NOVI UDAR NA SRBIJU IZ SAD Albanski lobista nam pakuje paklenu rezoluciju!
Tanjug/Ap

 

Kongresmen iz države Njujork Li Zeldin još jedan je u nizu albanskih lobista koji na sve načine pokušavaju da Srbe prikažu kao zločince.

On je uputio Odboru za spoljne poslove predlog rezolucije kojom se osuđuju ubistva braće Bitići u Srbiji u julu 1999. godine i u kojoj se navodi da taj slučaj „mora da ostane faktor daljeg razvoja odnosa između SAD i Srbije“. 

U dokumentu koji je predložen 29. jula, a koji predstavlja očigledan pritisak na Srbiju, zahteva se da Predstavnički dom uz saglasnost američkog Senata zahteva da osobe odgovorne za ubistvo braće Ila, Agrona i Mehmeta Bitićija budu privedene pravdi.

U rezoluciji se navodi da je neprihvatljivo da još nijedna osoba nije proglašena krivom za ubistvo braće Bitići.

Od Vlade Srbije i nadležnih ministarstava i kancelarija, uključujući Tužilaštvo za ratne zločine, očekuje se, kako se u dokumentu navodi, da daju prioritet istrazi i krivičnom gonjenju sadašnjih ili bivših zvaničnika za koje se smatra da su direktno ili posredno odgovorni za smrt braće Bitići.

Ističe se da SAD moraju da obezbede dovoljne resurse da u potpunosti pomognu i na odgovarajući način nadgledaju napore Vlade Srbije i njenih odgovarajućih ministarstava i kancelarija da istraže i procesuiraju što je pre moguće osobe za koje se veruje da su odgovorne za njihovu smrt.

NOVI UDAR NA SRBIJU IZ SAD Albanski lobista nam pakuje paklenu rezoluciju!

EPA

 

 

Ovo je tema koja je uvek aktuelna kada su u pitanju bilateralni odnosi Srbije i SAD, a Li Zeldin, očigledno zabrinut za svoju poziciju na izborima za Kongres koji se održavaju iduće godine, odlučio je da na vreme obezbedi glasove Albanaca, koji u Njujorku imaju jaku zajednicu.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević ističe da je pitanje braće Bitići stalno na dnevnom redu naših bilateralnih odnosa.

- Sve administracije od 2000. godine to pitanje stavljaju kao uslov za regulisanje svih ostalih pitanja u našim bilateralnim odnosima. Ovaj potez gospodina kongresmena je samo iskazivanje namere da se ovo pitanje naoštri. To nije novo pitanje, a sada samo vrše dodatni pritisak - kaže Milivojević, i dodaje da se ovim jasno pokazuje da je u nekim krugovima u Kongresu to pitanje prisutno.

- Pošto je to pitanje postavio kongresmen, očigledno je da se i on bori za glasove, jer je albanski lobi u Njujorku veoma jak. Ovaj kongresmen ima motiv i treba ga staviti na listu novih albanskih lobista. To je razlog za njegovo dodatno angažovanje. Sledeće godine su izbori za kongres, pa povežite dva i dva. Srbija nema više šta da uradi, mi vodimo tu istragu, radimo sve što je u našoj moći - zaključio je on za Alo!.

Albanci bi Gurija iza rešetaka

Već godinama albanski lobi insistira na krivici komandanta Gorana Radosavljevića Gurija za ubistvo braće Bitići, zbog toga što je bio na čelu kampa na čijoj lokaciji su pronađeni njihovi posmrtni ostaci. Ipak, do sada, osim izjava ostrašćenih Albanaca, nije pronađen nijedan dokaz da je Radosavljević naredio ubistvo braće Bitići.

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading