ŠIPTARI BESNI Kurti više ne govori o međusobnom priznanju!
EPA/KENZO TRIBOUILLARD

Haziri kaže da su za to najviše odgovorni lažni kosovski premijer Aljbin Kurti i tzv. predsednica Vjosa Osmani, jer im je nedostajala posvećenost i politička volja da izgrade u vezi glavnih procesa, posebno dijaloga sa Srbijom, izgrade konsenzus.

"Imali smo više sastanaka sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom nego sa premijerom, a imali smo više sastanaka sa američkim ambasadorom na Kosovu Džefom Hovenirom nego sa premijerom i predsednicom zajedno. Ali, ovo je situacija u kojoj je DSK preformulisao poziciju. U principu, nismo promenili odnos i stav. Premijer je promenio stav", kazao je Haziri.

Dodaje da DSK podržava proces dijaloga, ali prema njegovim rečima, Kurti je naštetio tom procesu, jer više ne govori o međusobnom priznavanju sa Srbijom.

Ističe da Kurti nije pozvao opozicione stranke "da da pojašnjenja šta je postigao, koje su poteškoće i očekivanja u vezi sa predlogom EU za normalizaciju", a da to nije učinio ni u tzv. Skupštini Kosova, gde je je bio pozvan.

U ovom trenutku, prema njegovim rečima, DSK ne može da podrži Vladu u vezi sa predlogom EU.

"Kako se to može uraditi jednostrano? Recite nam... znači, opozicija jednostrano reaguje i podržava Vladu u stvarima za koje ne znamo šta su pregovarali, šta su obećali i šta očekuju da će se realizovati u Ohridu? Još nismo obavešteni. Naterali smo premijera da dođe i govori u Skupštini Kosova o predlogu, što je hitna mera. Ali, nema normalnosti i dokle god ovaj proces nije normalan, mi im ne verujemo i dogovor je na štetu Kosova", naglasio je Haziri.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading