PETAR PETKOVIĆ: Valač je srpska trafostanica, priznat je status operatora Elektroseveru
Tanjug

Glavni pregovarač srpske strane Petar Petković izjavio je danas za RTS da se ne dovodi u pitanje čija je trafostanica Valač, i da je ona srpska, kao što je i kompanija Elektrosever. Takođe je pokazao pismo Miroslava Lajčaka u kome piše da će Elektrosever trajno biti prisutan u Valaču.

„Osim mape puta imamo i dva dokumenta, odnosno pismo Miroslava Lajčaka u kome piše da će Elektrosever trajno biti prisutan u Valaču, to je bila naša crvena linija. Ovim pismom i garancijama je priznat status operatora Elektroseveru, njegovi radnici će trajno biti prisutni u Valaču, što znači da niko ne može da upada u Valač. Niko ne može da zauzima Valač. Elektrosever je prisutan stalno i trajno u Valaču i samo zajedno sa njim KOSTT i KEDS kao operatori mogu da pristupe Valaču“, naveo je Petković, pojašnjavajući šta je dogovoreno na jučerašnjoj rundi pregovora u Briselu.

Čitaku: Kurti je današnji energetski sporazum smatrao nacionalnom izdajom - Alo.rs

Kako je naveo, srpska kompanija Elektrosever pružaće usluge distribucije struje i „ponovo će moći da se isporučuje struja iz centralne Srbije ka severu Kosova i Metohije“.

Što se tiče komentara iz Prištine da postoje dugovi za struju potrošenu na severu, Petković je rekao da kada ne postoji ugovorna obaveza, onda nema ni dugova, kao i da je struja koja je dolazila na sever bila struja koju je plaćao Beograd i da je netačno da nije plaćana.

Petković je naveo i da je glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi, pred Lajčakom otvoreno rekao da je Priština spremna da krene da razgovara o ZSO onda kada se postigne dogovor o energetici.

„Mapom puta smo uspeli da se dogovorimo o energetici, što znači da je otvoren put za razgovore o ZSO“, naveo je Petković.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading