JEZIVA ODBRANA Hašim Tači se pred Haškim sudom poziva uglavnom na pokojnike: Zmija kuka što nema Olbrajtove da ga zaštiti
Foto: EPA/EPA-EFE/Koen van Weel / POOL

Tvrdi da se on nije pitao ništa, već je glavni bio Adem Demaći (odavno pokojan, a mrtva usta ne govore). Takođe, pozvao se na još nekoliko pokojnika i poručio da bi Madlen Olbrajt i još neki osvedočeni mrzitelji Srba, da su živi, svedočili u njegovu korist.

- Nažalost, u ovoj sudnici nećemo imati priliku da čujemo svedočenje Madlen Olbrajt, Robina Kuka, Roberta Dola, Ričarda Holbruka i drugih. Oni bi svi svedočili u moju korist o onome šta sam govorio i radio - kazao je Tači.

ISTO KAO GOTOVINA

Zatim je izneo tvrdnju od koje se svima sledila krv u žilama:

- Nije bilo trgovine organima, „žuta kuća“ ne postoji, OVK nije činio zločine...

JEZIVA ODBRANA Hašim Tači se pred Haškim sudom poziva uglavnom na pokojnike: Zmija kuka što nema Olbrajtove da ga zaštiti

EPA PHOTO/Alban Bujari

 

Sve koji su juče prisustvovali Tačijevom iskazu podilazila je jeza dok je hladnokrvno negirao zločine i poručio da očekuje da će biti oslobođen svih optužbi tužilaštva. Pored Tačija, na optuženičkoj klupi su i druge vođe terorističkog OVK: Kadri Veselji (54), Redžep Seljimi (50) i Jakup Krasnići (70).

Kao i optuženi, i njihovi branioci negirali su sve optužbe, a taktika im se, po svemu sudeći, zasniva na pokušajima da prikažu da OVK nije imao razvijenu hijerarhiju i jasnu komandnu strukturu, pa Tači i ostali ne mogu odgovarati za zločine koje su direktno činili drugi pripadnici terorističke organizacije na terenu.

Jedan od branilaca inače je Luka Mišetić, hrvatski advokat, koji radi u Americi, a branio je hrvatskog generala Antu Gotovinu, koji je u Hagu prvostepeno osuđen na 24 godine zatvora, da bi u drugom stepenu volšebno presuda pala i on bio oslobođen.

S druge strane, prvog dana suđenja, prekjuče, u izlaganju tužilaštva naglašeno je da su optuženi odgovorni za najmanje 102 ubistva i da su pribegavali prisilnim zatvaranjima ljudi. Kako je navedeno, zločini su vršeni sistematski i neprekidno radi ostvarivanja zajedničkog zločinačkog cilja. Kako je ukazalo tužilaštvo, teroristi iz OVK zatvarali su ljude i posle Kumanovskog sporazuma, a milosti nisu imali ni prema Srbima ni prema sunarodnicima koji ih nisu slepo slušali.

TRAJAĆE DUGO

Advokat Goran Petronijević izjavio je juče da je tužilaštvo ponudilo ozbiljan set dokaza, mnogo svedoka i materijalnih dokaza. On smatra da će suđenje trajati godinama.

- Često predviđeno vreme izađe iz okvira, nikada se nije desilo da traje kraće, već obično bude duže. To znači da ako je prognozirano da traje dve-tri godine, treba računati na tri godine i više - naveo je advokat, i dodao:

 

JEZIVA ODBRANA Hašim Tači se pred Haškim sudom poziva uglavnom na pokojnike: Zmija kuka što nema Olbrajtove da ga zaštiti

Alo!/Masanori Jošida

 

 

- Tužilaštvo je moralo da obezbedi mehanizme za zaštitu svedoka, posebno imajući u vidu onu praksu koja je bila i koja je i dan-danas prisutna na Kosovu i u svim suđenjima koja su vezana za ljude sa KiM i za događaje devedesetih i dve hiljaditih godina. Setimo se slučaja Ramuša Haradinaja, u kom je jedan deo svedoka ubijen, jedan deo je stradao u nekim sumnjivim i neverovatnim situacijama, a ostali su zastrašivani ili potplaćeni.

Krvnik plakao u sudnici

 

Bivši portparol OVK Jakup Krasnići nije plakao dok su činjeni najgori mogući zločini i dok je ubijao nevine ljude, ali je juče zaplakao u haškoj sudnici tokom izlaganja Tačijevog advokata. To je preneo prištinski portal Reporteri i objavio fotografije.

Brojke

11. aprila počinje izvođenje dokaza

312 svedoka treba da bude saslušano

542 radna sata predviđena za saslušanje svedoka

42 nelegalna pritvora u kojima su se dogodili zločini za koje su optuženi

102 ubistva za koja odgovaraju

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading