AMERIKANCI PORŽALI SRBE Stejt department upozorio na slučaj manastira Visoki Dečani
Youtube Printscreen/RTS/Wikipedia

"Kao odgovor na vladino kontinuirano nesprovođenje te odluke i dogovora o radovima na putu iz 2020. godine u Specijalnoj zaštitnoj zoni manastira Visoki Dečani, SPC je u maju prekinula zvaničnu komunikaciju sa vladom", naveo je Stejt department.

U izveštaja se citira i saopštenje SPC o tome da je policija u junu bez objašnjenja naredila da se autobus sa srpskim vernicima vrati u Srbiju, navodi Glas Amerike.

Glas Amerike navodi i da je u aprilu panevropska federacija organizacija civilnog društva za kulturno nasleđe Evropa Nostra uvrstila manastir SPC Visoki Dečani na listu sedam najugroženijih mesta kulturnog nasleđa u Evropi, a što su vladini zvaničnici ocenili kao pristrasnu i netačnu kvalifikaciju. Izveštaj SD sadrži i osvrt na incident iz juna, kada je crnogorski državljanin skandirao "Ubij Albance" na skupu članova SPC na obeležavanju Vidovdana kod spomen obeležja Gazimestan kod Prištine, a Glas Amerike podseća da je sud u Prištini osudio vinovnika tog incidenta na novčanu kaznu umesto na zatvorsku kaznu i zabranio mu ulazak u zemlju na pet godina.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading