UDAR NA SRBE NA KOSOVU ISPLANIRAN? "Mislim da se Kurti dogovorio s Amerikancima pre odluke"
EPA/VALDRIN XHEMAJ

"Čuo sam da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić optužio Aljbina Kurtija da je on suspendovao predsednicu Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici Ljiljanu Stevanović. Ali, znamo da je sudsko veće Kosova nezavisno telo, suštinski Kurti u Sudskom veću nema uticaja. Pre bi se moglo reći da je to uticaj Hašima Tačija nego Kurtija", kazao je Spahiu za Kosovo onlajn.

Spahiu navodi da je kosovskim zakonom određeno da sudije ne smeju da prisustvuju javnim skupovima sa političarima.

"Smatram da je sudsko veće imalo pravo da suspenduje sudiju Stevanović, jer po zakonu, sudije ne smeju prisustvovati javnim skupovima sa političarima. Ja sam pre tri godine pozvao predsednika suda Nikolu Kabašića, koji je moj školski prijatelj, na svečanost povodom godišnjice RTV Mitrovica. On nije smeo da prisustvuje svečanosti zbog toga što su bili pozvani i političari i ostale diplomate", dodao je Spahiu.

Kako dalje navodi, suspenzija sudije Stevanović ne predstavlja kršenje Briselskog sporazuma.

"Kršenje sporazuma bi bilo kada bi Sudsko veće imenovalo nekog nesrbina na čelu Osnovnog suda, jer je dogovorom predviđeno da se na čelu suda u Severnoj Mitrovici nalazi Srbin", kazao je Spahiu.

Povodom protesta koji su danas održani u srpskim sredinama na Kosovu, Spahiu navodi da svako ima pravo da protestom iskaže nezadovoljstvo.

"Građani Kosova koji imaju srpsko državljanstvo imaju pravo da glasaju na srpskim izborima, kao građani koji žive u drugoj državi imaju pravo da glasaju. Način na koji će biti održani izbori određuje vlada na čijoj teritoriji žive ti građani. Zašto je Kurti doneo tu odluku i zašto Vučić nije hteo da se dogovori sa njim, to će građani proceniti", kaže Spahiu.

Kako dodaje, ne veruje da će odluka Kurtija o sprečavanju srpskih izbora na Kosovu, uprkos preporukama zemalja Kvinte i EU, uticati na Kosovo.

"Ovako je bilo i kada se raspravljalo o referendumu, ali su Amerikanci, ipak, podržali odluku Kurtija. Mislim da se on dogovorio sa njima pre nego što je ovo odlučio", kazao je Spahiu.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Zoran Stojic

25.03.2022 16:46

Sve to ameri kuvsju oni su zlo ovoga sveta ali doci ce 5 minuta kada ce mo.uleteti u kosovo i blic krig 5 minuta gotovo

Veteran

18.04.2022 20:36

Ma važi verovatno ćeš ti pevi uleteti sa svojom decom kad dodju tih pet minuta ali sa tv-a!!!??