1.000 čine Albanci, Bošnjaci, Romi i Goranci. Ideju o spajanju ova dva grada pre nekoliko godina prvi je lansirao tadašnji gradonačelnik Južne Mitrovice, sada kadar Samoopredeljenja, Agim Bahtiri.

- Na taj način, u toj „spojenoj“ Mitrovici, Srbi bi postali apsolutna manjina. Nekoliko hiljada Srba bi već u prvim danima napustilo KiM, a ti koji bi ostali u toj Mitrovici ne bi imali više od tri odbornika. Tako bi nestala najveća srpska opština na severu, a ZSO bi pretrpela ozbiljan udarac - kazao je naš sagovornik.

Istraživač u oblasti bezbednosti iz Severne Mitrovice Veroljub Petronić za Alo! kaže da nakon 28. maja može da dođe do konflikata na severu KiM.

- Nove skupštinske većine mogu doneti odluke o postavljaju tzv. kosovskih zastava na severu, na mostu, šetalištu, kružnom toku, kao i o postavljanju spomenika tzv. OVK. Takođe, mogu doneti odluku o uklanjanju spomenika koji su Srbima značajni. Imamo nemali broj mogućnosti za nove konflikte - kazao je on.

Petronić kaže da ideja o otvaranju mosta na Ibru nije dobra i da može poslužiti kao okidač za nove konflikte.

- Taj most je potencijalno žarište, pogotovu u ovoj krhkoj bezbednosno-političkoj situaciji, i pitanje je da li će EU dozvoliti njegovo otvaranje - kazao je Petronić.

Most na Ibru godinama nadziru italijanski karabinjeri. Kfor je proteklih nedelja pojačao prisustvo na severu KiM, a nemačka vlada donela je odluku da produži mandat svojim vojnicima u sastavu ove misije za još godinu dana. Stare tenzije, upozorila je nemačka vlada, mogu ponovo da izbiju, posebno na severu KiM.

„Zbog toga će Nemačka i dalje podržavati vojno osiguranje mira na Balkanu. To je preduslov za dalji politički, društveni i ekonomski razvoj Kosova, sve do normalizacije odnosa“, ističe se u saopštenju.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading