PETKOVIĆ: U 19 časova predsednik Vučić helikopterom kreće u pravcu administrativne linije (VIDEO)
Foto: Tanjug/Printscreen

Pogledajte snimak obraćanja:

- Apsolutno smo svesni situacije u kojoj se nalazi naš narod na severu KiM. oristim priliku da saopštim dobre vesti i kažem da smo dobili nikad jače garancije od SAD i EU kada je reč o zahtevima Srba o uslovima povlačenja sa barikada.

On je dodao da su najbolje vesti da je Dejan Pantić pušten u kućni pritvor, jer to dokazuje da nije kriv, i da je njegovo hapšenje bilo izraz političkog obračuna Aljbina Kurtija sa Pantićem.

On je istakao da se Vučić ponovo čuo sa suprugom Pantića, i da porodica jedva čeka da Dejan Pantić dođe kući.

- Mogli smo odmah da čujemo reagovanje Kurtija koji je istakao da je puštanje Pantića čin nekakve izdaje, da on preti sudijama i tužiocima koji su doneli takvu odluku. Možete li da zamislite da predsednik Aleksandar Vučić komentariše takve presude na takav način? Njemu to nikada ne bi palo na pamet, jer mi imamo pravnu državu i za nas je poštovanje vladavine prava svetinja.

On dodaje da bi Kurti sad da progoni sudije koje puštaju Pantića, sprovodi odmazdu nad prištinskim pravosuđem, jer ni jedan drugi sud ne postoji za Kurtija nego marksistički, on je valjda gospodar života i smrti na Kosmetu pa on odlučuje ko je kriv a ko nije. 

PETKOVIĆ: U 19 časova predsednik Vučić helikopterom kreće u pravcu administrativne linije (VIDEO)

Printscreen

 

- Velika, značajna i važna vest je da je na prostor Srbije stigao i Nikola Nedeljković. Borisli smo se da ukažemo svetu šta čeka Srbe na KiM koji se usude da pokažu srpsku zastavu. On je zastavu ponovo podigao s ponosom. Uspeli smo da tu skandaloznu kaznu zatvora smanjimo i on je sada ponovo sa svojom porodicom.

- Dakle, prvi zahtev Srba u vezi sa puštanjem Pantića, a radimo na tome da ukažemo i na puštanje Miljana Adžića, koji je uhapšen jer je bio deo mirnih protesta u Zvečanu, prvi zahtev je ispunjen.

Petković dodaje da smo dobili garancije SAD i EU i da su oni najznačajniji faktor da će Priština imati apsolutnu odgovornost. To je ono što je važno. U ovim gotovo nemogućim uslovima, na ivici sukoba, mi dobijamo ovakve garancije.

- I prošlu noć, i proteklih dana i nedelja, predsednik Vučić se borio za svako slovo kako bismo dobili mogućnost da sačuvamo mir, i juče, u teškim razgovorima sa Srbima sa KiM, predsednik Vučić se čuo sa gospodom Lajčakom i Eskobarom, Vučić se borio za svaku reč i slovo Srba kojima treba sigurnost.

- U garanciji se jasno ispunjava drugi zahtev, gde se potvrđuje da ne postoje nikakvi spiskovi za hapšenje i progon srpskih građana koji su učestvovali u mirnim protestima i barikadama.

PETKOVIĆ: U 19 časova predsednik Vučić helikopterom kreće u pravcu administrativne linije (VIDEO)

Printscreen

 

- Bukvalno su sati bili neophodni da bi zadržali reč barikade, da i ta reč bude deo ove zvanične izjave, jer mi znamo da Srbi ne veruju Kurtiju i znamo na šta je spreman kada je reč o obračunu sa Srbima. Sada, ovom izjavom apsolutno mogu da potvrdim da su naši ljudi koji su bili na barikadama zaštićeni i da neće biti gonjeni i procesuirani, to garantuju SAD i EU, to je velika pobeda srpskog naroda na KiM i Aleksandra Vučića koji je stao uz svoj narod kada je bio najteže.

Treći element zahteva Srba sa KiM uključuje garancije KFOR-a, potpuno nove potvrde i garancije, da kosovske bezbednosne snage ne mogu na sever KiM bez duple saglasnosti komandanta KFOR-a i četiri gradonačelnika sa severa Kosmeta.

- Ova izjava je važna jer postaje izvor formalnog i materijalnog prava, vrsta sporazuma, do sada je garancija postojala u sporazumu Prištine i NATO. Ovog puta imamo dogovor koji uključuje i našu stranu. To je velika, značajna i važna stvar koja pokazuje neophodnost poštovanja tačke 9 Briselskog sporazuma, a u vezi sa nadležnošću kosovske policije na regionu Sever.

Petković dodaje da većina pripadnika tih snaga trebaju da budu Srbi, ali da su razlozi njihovog napuštanja institucija dobro poznati.

- Mi ćemo se boriti za povratak u institucije, ali ne pre nego što se formira ZSO na šta čekamo poslednjih 10 godina. Predsednik Vučić je od 2 sata danas vodio težak razgovor sa predstavnicima Srba sa KiM; predočio im sadržaje ovih dokumenata i zamolio naše ljude, Srbe, da se povuku sa barikada.

PETKOVIĆ: U 19 časova predsednik Vučić helikopterom kreće u pravcu administrativne linije (VIDEO)

Printscreen

 

- Srbi su predočili da veruju Aleksandu Vučiću, da Kurtiju ne veruju, i da su jedine garancije koje prihvataju one koje dolaze od Vučića. Oni će se vratiti na sever KiM i razgovarati sa Srbima na barikadama, a nakon toga će se uputiti u pravcu centralne Srbije, gde će razgovarati sa predsednikom Vučićem, pa ćemo videti koja je njihova odluka. U 19 h predsednik Vučić helikopterom kreće u pravcu administrativne linije, a o svemu ostalom ćemo vas na vreme obaveštavati - rekao je Petković.

Podsećamo, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je juče da službe države Srbije rade svoj posao na najbolji mogući, da Beograd zna šta sve Priština planira i priprema i da će učiniti sve da zaštiti srpski narod na KiM.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Vejo

28.12.2022 19:24

Mala je ovo zemlja koliki ste vi izdajnici.

Ina

28.12.2022 20:08

Predsednik će oficirima dati potrebna tehniĉko operativna uputstva i strategije jer on to bolje zna od njih