PANIKA ZAVLADALA NA KOSOVU, AMERI PREŠLI NA SRPSKU STRANU Bisljimi moli kongresmene da odustanu od podrške Srbiji!
Tanjug/Ap

Bisljimi u svom dopisu Klaudiji Teni i Emanuelu Kliveru navodi da je iskreno zabrinut zbog njihovog pisma predsedniku Bajdenu o Srbiji čiji je sadržaj označio kao netačan. On je svoje pismo objavio i na Fejsbuku.

"Istorijski podaci o Srbiji izneti u pismu možda su delimično tačni, ali ne mogu da zasene srpske zločine nad Jevrejima u vremenskom periodu koji pominjete, odnosno za vreme Holokausta. Jevreji uhvaćeni od strane Srba bili su odmah predati nacistima. Realno, Albanija je jedina država na svetu koja je posle rata imala više Jevreja nego pre njega. Svaki Jevrejin koji je uspeo da uđe u Albaniju je spasen, a do Albanije su uspeli uglavnom uz pomoć kosovskih Albanaca koji su rizikovali svoje živote samo da bi spasli Jevreje u nevolji“, navodi između ostalog Bisljimi.

On dodaje, da pismo kongresmena "kao da zaboravlja da naglasi nešto što se pominje u svakom susretu ili razmeni pisama američkih zvaničnika sa Srbijom: brutalno ubistvo trojice američkih državljana albanskog porekla, braće Bitići“.

"Ubijeni su na kraju rata na Kosovu 1999. Srbija još nije privela pravdi počinioce ovog zločina. Ignorisanje ove činjenice gotovo je pokušaj da se sakrije srpski zločin nad građanima SAD. Nijedan član Kongresa ne bi trebalo da ostavi po strani takav zločin protiv američkih građana“, napisao je Bisljimi.

Tvrdi i da ne stoji ono što piše u pismu kongresmena – da Srbija i SAD imaju iskren odnos u bezbednosnom i odbrambenom smislu.

"Srbija zapravo smatra NATO agresorom i istorijski je služila kao produžena ruka Rusije za mešanje u unutrašnje stvari Evrope. U celoj Evropi nema većeg i lojalnijeg saveznika Rusije od Srbije. Da podsetim, to je ista Srbija koja je 2019. godine od Rusije kupila PVO raketni sistem S-400 uprkos zahtevu Amerike da to ne učini. Ta Srbija je 2011. godine dozvolila Rusiji da izgradi vojnu bazu u Nišu, čime je Rusiji dala priliku da balansira sa vojnim prisustvom SAD u kosovskom Bondstilu“, naveo je Bisljimi.

Poruke kongresmena o američkim ekonomskim ulaganjima u Srbiju, kako je ocenio, ne pokazuju da su te investicije daleko manje politički značajne od milijardi dolara koje je Srbija dobila od Kine kroz Inicijativu pojas i put.

"Realno, Srbija je najveći korisnik kineskih sredstava ove inicijative, preko kojih je izgradila mnoge infrastrukturne projekte širom zemlje. Opšte je poznato da je ovaj kineski projekat finansiranja način na koji Kina povećava svoj politički uticaj u nekim evropskim zemljama – uticaj koji će svakako biti iskorišćen protiv američkih interesa u regionu“, napisao je Bisljimi.

Dodao je i da "ne treba zaboraviti da su Albanci na Kosovu, kada se desio 11. septembar, palili sveće da podele bol sa SAD, dok su Srbi slavili i palili američku zastavu na ulicama Beograda“.

"Njihov antiamerikanizam proizilazi iz njihovog dugogodišnjeg bratstva sa Rusijom i činjenice da su SAD sprečile Beograd da počini više zločina protiv čovečnosti, više ratnih zločina i više genocida (kao što je učinjen u Bosni) kada je Amerika vodila kampanju vazdušnog bombardovanja Srbije da se okonča rat na Kosovu. Štaviše, svaka verodostojna međunarodna anketa pokazuje da su Albanci najproameričkiji narod u Evropi, a ne Srbi“, napisao je Bisljimi koji je naveo da se kongresmenima obraća u svojstvu bivšeg poslanika Skupštine Kosova i kao član Upravnog odbora Albansko-američke građanske lige.

PANIKA ZAVLADALA NA KOSOVU, AMERI PREŠLI NA SRPSKU STRANU Bisljimi moli kongresmene da odustanu od podrške Srbiji!

Tviter

 

 

Panika je počela i raste iz dana u dan od kada je Marko Đurič objavio da su uz našu zemlju su stali ugledni i uticajni kongresmeni iz obe američke stranke - i Demokrate i Republikanci. Čak 15 kongresmena je podiglo svoj glas u korist Srbije i jačanja odnosa naše dve zemlje i ovim pismom su zatražili dalje unapređenje saradnje i partnerstva Srbije i SAD koje je započelo pre 140 godina.

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading